NRK Meny
Normal

Keisersnitt for mulig keiserarving

Gravide prinsesse Kiko, som er gift med den japanske keiserens andre sønn, prins Akishino, må ta keisersnitt, ifølge en av prinsessens leger.

 

Prinsesse Kiko
Foto: Toru Hanai / Scanpix/Reuters

Prinsesse Kiko har termin i september, men hun har symptomer på problemer med morkaken, opplyser en lege ved palasset, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Barnet vil trolig bli født for tidlig på grunn av komplikasjonene.

Kun mannlig tronarving

I dag er det keiser Akihito som regjerer i Japan, og som for øvrig er den eneste regjerende keiser i verden. Hans eldste sønn, kronprins Naruhito, er den som står først i arverekken.

Etter dagens lov kan kun menn arve tronen, men ingen mannlig arving har blitt født inn i Japans keiserfamilie siden 1965, da  prins Akishiko, prinsesse Kikos ektemann, ble født.

Prins Akishino og prinsesse Kiko har fra før to døtre ved navn Mako og Kako, mens den eldre kronprins Naruhito har datteren Aiko.

Lovforslag vraket

Den japanske keiserfamilien
Foto: Scanpix/AP

For å unngå en framtidig krise i arvefølgen, ville Japans statsminister Junichiro Koizumi fremme et nytt lovforslag som åpner for at en kvinne kan arve keisertronen. En undersøkelse blant befolkningen har vist at 63 prosent av befolkningen støttet lovendringen. Men da Kiko ble gravid, ble lovforslaget vraket. Hvis hun nå får en gutt, vil den mannlige arverekken være sikret i to generasjoner. 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt