Kvinnene kastet seg i armene på politiet da de kom opp trappen

Da polititjenestemenn kom opp trappen til annen etasje i «fangehuset» i Cleveland, skal kvinnene ha kastet seg i armene deres. – Vi har funnet dem, vi har funnet dem, ropte politimennene tilbake i politiradioen.

Huset til Ariel Castro

Amanda Berry og en nabo fikk sparket hull i inngangsdøren hvor de tre kvinnene ble holdt fanget.

Foto: BILL PUGLIANO / Afp

Michelle Knight og Gina DeJesus befant seg i to soverom i annen etasje av huset i Seymour Street da politiet dukket opp. Den tredje kvinnen Amanda Berry hadde da, etter 10 år i fangenskap, lykkes i å tilkalle hjelp.

– Da vi nærmet oss den øverste trappeavsatsen kom Knight løpende ut av et rom og kastet seg inn i armene mine, skriver en av polititjenestemennene i sin rapport.

– Vi spurte om det var andre enn henne der, da kom hun (DeJesus) ut av et annet soverom.

Tjenestemannen som er navngitt som Espada satte da Knight ned og lot DeJesus få den samme omfavnelsen.

Fikk ikke opp ytterdøren

Amanda Berry har fortalt politiet at Ariel Castro – til forskjell fra vanlig – hadde glemt å låse «en stor dør» inne i huset idet han dro til McDonald's, der han ofte kjøpte mat seg selv og de tre kvinnene han holdt i fangenskap.

Berry har fortalt at hun ikke fikk opp den doble ytterdøren som var låst. I stedet startet hun å rope, slå og banke fra innsiden av døren.

Helt tilfeldig ble bråket fanget opp av naboene Charles Ramsey og Angel Cordero, som kom til for å hjelpe.

Etter å ha hjulpet Berry ut ved å sparke hull i døra, ringte de politiet.

– Hjelp meg! Jeg er Amanda Berry. Jeg har vært kidnappet i ti år. Nå er jeg fri, sier en sterkt følelsesladd Berry ifølge loggen til 911-sentralen.

– Vi har funnet dem, vi har funnet dem

Politiet, som naboene hardnakket hevder var blitt varslet om ukjente kvinner i huset ved to anledninger, tok nødanropet alvorlig og kom raskt til åstedet og tok seg inn huset.

De gjennomsøkte først kjelleren, hvor Berry fortalte at de vanligvis ble holdt fanget. Deretter gikk de opp i annen etasje, hvor altså lettelsen var svært stor.

Politiet i Cleveland har frigitt telefonloggene som viser samtalen mellom politifolkene på stedet og operasjonssentralen.

– Vi er på stedet, bekrefter en av polititjenestemennene da de var fremme ved Seymour Street 2207.

– Er det en overordnet på vei? Dette kan være alvorlig, er neste beskjed.

Da er klokken 17.55 amerikansk lokal tid. Kun et minutt etter polititjenestemannen på tråden til operasjonssentralen igjen.

– Det kan være andre inne i huset. Georgina DeJesus kan også være i dette huset.

Klokken 17.58 melder politimannen seg igjen, da høres det gråt i bakgrunnen mens tjenestemannen nærmest roper inn i radioen:

– Vi fant dem. Vi fant dem!

Deretter ber ham om to ambulanser sendes til stedet. Klokken 17.59 er opptellingen komplett.

– Vi har også en Michelle Knight i huset. Jeg vet ikke om du bør lete henne opp i systemet. 32 år gammel.

Hør lydopptaket her:

Lydopptak fra da da polititet i Cleveland finner de tre kvinnene etter ti års fangenskap.

Lydopptak da politiet finner de tre kvinnene.

Kvinnene skal ha overøst politiet med opplysninger allerede i ambulansene på vei til sykehuset og bekreftet hverandres historier.

Holdt fanget i kjelleren

Kvinnene har fortalt at de normalt ble holdt fanget i kjelleren, hvor de var fastbundet, men at de fra tid til annen fikk komme opp i husets annen etasje.

Politiet har funnet både kjettinger og tau, som trolig ble brukt til å holde kvinnene bundet.

Det meste av tiden ble de holdt i forskjellige rom, kun enkelte ganger fikk de treffe hverandre.

Castros sønn, som han ikke lenger hadde kontakt med, har fortalt politiet at siste gang han var i huset til sin far, la han merke til at mange av dørene ble holdt låst med store låser, inkludert døren ned til kjelleren, og at de fikk streng beskjed om å holde seg unna dørene.

Berry skal ha forklart politiet at mandagens mulighet til å komme fri, var den første reelle på 10 år.

Bare to ganger i løpet av fangenskapet slapp de ut i frisk luft, i bakgården. Da måtte de ikle seg parykker og solbriller, ifølge politirapporten som lokale medier har fått se.

Derimot skal han ha tatt med seg Amanda Berrys datter ut flere ganger, på lekeplasser i nærheten. Han skal da ha presentert henne som sitt barnebarn.

Ifølge det som har lekket ut fra politiet, skal han ha vært svært opptatt av at 6-åringen ikke kjente det egentlige navnet til medfangene Michelle Knight og Gina DeJesus, trolig for at hun ikke skulle røpe opplysninger uforvarende til fremmede.

Testet lydigheten

Ariel Castro skal jevnlig ha testet deres «lydighet», for å se hvor sterk vilje de hadde til å prøve å komme seg ut.

Han skal ha latt som han forlot huset for så plutselig å dukke opp igjen. Hvis det var antydninger til at en av kvinnene hadde flyttet seg, i forsøk på å komme seg ut eller tilkalle hjelp, så ble alle straffet.

Amanda Berry fortalte politifolkene som møtte henne at hun trodde muligens det var en ny «test», med den ulåste døren. Men at hun samlet mot til å gjøre et forsøk, enten på å flykte eller få slått alarm.

– De tre kvinnene utviklet et tett forhold og stolte på hverandre – for i det hele tatt å kunne overleve, forteller en ikke navngitt person med innsyn i etterforskningen.

De visste at ingen av dem ville bli sluppet fri frivillig av Ariel Castro.

Var hjernevasket

Amanda Berry har blitt rost av politiet for sitt mot da det dukket opp en sjanse til å komme fri fra fangenskapet.

Det skal også ha vært henne som tidligere forsøkte å påkalle hjelp fra et vindu og hvor en nabo hevder at han ringte til politiet, men at politiet ikke foretok seg noe.

Amanda Berrys medfanger, Michelle Knight og Gina DeJesus, skal ikke ha turt å delta i mandagens forsøk på å komme fri.

Av polititjenestemennene som kom til stedet blir de beskrevet som «sterkt preget av frykt» og delvis hjernevasket.

Ettersom det ene året etter det andre gikk, begynte Gina DeJesus og Michelle Knight «å bukke under for realitetene» og mistet troen på at de noen gang ville komme fri, heter det i politirapporten.

Amanda Berry derimot skal ha holdt viljen til å komme fri oppe.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt