Hopp til innhold

Kenya stenger pengestrøm til Al Shabaab

NAIROBI (NRK.no): Kenya stengte onsdag Hawala-systemet for overføring av penger som særlig somaliere bruker. Landet håper at dette skal strupe pengestrømmen til terrororganisasjonen Al Shabaab.

Den somaliske bydelen Eastleigh i Nairobi

Bydelen Eastleigh i Nairobi er et handelssentrum hvor mange somaliere bor. De frykter nå at handelen vil stoppe opp etter at myndighetene stengte Hawala-systemet.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Det kenyanske finansdepartementet har listet opp 86 enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter som mistenkes for å ha gitt økonomisk støtte til terrorvirksomhet. Blant dem er flere somaliske pengeoverføringsselskaper, såkalte Hawala-sentraler.

Myndighetene frykter at Hawala-systemet bidrar til å finansiere de somaliske terroristene i Al Shabaab-militsen.

– Dette er personer og grupper som mistenkes for å ha tilknytning til Al Shabaab, sier en talsmann for finansdepartementet og henviser til den militante somaliske ekstremistgruppa.

Hawala er det viktigste systemet somaliere i landet har for å overføre penger. Stengingen vil få store konsekvenser for hundretusener av somaliere i Kenya, og for det viktigste senteret for handel i hele Øst-Afrika.

Stengingen er et svar på terrorangrepet på høyskolen i Garissa hvor 148 mennesker ble drept.

«Lille Mogadishu»

Ahmednoor Ahmed

Forretningsmannen Ahmednoor Ahmed frykter at stenging av Hawala kan føre til at flere velger terror.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Folk i bydelen Eastleigh i Nairobi er opprørte. De aller fleste er etnisk somaliere. Mange lever av pengene de får fra slekt og venner i utlandet.

– Handel og kommers vil stoppe helt opp, sier Ahmednoor Ahmed til NRK.no. Han er forretningsmann og sikkerhetsansvarlig i Eastleighs handelsstandsforening.

– Hva skal unge, sultne menn gjøre? Bli med i Al Shabaab? spør han. Han tror stengingen kan føre til at flere rekrutteres til terror.

Bydelen kalles Lille Mogadishu og blir regnet som det viktigste stedet for handel i hele Øst-Afrika.

Herfra fordeles varer til Uganda, Burundi, Etiopia og Rwanda. Her omlastes alt fra biler til briller, juggel og juveler.

Politirazziaer

Bydelen står for nær 30 prosent av skatteinngangen til Kenyas hovedstad. Somaliere er et gammelt handelsfolk, og manglende sikkerhet i hjemlandet har fått Nairobi-bydelen til å blomstre økonomisk.

Men myndighetene har et vanskelig forhold til Lille Mogadishu. Det var her terroristene i Al Shabaab bodde før angrepet på kjøpesenteret Westgate i oktober 2013 der rundt 70 personer mistet livet. To av terroristene etter angrepet i Garissa ble arrestert her.

Politiet foretar razziaer med ujevne mellomrom. Internasjonale organisasjoner fordømmer politiets brutalitet.

– Al Shabaab er ikke populære hos oss i Eastleigh. Vi blir trakassert av politiet etter hvert angrep, sir Ahmed.

– Vi kan tåle mye, men ikke at noen rører ved Hawala, sier han, og viser til at nesten 100 prosent av alle transaksjoner til og fra etnisk somaliere i Kenya går gjennom dette systemet.

SISTE NYTT

Siste nytt