Tusenvis av dyr brenner i hjel i Brasil

RIO DE JANEIRO/OSLO (NRK): Det er en miljøkatastrofe og en dyretragedie. Brasils tropiske våtmarksområde – det største i verden – opplever det verste brannår folk kan huske.

Død i skogbrann i Pantanal

PANTANAL, BRASIL: Døde dyr finnes over alt i verdens største våtmarksområde som nå er knusk tørt og herjes av skogbranner i et omfang ingen kan huske tidligere.

Foto: Mauro Pimentel / AFP

Hittil i år er det registrert nærmere 15.000 branner i Pantanal – det enorme våtmarksområdet i det sentrale og vestlige Brasil.

Det er mer enn tre ganger så mange som i samme periode i fjor, ifølge brasilianske medier.

Brannene har ødelagt et område på mer enn 25.000 kvadratkilometer – tilsvarende hele Viken fylke. Dermed er 12 prosent av våtmarksområdet gått opp i flammer.

Pantanal regnes som et av de rikeste økosystemer på jorda, med et unikt dyre- og planteliv.

Uv-CLSY-97s

Denne alligatoren er et av tusener av dyr som er tatt av flammene i Pantanal.

Foto: Andre Penner / AP

Dyretragedie

Noe av det som har gjort sterkest inntrykk i Brasil er bildene av dyr som er brent i hjel – ute av stand til å komme seg unna de enorme flammene.

Blant de tallrike dyreartene som bor i Pantanal er det rundt 1.200 slag virveldyr, og 36 av disse står i fare for å bli utryddet.

Området er også kjent for sitt unike fugleliv. Og det har en større forekomst av jaguarer enn noe annet sted i verden.

– Ingen har foreløpig oversikt over hvor mange dyr som har mistet livet i flammene. Men det er med sikkerhet snakk om tusener, sier biologen Rogério Rossi ved Det føderale universitetet i delstaten Mato Grosso til nyhetsbyrået Reuters.

Jaguar skadet i skogbrann

En skadet jaguar i det skogbrannrammede Transpantaneira i Mato Grosso i Brazils våtmarksområde Pantanal.

Foto: Mauro Pimentel / AFP

Ekstrem tørke

Det er flere grunner til at Brasils våtmarksområder nå opplever det verste brannåret på svært lenge. En av dem er at området er rammet av en ekstrem tørke.

I denne delen av Brasil er det vanligvis mye nedbør, men i år har det nesten ikke regnet, og vegetasjonen er knusktørr.

Mange av brannene er påsatt av bønder, som rydder vegetasjon, slik at de kan bruke jorda til jordbruk og kvegdrift.

I Pantanal er det også vanlig å brenne røtter for å jage vekk ville bier slik at man kan høste honningen deres, ifølge avisen O Globo.

Og foreløpig er det lite håp om færre branner i Pantanal. Dette er den tørreste årstiden i området, og det er ikke ventet noe større væromslag før i november.

W3wteInTsTI

Denne apekatt-ungen ble reddet fra brannene som har herjet Brasil de siste ukene.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Klimaendringer

– Brannene har absolutt noe med klimaendringene å gjøre. Klimaet i Pantanal og store deler av det sørlige Amazonas har blitt tørrere de siste tiårene. Det bidrar til at det brenner mer intenst når det tar fyr.

Det sier Torkjell Leira, Brasil-kjenner og forfatter av boken «Kampen om regnskogen».

Det pleier å være tørke på denne tiden av året, men i år er den ekstra sterk. Også det at skogen deles opp i stadig mindre områder, av veier, landbruk og høyspentmaster, gjør at det tørker fortere ut. På toppen av det har Brasil en president som stimulerer til ildspåsettelse og avskoging, forklarer Leira.

Det har vært like intense tørkeperioder før, men aldri koblet med så intense branner over så store områder som nå.

17Naxy1O0MA

12 prosent av verdens største våtmarksområde er ødelagt av brannene.

Foto: AMANDA PEROBELLI / Reuters

Leira sammenligner brannene i California med dem i Pantanal i Brasil.

– California er mye tørrere i utgangspunktet. Der har skogen tilpasset seg jevnlige skogbranner. Den kommer seg fortere etterpå. Slik er det ikke for økosystemet i Pantanal, og brannene gjør enorme skader som ikke lar seg lege så lett.

Branner i Amazonas

Brasils våtmarksområder ligger like sør for Amazonas-jungelen, og også der har det vært rekordmange branner den siste tiden.

I første halvdel av denne måneden var det flere branner enn i hele september i fjor, ifølge Brasils nasjonale romfartsinstitutt (INPE). Det er registrert 20.485 branner hittil i september, mot 19.925 i hele måneden i fjor, ifølge INPE.

Hittil i 2020 er det registrert nærmere 60.000 branner i brasiliansk Amazonas – det høyeste tallet siden 2010.

I tillegg til klima- og miljøskadene skaper de mange brannene i Amazonas og Pantanal også store helseproblemer. Dette er særlig aktuelt under koronapandemien, da røyk fra brannene har ført til ekstra pusteproblemer for mange pasienter.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

IMhWzTeyEgE

Redningsmannskapene kan lite gjøre mot de enorme flammene.

Foto: MAURO PIMENTEL / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt