Normal

Hviterussland kaster ut Sveriges ambassadør

Hviterussland kaster ut Sveriges ambassadør til landet, ifølge utenriksminister Carl Bildt fordi han er for opptatt av menneskerettigheter. Sverige svarer med samme mynt.

Alexander Lukashenko

Alexander Lukashenko har vært Hviterusslands president siden 1994.

Foto: Scanpix

Det melder SVT.se. Utkastelsen blir bekreftet av utenriksminister Carl Bildt på Twitter.

– Lukashenkos regime har utvist Sveriges ambassadør fordi han støtter menneskerettigheter for mye. Det sier mye om regimets natur, skriver Bildt syrlig.

Drøyt 20 minutter etter følger Bildt opp med følgende melding:

– Vi har sagt at den nye ambassadøren fra Hviterussland til Sverige ikke er velkommen, og har bedt to andre diplomater om å dra.

Carl Bildt

Carl Bildt reagerer kraftig på Hviterusslands oppførsel.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

«Fullstendig grunnløst»

Sveriges svar på tiltale bekreftes på hjemmesidene til det svenske utenriksdepartementet.

I en uttalelse sier Bildt at «utvisningen av Sveriges ambassadør til Hviterussland er et grovt brudd på normene for relasjoner mellom stater».

– De anklagene som regimet har rettet mot abassadøren mangler grunnlag. At Sverige er bredt engasjert for demokrati og menneskerettigheter i Hviterussland er ingen hemmelighet, og ambassadør Eriksson har på en fortjenestefull og viktig måte representert Sveriges politikk, sier Bildt.

Videre sier Bildt at Sverige i løpet av dagen vil informere den hviterussiske ambassaden i Stockholm om at den nye, blivende ambassadøren til Sverige «ikke er velkommen hit». I tillegg vil oppholdstillatelse for to hviterussiske representanter inndras.

– Kontakt med opposisjonen

Ifølge SVT er Hviterusslands begrunnelse for utkastelsen at Sveriges ambassadør Stefan Eriksson har hatt tett kontakt med opposisjonen i landet. Eriksson har hatt jobben siden 2008.

At den svenske ambassadøren har hatt kontakt med opposisjonen er ikke rart, men viser bare at man praktiserer den politikken man står for, mener Bildt.

– Det er ingen hemmelighet. Det finnes masse ambassadører i Sverige som har kontakt med opposisjonen, sier Bildt til SVT.

Tidligere denne uken ble det også meldt at sjefen for Hviterusslands flyvåpen og sjefen for landets grensekontroll får sparken. Ifølge spekulasjonene er grunnen at et svensk reklamebyrå «bombet» Hviterussland 4, juli.

«Bombene» var teddybjørner med regimekritiske budskap, som ifølge Studio Total også skulle gjøre narr av Hviterusslands luftforsvar.

Svensk UD sier man ikke kan bekrefte hendelsen, og Bildt presiserer at den ikke har vært et tema i forbindelse med utkastelsen.

Hviterussland Teddy-invasjon

Dette bildet, tatt av reklamebyrået Studio Total, viser teddybjørner som «øver» seg på invasjonen av Hviterussland i Stocholm.

Foto: Per Cromwell / Ap

– Fortsetter å jobbe

Bildt sier også at Eriksson kommer til å fortsette å jobbe som ambassadør til Hviterussland.

– Han kommer til å fortsette sitt arbeide som ambassadør i Hviterussland, med et enda tydeligere fokus på spørsmål som handler om menneskerettigheter, sier Bildt.

På det svenske UDs hjemmesider sier Bildt at Sverige vil fortsette å jobbe sammen med andre EU-stater for å forsøke å styrke arbeidet med menneskerettigheter.

Det er ikke første gang Lukashenko kaster ut diplomater fra landet. I februar ble flere ambassadører fra EU bedt om reise hjem, fordi Lukashenko reagerte på EUs sanksjoner mot Hviterussland.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt