Hopp til innhold

Kenyas presidenter bak drap, tortur og forbrytelser mot menneskeheten

NAIROBI (NRK.no): Brutal, blodig og grumset er omtrent ordene som beskriver Kenyas moderne historie, ifølge rapporten som landets sannhets- og forsoningskommisjon overleverte den nyvalgte presidenten Uhuru Kenyatta tidligere i denne uken.

Opptøyene i Kenya i 2008

I 2007 og 2008 var Kenya nær en full borgerkrig. Kommisjonen som ble nedsatt etter at opptøyene ga seg kommer med kraftig kritikk av alle landets presidenter.

Foto: Ben Curtis / Ap

Lars Sigurd Sunnanå, Kenya
Foto: NRK

Kommisjonen ble nedsatt etter volden som nesten forårsaket full borgerkrig i denne østafrikanske nasjonen etter det omstridte presidentvalget vinteren 2007/2008.

Mer enn 1300 kenyanere ble da drept, mange tusen såret og omkring 600 000 drevet fra hjemmene sine.

TJRC (Truth, Justice and Reconciliation Commission) fikk i oppgave å undersøke brudd på menneskerettigheter og annen historisk urett helt tilbake til 12. desember 1963. Det var da Storbritannia ga opp kolonistyret, og Kenya fikk sin uavhengighet med frihetskjemperen Jomo Kenyatta som landets første president.

Nå gis han det glatte lag i rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. I store oppslag bretter avisene og radio- og fjernsynsstasjonene her i Nairobi beredvillig ut landsfaderens lite ærerike medvirkning til massakre, drap, tortur og mord på politiske motstandere i årene fra frigjøringen og frem til hans død i 1978.

Skammelig

Etterfølgeren, Daniel arap Moi, som styrte Kenya fra 1978 til 2002, får samme behandling: Ansvar for mord på politiske motstandere, tortur, ulovlig ervervelse av landområder og korrupsjon i stor stil beskrives i detalj.

Heller ikke Kenyas nylig avgåtte statsoverhode, Mwai Kibaki – president fra 2002 til nå i vår – slipper unna en historisk nådeløs dom i rapporten. Også under ham er kenyanere blitt drept av politi og sikkerhetsstyrker uten lov og dom. Ulovlige fengslinger har funnet sted, og korrupsjon har blomstret.

Og som om ikke dette var nok, figurerer også Kenyas fjerde president, Jomo Kenyattas sønn, Uhuru, i rapporten.

Uhuru Kenyatta og William Ruto

Uhuru Kenyatta og William Ruto får begge kraftig kritikk i den nye rapporten.

Foto: Ben Curtis / Ap

Den knytter ham i klartekst til forbrytelser mot menneskeheten under valgvolden vinteren 2007/2008.

Da skal han ha vært med på å finansiere og organisere væpnede bander som deltok i de blodige etniske oppgjørene som rystet store deler av verden. Kommisjonen er der på linje med den internasjonale straffedomstolen i Haag i Nederland (ICC), som har reist tiltale både mot ham og hans visepresident, William Ruto, for tilsvarende ugjerninger.

Flust med samfunnstopper

Også Ruto omtales behørig i rapporten sammen med rundt 30 nåværende og tidligere ministre, parlamentsmedlemmer og embetsmenn som alle synes å ha hatt svin på skogen i større og mindre grad.

William Ruto på plass i Haag

William Ruto var i forrige uke på plass i Haag

Foto: Lex van Lieshout / Ap

Mange av dem, med talspersoner for Uhuru Kenyatta i spissen, har selvfølgelig tatt til motmæle og bedyrt sin uskyld. Sannhetskommisjonens arbeide blir kalt lettvint og basert på rykter og tvilsomme vitneprov.

Og det gjenstår å se hvordan oppfølgingen blir. Kommisjonen anbefaler politietterforskning av flere av samfunnstoppene som de har gransket både for medvirkning til volden i 2007/2008 og for korrupsjon og ulovlig ervervelse av landeiendommer.

Men tilsvarende saker, der ministre og folkevalgte har vært involvert, har historisk hatt en egen tendens til å løpe ut i sanden i rettsapparatet i Kenya uten at noen er blitt dømt.

Også kommisjonslederen i søkelyset

Det er dr. Bethuel Kiplagat som har ledet sannhetskommisjonens arbeid siden 2008. Det var president Kibaki som satte ham på jobben, og utnevnelsen var ikke ukontroversiell.

Menneskerettighetsorganisasjoner protesterte, og medlemmer av kommisjonen trakk seg da de fikk vite hvem som skulle lede arbeidet deres.

Kiplagat nektet å trekke seg, og han var den som overleverte rapporten om alle de mørkelagte forholdene til presidenten, Uhuru Kenyatta, for noen få dager siden.

Men fortiden er i ferd med å innhente også kommisjonslederen. Han var departementsråd i Utenriksdepartementet og medlem av Kenyas indre sikkerhetsråd på 80-tallet da hæren, politiet og sikkerhetsstyrker slo ned etniske uroligheter nord i landet med massakre, plyndring og voldtekter rettet mot hovedsakelig somaliere.

Kiplagats ikke ubetinget patente rolle i myndighetenes håndtering av det som de kalte shifta-krigen (shifta er det somaliske ordet for banditt), omtales i rapporten.

Det gjør også en landeiendom som han sikret seg mens han tjenestegjorde under Daniel arap Moi på 90-tallet.

Kommisjonen anbefaler at også denne ervervelsen blir etterforsket nærmere – i likhet med dusinvis av tilsvarende, tvilsomme transaksjoner på høyt plan.

Det er mye brutalt, blodig og grumsete som nå er kommet frem i lyset her i Kenya.

SISTE NYTT

Siste nytt