NRK Meny
Normal

Katastrofe truer i Darfur

Den krigsherjede Darfur-provinsen i Sudan står foran en ny humanitær katastrofe. Norge kaller inn til internasjonalt krisemøte.

Ny katastrofe truer i Darfur
Foto: Candace Feit / Scanpix/Reuters

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland sier at nødhjelpsarbeidet i Darfur nå nesten er i fritt fall.

Han understreket overfor Sikkerhetsrådet i går at dersom ikke volden stanses, og forholdene ikke blir sikrere for hjelpearbeiderne, så kan den humanitære operasjonen i Darfur bryte sammen. 

- Det kan føre til en ny humanitær katastrofe med store tap av menneskeliv, sa Egeland.

På krisemøtet om Darfur vil eksperter og representanter fra vestlige land som deler mange av Norges oppfatninger om situasjonen i Sudan delta.

– Vi skal diskutere hva vi kan gjøre med situasjonen i hele Sudan og hvordan vi kan gi politisk støtte for å få inn en FN-styrke. Og hva vi kan gjøre for å avverge den humanitære katastrofen vi ser komme i Darfur, sier Solheim.

Han tror Norge kan spille en rolle i Sudan ved daglig kontakt med de ulike partene og ved sammen med likesinnede land legge press for å få til en fredsløsning.

USA og Storbritannia arbeider nå for å få en resolusjon om Darfur i FNs Sikkerhetsråd i løpet av få dager, sier den amerikanske FN-ambassadøren John Bolton. 

- Inngen regner med at en FN-styrke vil kjempe seg inn til Darfur, sier Bolton. Men han påpeker at det er vanskelig for USA å bare sitte stille og se på at den nåværende fredsavtalen blir mindre og mindre verdt.

USA og Storbritannia vil ha en fredsbevarende FN-styrke på inntil 20 tusen soldater til Darfur, men det er uklart hvilke land som vil bidra.

Samtidig fortsetter regjeringen i Sudan å sende soldater og militære kjøretøyer til provinsen for å slå ned opprørerne.

FN frykter at det skal bryte ut en krig som i igjen vil ramme de 2, 5 millioner menneskene som har måttet flykte fra sine hjem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt