NRK Meny
Normal

Her kommer Kate Middleton fra

– Kate er en kjempejente. Det er prinsen som er den heldige, sier innbyggerne i Bucklebury, en fredelig liten engelsk landsby som har fått livet snudd på hodet.

Video Her vokste Kate Middleton opp

Bucklebury er en en landsby med rundt 2000 innbyggere. Her vokste Storbritannias fremtidige dronning opp.

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Vi er i Kate Middletons hjembygd - Bucklebury. En landsby med litt over 2000 innbyggere i West Berkshire sørøst i England. Her er den fremtidige dronningen av Storbritannia vokst opp, og her bor de kommende svigerforeldrene til den britiske tronarvingen fortsatt.

Paret, som traff hverandre i 2001 under studier ved St. Andrews University i Skottland, har hatt et fristed i den lille landsbyen gjennom de åtte årene de har vært kjærester.

Innbyggerne i Bucklebury har slått ring om det unge paret, som har hatt den britiske tabloidpressen hengende etter seg siden forholdet ble «bekreftet» under en skitur i Sveits sammen med prinsens familie i 2006.

Normalt er det et sted hvor det ikke skjer så mye. Landsbyen er først nevnt i historiske skrifter fra 1086, og siden har livet gått sin rolige gang.

Selv sentrumet, som ligger på en åskam og heter Upper Bucklebury, består av en kirke, et posthus, en matbutikk, en slakter og en pub. Ikke særlig stort mer. Barneskolen St. Andrew's, som Kate Middleton gikk på, ligger også i nærheten.

Men nå slipper ikke Bucklebury unna lenger. Satellittbiler tilhørende amerikanske fjernsynskanaler er for lengst på plass, det samme er journalister fra hele verden.

Pubeier til bryllupet

Omsetningen i den lokale puben The Old Boot Inn har økt med 40 prosent siden Kates forlovelse med prinsen ble kunngjort i november.

Og nå rett før bryllupet blir puben invadert av verdenspressen. For pubeier John Haley har noe det norske kronprinsparet ikke har - en invitasjon til det britene kaller «århundrets bryllup».

Kate Middleton ønsker å vise hvor hun kommer fra, hva som er hennes røtter, derfor er flere fra landsbyen invitert til bryllupet i London. Invitasjonene kom på på tykt papir, med kongelig våpenskjold og gullskrift.

De som ikke skal til London, de skal lage fest hjemme, fra bryllupsfrokost på morgenen til festfyrverkeri på kvelden.

Pubeier Haley har truffet prins William flere ganger. Når paret har vært på besøk hos Kates foreldre, Michael og Carole Middleton, har de i likhet med resten i Bucklebury stukket innom puben for den tradisjonelle britiske søndagslunsjen.

- De foretrekker å sitte ved bordet i hjørnet, ved siden av peisen, sier Haley og peker, imøtekommende og velvillig overfor norsk presse.

Holder munn

- Det var moren Carole som flyttet hit for over 30 år siden, forteller slakteren Martin Fidler til NRK. Også han har mottatt invitasjon til bryllupet.

- Da hun forlovet seg med Mike, kom hun og viste frem forlovelsesringen, sier han med et smil.

Dette var i 1980. Moren Carole var flyvertinne og faren Michael pilot i British Airways da de traff hverandre. Landsbyen i Berkshire ble deres felles hjem.

Michael og Carole Middleton

Michael og Carole Middleton.

Foto: POOL / Reuters

I to og et halvt år bodde familien i Amman i Jorden, hvor Michael Middleton var stasjonert for BA.

Da de i 1986 kom tilbake, bosatte de seg igjen i Bucklebury.

Først i et klassisk mursteinsrekkehus, før de kjøpte seg en større villa da suksessen med postordreselskapet Party Pieces gav svært klingende mynt i familiekassen.

Der bor de fortsatt.

Slakteren har kjent Kate (29) og hennes to søsken Pippa (27) og James (23) siden de var små, og han gleder seg stort på hennes vegne.

- Hun og William er et flott par som passer sammen, sier slakter Fidler.

Holder på hemmeligheter

Pubeieren Haley mener det er like mye prins William som er den heldige som middelklassejenta Kate, som nå bryter inngrodde britiske klassebarrierer.

Selv i 2011 har prinsens valg ført til rynking på nesa for de mest bevisste i overklassen - som nå følger Middleton-familiens inntreden i de royale kretser med argusøyne og ditto syrlige kommentarer. Berkshire-beboerne har en noe mer raus og stolt tilnærming til saken.

- Hun er en utrolig flott jente. Jeg håper de får et godt liv sammen, sier John Haley.

Innbyggerne har allerede lært seg å verne om landsbyens suverent største kjendis. De er imøtekommende - inntil et visst punkt.

- Favorittretten? Hva hun pleier å kjøpe? Nei, det får dere ikke vite, sier slakter Fidler med et smil.

- Men det er lov å prøve seg, de fleste gjør det, men vår munn er lukket, sier han med en dose velkjent engelsk humor.

For det blir neppe siste gangen han sørger for mat til det kongelige paret - én av dem med opphav Bucklebury.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt