NRK Meny
Normal

Kastes ut av Kongo

Den norske sykkelturisten som ble arrestert og fratatt passet i Kongo er bedt om å forlate landet.

Faksimile fra sykkelturistens blogg

Faksimile fra den norske sykkelturistens blogg

Foto: Faksimile fra blogg

- Han er bedt av kongolesisk politi om å forlate Kongo, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i utenriksdepartementet til NRK.

Pågrepet på hotellrommet

Den 36 år gamle nordmannen ble arrestert for noen dager siden i byen Mbuji-Mayi. Syklisten, som var på tur langs Vest-Afrika som ledd i en tur jorden rundt, ble pågrepet på sitt eget hotellrom. Hans pass og eiendeler ble beslaglagt. Bakgrunnen skal ha vært en krangel om suvenirer.

LES: Fratatt passet i Kongo

Utenriksdepartementet sier at de vil hjelpe mannen med å komme seg ut av landet.

Hjelp med pengeoverføring

- UD vil gi mannen praktisk bistand slik at han kan forlate landet, få hjelp til overføring av penger, UD betaler ikke, men kan bistå med overføring, forteller Svenungsen.

I tillegg vil UD følge opp overfor kongolesisk politi slik at han nordmannen får passet sitt tilbake.

Skal sykle til Japan

På sin blogg forteller han om sykkelturer gjennom sør- og sentral-Amerika, USA og Kanada og nå på vei gjennom Afrika.

Planen hans er å sykle videre gjennom Angola og Namibia til Sør-Afrika. Herfra planlegger han å ta seg opp gjennom øst-Afrika og midtøsten. Deretter sykle gjennom Asia og komme seg til Japan og Australia. Returen til Norge skal gå gjennom Russland til Europa.

- Folk er vennlige

Bloggen hans ble sist oppdatert 31. juli. Han forteller der at han startet sykkelturen gjennom Kongo i hovedstaden Kinshasa. Han skriver at folk er vennlige og gjestfrie, og at det ikke har oppstått noen problemer så langt.

Men dette var før han ble pågrepet av politiet i byen Mbudji Maii.

UD fraråder reise

Ifølge Utenriksdepartementets reiseråd er den afrikanske staten ikke noe typisk feriemål. Det er utstedt reiseråd for Den demokratiske Kongo der UD fraråder reise til eller opphold i de nordlige og østlige deler av landet. Også i resten av landet er det grunn til å utvise aktsomhet, ifølge UD.

Når det gjelder sikkerhet i Kongo skriver UD på sine landsider at nordmenn frarådes fra å reise alene i bil utenfor Kinshasa og helst flere biler i følge. Risikoen er stor for å bli utsatt for mer eller mindre offisielle kontroller og trakassering av politi og militære.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt