Hopp til innhold

Kenyas visepresident går fri fra domstolen i Haag

NAIROBI (NRK): Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag henlegger saken mot Kenyas visepresident William Ruto.

William Ruto er på plass i Haag

William Ruto er en glad mann i dag. Hundrevis av mennesker feirer i hjembyen hans Eldoret. Bildet er fra 2013, da saken mot ham startet.

Foto: Ben Curtis / Ap

– En trist dag for ofrene, sier folkerettsekspert Tom Maliti til NRK. Han har fulgt sakene mot Kenyas toppolitikere tett for International Justice Monitor.

William Ruto var tiltalt for medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten, drap, bortføringer og forfølgelse. Men i dag henla domstolen i Haag saken mot både visepresidenten og hans medtiltalte, radioverten Joshua arap Sang.

– Dette er endestasjonen. Det var ofrenes siste mulighet til å få stilt noen til ansvar for volden etter valget i 2007, sier Maliti.

Saken mot Kenyas president Uhuru Kenyatta ble frafalt i desember 2014.

Vitner trakk seg

KENYA-ICC/ File photo showing former Kenyan cabinet minister Ruto standing next to his wife Rachel and Kenyan radio presenter Sang after hearing the news from the International Criminal Court in Nairobi

Visepresident William Ruto med sin kone Rachel på den ene siden og medtiltalte Joshua arap Sang på den andre.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

To av tre dommere i Haag mente at bevisene var for dårlige. Flere vitner har trukket seg. Aktoratet hevder at vitnene har blitt utsatt for bestikkelser og trusler.

Dommerne sa i dag at deres jobb hadde blitt umulig på grunn av politisk innblanding og forsøk på å true vitnene i Kenya til taushet.

– Dette er vitner som var under beskyttelse av domstolen. Det er kanskje det største nederlaget her, at domstolen ikke klarte å beskytte vitnene fra folk som ville påvirke rettsaken, sier Maliti. Minst et vitne er drept.

Maliti sier aktoratet har lidd et klart nederlag i dag. Seks personer har vært tiltalt i saken. Ingen har blitt dømt.

Ofrene

Valget i 2007 utløste vold mellom etniske grupper i Kenya. Flere enn 1000 mennesker ble drept. Over 600 tusen mennesker ble fordrevet fra sine hjem.

Bak tallene er det mennesker som hadde håpet at den internasjonale straffedomstolen skulle gi dem et svar på hvem som stod bak. De har et behov for rettferdighet og for å plassere skyld.

Under valget den gang stod William Ruto og Uhuru Kenyatta på hver sin side. Etter valget slo de seg sammen. Nå er den ene president og den andre visepresident.

– Presidenten har erklært at de lokale domstolene ikke har nok bevis til å føre sak. Det betyr at ofrene ikke kan vente seg å få noen svar i Kenya heller, sier Tom Maliti.

KENYA-ICC/

Kenyas president Uhuru Kenyatta og visepresident William Ruto etter at saken mot presidenten ble henlagt i desember 2014.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Presidenten

President Kenyatta er glad for dagens beslutning. Han sier at saken har vært et mareritt for Kenya og at landet har fullt fokus på nasjonsbygging, fred og sikkerhet.

Både Kenyatta og Ruto forbereder seg til valget neste år. Spørsmålet er om det vil gå fredelig for seg.

SISTE NYTT

Siste nytt