Kaster ut sju personer fra partiet

Sverigedemokraterna ekskluderer sju personer fra partiet. Blant de sju er to av toppene i partiets ungdomsorganisasjon. Begge har hatt kontakt med høyreekstreme krefter, hevder partiet.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson har fungert som partileder i Sverigedemokraterna under Jimmie Åkessons sykdomsfravær.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

Beslutningen ble offentliggjort på en pressekonferanse for kort tid siden. Et eget utvalg i partiet har gransket 24 personer, hovedsakelig medlemmer i Sverigedemokratenes ungdomsparti (SDU). I ettermiddag har ledelsen i partiet behandlet materialet fra granskingsutvalget. Resultatet ble altså sju eksklusjoner

Disse personene er ikke Sverigedemokrater, derfor har de ikke noe i vårt parti å gjøre, sa partisekretær Richard Jomshof på pressekonferansen.

Utestengt ved akklamasjon

Blant de sju som nå kastes ut av partiet er de to SDU-toppene William Hahne og Gustav Kasselstrand. Ifølge partiledelsen skal Kasselstrand og Hahne blant annet ha samarbeidet med høyreekstreme personer, løyet for partiledelsen og opptrådt på en moralsk forkastelig måte.

Gustav Kasselstrand

Ekskludert: Gustav Kasselstrand

Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

Det ble votert over utestengelsene i Sverigedemokratenes partiledelse. Ifølge avisen Nyheter i dag stemte 14 for å utestenge Hahne. Bare en stemte imot. Utestengelsen av Kasselstrand ble vedtatt ved akklamasjon.

Lang ideologisk strid

Den ideologiske striden mellom SD og SDU har pågått lenge, men den siste tiden har frontene blitt stadig steilere. Mens SD fronter en sosialkonservativ profil, er SDU tilhenger av en strengere nasjonalistisk linje.

Sverigedemokratenes satte i gang en gransking av partiets eget ungdomsparti etter mistanke om koblinger mot høyreekstreme organisasjoner. Allerede i starten av måneden meldte svenske medier at Gustav Kasselstrand og Willam Hahne ville bli kastet ut av partiet.

Leder av Sverigedemokratisk Ungdom Gustav Kasselstrand (midt i bildet)

Gustav Kasselstrand leder an under en SDU-demonstrasjon i Malmö.

Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix

Les også: – Sverigedemokraterna utestenger partitopper

Stiller ikke til valg

Tidligere i dag gjorde Gustav Kasselstrand og William Hahne det klart at de ikke stiller til gjenvalg i ungdomspartiet SDU.

– Jeg kommer ikke til å stille til gjenvalg i høst. Det er egentlig ikke en beslutning som har med utestengelsen å gjøre. Jeg bestemte meg allerede i vinter. Jeg sitter fram til september, og så håper jeg at en ny, energisk leder tar over, sier Kasselstrand til Aftonbladet.

Han legger til at han synes det er trist å skulle gi seg som leder.

– Det er klart det er trist. Men man herdes veldig mye av å være med i et parti som er preget av en slik type maktmisbruk. Jeg har vært forberedt på dette i flere uker.

– Tynne anklager

Slett ikke alle i Sverigedemokraterna mener at beskyldningene mot SDU-lederne er godt nok begrunnet. Blant andre får de støtte av tidligere partileder Mikael Jansson.

– Anklagene er veldig, veldig tynne, sier han.

Truslene om utkastelse har skapt intern strid og ordkrig i mediene mellom partimedlemmer. Utredningen førte til at seks medlemmer valgte å forlate partiet frivillig i forkant av dagens møte i partiledelsen.

Under kan du se det omstridte intervjuet med SD-leder Jimmie Åkeson på «Skavlan».

Partilederen for Sverigedemokraterna hos Skavlan 27. mars.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt