Kennedy-dokumentene: CIA planla å drepe statsledere

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA planla å drepe flere utenlandske statsledere. Det framgår av de tidligere hemmeligstemplede JFK-dokumentene, som ble offentliggjort natt til fredag.

AP Was There JFK Assassination John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy, John Connally, Nellie Connally

John F. Kennedy i Dallas, Texas 22. november 1963, sekunder før han ble drept.

Foto: Jim Altgens / AP

Dokumentene som er frigitt, er lagt ut på nettsidene til det amerikanske nasjonalarkivet. Det er en svært stor datamengde å gå igjennom, men dette er noen av funnene så langt.

Et dokument fra 1975, kalt «summary of facts», beskriver i detalj flere forsøk fra CIA på å ta utenlandske ledere av dage. Dokumentet er en del av en etterforskning av hvorvidt Cuba eller Sovjetunionen planla drapet på John F. Kennedy, ifølge The Guardian.

Dokumentet beskriver et attentatforsøk mot Fidel Castro, men også Kongos leder, Patrice Lumumba og president Sukarno i Indonesia skal den amerikanske etterretningsorganisasjonen ha vurdert å ta livet av.

AP Was There JFK Assassination

Dokumentene som nå er frigitt er lagt ut for nedlasting på hjemmesiden til det amerikanske nasjonalarkivet. Her en nyhetsmelding om drapet som nyhetsbyrået Ap sendte ut 22. november 1963.

Foto: AP

Ønsket ikke uavhengig kommisjon

Historiker Tim Naftali har skrevet flere bøker om drapet på Kennedy, og mener et interessant dokument viser at FBI-sjef J. Edgar Hoover allerede to dager etter drapet sa at han ikke ønsket en uavhengig kommisjon til å etterforske det.

I dette dokumentet skriver Hoover også at FBI gjorde mange feil i dagene før drapet ved ikke å følge opp spor rundt Lee Harvey Oswald, som var blitt utpekt som gjerningsmann. En kommisjon fastslo at Oswald handlet på egen hånd.

Lee Harwey Oswald skytes av Jack Ruby. Oswald dør senere av skadene

Lee Harvey Oswald skytes av Jack Ruby. Oswald dør senere av skadene.

Foto: Bob Jackson / Ap

Konspirasjonsteorier

Mange dokumenter handler om konspirasjonsteoriene rundt hvem som kunne ha ønsket å drepe Kennedy, teorier som har versert i USA i tiårene etter drapet. Det er spesielt Cuba, CIA og Sovjetunionen som er nevnt i disse dokumentene.

Flere dokumenter omhandler også Oswalds kontakt med den sovjetiske ambassaden i Mexico City i september, to måneder før han skjøt Kennedy 22. november 1963.

JFK Assassination John F. Kennedy

Det samlede materialet rundt drapet på John F. Kennedy inneholder mer enn 3.100 dokumenter og hundretusenvis av sider som aldri er sett av publikum.

Foto: William J. Smith / AP

Møtte KGB-agent

Oswald var på denne ambassaden 28. september og snakket med konsulen. Han skal også ha møtt KGB-agenten Valeriy Vladimirovich Kostikov der.

FBI skal ha fått kjennskap til dette møtet 1. oktober 1963, da Oswald ringte ambassaden og spurte om det var noe nytt om «telegrammet til Washington». FBI avlyttet denne samtalen.

Hva Oswald gjorde da han besøkte Mexico, er en av sakene det har vært knyttet størst spenning til forut for frigjøringen av dokumentene.

Ifølge Washington Post beskriver et stort antall dokumenter den desperate jakten på Lee Harvey Oswalds mulige forbindelser til kommunister, kubanere eller begge – i månedene før han skjøt Kennedy.

SISTE NYTT

Siste nytt