Nye lydbånd fra Kennedy-drapet offentliggjort

USAs nasjonalarkiv offentliggjorde tirsdag 42 minutter av et hittil ukjent lydbånd fra flyet til den amerikanske presidenten fra 22. november 1963.

To dødelige skudd traff John F. Kennedy 22. november 1963 i Dallas i Texas.

Nasjonalarkivet i USA har nylig offentliggjort lydopptak fra Air Force One da det var på vei til Washington, minutter etter at Kennedy ble skutt og drept.

Presidentens døde kropp, Kennedys enke Jacqueline Kennedy, påtroppende president Lyndon B. Johnson, samt flere regjeringsmedlemmer var om bord.

Opptakene inneholder 42 nye minutter med lyd, og til tider uforståelig støy, som ikke var en del av den originale versjonen som allerede er ute i det offentlige, skriver BBC.

Opptakene gir et innblikk i forvirringen og sorgen som utspilte seg i den amerikanske regjeringen kort tid etter at presidenten ble drept. Man kan blant annet høre diskusjoner mellom regjeringsmedlemmer rundt hva de skal gjøre med presidentens døde kropp.

«Skulle ønske det var noe jeg kunne gjøre»

Lyndon B. Johnson, som akkurat hadde blitt tatt i ed som president, blir knapt hørt gjennom knitrelydene, der han trøster presidentens mor Rose Kennedy.

Johnson er på flyet sammen med Jackie Kennedy og liket av hennes ektemann. Hun har fortsatt på seg klær som er dekket med mannens blod.

«Jeg ber til Gud og skulle ønske det var noe jeg kunne gjøre. Jeg ønsker å fortelle deg at vi sørger med dere», sier Johnson i lydopptaket.

«Tusen takk ... Tusen takk ... Jeg vet du elsket Jack. Og han elsket deg», skal Rose ha svart.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lyndon B. Johnson blir tatt i ed som president.

Lyndon B. Johnson ble tatt i ed som president om bord på Air Force One etter at John F. Kennedy var skutt. Konen Lady Bird Johnson til venstre og Jacqueline Kennedy til høyre.

Foto: CECIL STOUGHTON / AP

«Presidenten er død»

I opptakene kan man også høre forsøkene på å kontakte utenriksminister Dean Rusk og andre regjeringsmedlemmer, med beskjeden: «Returner til Washington øyeblikkelig».

«Dette er Det hvite hus, sier en tjenestemann. Presidenten er død. Han døde for 35 minutter siden».

«General LeMay er i en C-140»

President John F. Kennedy i bilen i Dallas cirka ett minutt før han ble skutt.

President John F. Kennedy i bilen i Dallas cirka ett minutt før han ble skutt.

Foto: AP
Fra Kennedys død

President John F. Kennedy er nettopp truffet. Jacqueline Kennedy lener seg over ham. Det gjør også en Secret Service-mann.

Foto: JAMES W. IKE ALTGENS / AP

Opptakene gir også informasjon om hvor den tidligere sjefen for det amerikanske flyvåpenet, general Curtis LeMay, befant seg den 22. november.

Konspirasjonsteoretikere har gjort et nummer av at man ikke visste hvor den erkekonservative generalen var.

Nå kan man høre en assistent prøve å nå generalen via radio.

«General LeMay er i en C-140», sier assistenten. «Han er på vei inn. Hans kodenavn er Grandson. Og jeg vil snakke med ham. Hvis du ikke kan få tak i ham nå, så blir det for sent, for han kommer til være på bakken om en halvt time.»

Opptakene kan vekke debatt blant flere konspirasjonsteoretikere som lenge har stilt spørsmålet om hvorfor lyden var borte fra de offisielle opptakene i første omgang.

Les også: Historisk bilde av Marilyn Monroe og John F. Kennedy til salgs

Video Tjue år etter mordet på Kennedy

Tjue år etter skuddene i Dallas lagde NRK dette programmet om John F. Kennedys liv som president.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.