Hopp til innhold

Kennedys vanskelige brev om sin egen etterfølger

For få dager siden skrev Edward «Ted» Kennedy et brev der han ba om at loven skulle forandres dersom et senatorsete fra Massachusetts skulle bli ledig.

Edward Kennedy og kona Victoria

Edward Kennedys konge Victoria er skal ikke være interessert i å ta over plassen hans i Senatet.

Foto: MIKE THEILER / REUTERS

I brevet ba Kennedy om at valgloven umiddelbart skulle forandres dersom en av delstatens to seter i Senatet skulle bli ledig.

Visste at det gjaldt hans eget sete

Venner av Kennedy, som i en tid kjempet mot kreft i hjernen, har fortalt om hvor vanskelig det var for Kennedy å skrive dette brevet, skriver CNN. Kennedy var vel vitende om at det var hans egen plass som først ville stå tom.

Det er typisk Ted Kennedy å tenke på folket, mens alle vi andre tenker på ham.

Massachusetts-guvernør Deval Patrick

Ifølge loven i delstaten Massachusetts må et nytt valg holdes mellom 145 og 160 dager etter at et senatssete blir ledig. Vinneren av dette valget får sitte ut perioden til senatoren som erstattes.

Demokraten Kennedy representerte Massachusetts i Senatet i nesten 47 år, og ble sist gjenvalgt i november 2006. Senatsperioden han satt i da han i dag døde, går ut i januar 2013.

Video: Kennedy døde 77 år gammel

Video nsps_upload_2009_8_26_8_33_28_3133.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Skal ha diskutert sin egen etterfølger

I brevet til Massachusetts-guvernør Deval Patrick og andre delstatsledere, skrev Kennedy at han mente det var viktig at det er to stemmer som snakker på vegne av innbyggerne; at det er to stemmer som blir hørt fra delstaten.

John F. Kennedy, Robert Kennedy og Edward Kennedy

Jack, Robert og Ted Kennedy.

Foto: AP

For Kennedy var det viktig at dette også gjaldt i de omtrent fem månedene fra setet blir ledig til valget.

Brevet er datert 2. juli, men ble ikke sendt før onsdag 19. august. Grunnen til det var delvis at Kennedy var opptatt med dødsfallet til sin søster Eunice Kennedy Shriver .

Ifølge nære kilder skal Kennedy ha snakket med andre topp-demokrater om hvem som skal passe som etterfølger. Senatorens kone, Victoria Reggie Kennedy, skal ikke være interessert i fylle setet etter sin ektemann, skriver CNN.

Edward Kennedy har hatt setet i Senatet siden hans første valg i 1962. Hans bror John F. Kennedy representerte Massachusetts i Senatet i nesten åtte år før han ble valgt til president i 1960.

- Han tenker på oss mens vi tenker på ham

Edward Kennedy.

Foto: Jason Reed / Scanpix/Reuters

Demokratene, med støtte fra de uavhengige representantene Joseph Lieberman (Connecticut) og Bernie Sanders (Vermont), kontrollerer 60 av 100 seter i Senatet.

For å vinne den pågående kampen om en stor amerikansk helsereform trenger Demokratene alle stemmene for å være sikre på å unngå at Republikanerne kan uthale prosessen i Kongressen. I det siste har Demokratene regnet etter hvordan stemmegivningen kan gå også uten Kennedy, siden han i en stund ofte har vært for syk til å delta i Senatet.

Etter at han mottok brevet ga guvernør Patrick denne uttalelsen:

- Det er typisk for Ted Kennedy å tenke forover og å tenke på folket i Massachusetts - mens alle vi andre tenker på ham.

SISTE NYTT

Siste nytt