Hopp til innhold

Kaster ut amerikanere

USA reduserer antallet ansatte ved sin ambassade i Hviterussland - og karakteriserer landet som Europas siste diktaturstat.

Hviterussland

I går ble Frihetsdagen feiret i Minsk. Politiet banket opp og arresterte over 100 personer.

Foto: VIKTOR DRACHEV / AFP

Moskva: Morten Ruud
Foto: NRK

Den langvarige striden mellom USA og Hviterussland får sin foreløpige topp på torsdag. Da reiser 17 av de ansatte ved den amerikanske ambassaden hjem, som følge av krav fra hviterussiske myndigheter.

Mandag hevdet sikkerhetspolitiet KGB at de hadde avslørt en amerikansk spionring i landet og i går ble demonstranter som feiret Frihetsdagen banket opp og arrestert.

Demonstrerte for uavhengighet

Det gikk hardt for seg i Hviterusslands hovedstad Minsk i går da demonstranter feiret Frihetsdagen til minne om da landet den 25, mars 1918 erklærte Hviterussland for uavhengig.

Det varte imidlertid ikke lenge før landet ble slukt av Sovjetunionen. Dagens president, Aleksander Lukashenko, har forbudt enhver feiring av denne dagen. Politiet banket opp og arresterte i går over 100 demonstranter.

USA tar opp kampen

Det er nettopp Lukashenkos harde og uforsonlige linje mot opposisjonelle som er problemet. USA har som eneste stat tatt opp kampen mot regimets brudd på menneskerettigheter. De kaller Hviterussland for Europas siste diktaturstat. For å sette økonomisk press på regimet, forbød de i 2006 amerikanske borgere å handle med det hviterussiske olje- og kjemiselskapet Belneftekhim.

Det samme året ble president Lukashenko gjenvalgt til sin tredje periode som president, i et valg som USA hevder var fikset.

Aleksander Lukashenko

President Aleksander Lukashenko.

Foto: SERGEI SUBBOTIN / AFP

Presidentkandidat og utfordrer, Aleksander Kozulin, ble etter valget fengslet og dømt til fem og et halvt år i fengsel etter å ha protestert mot valgfusket. USAs nå uønskede ambassadør, Karen Stewart, sier landet må sette fri Kozulin før det kan bli noen bedring i forholdet mellom de to landene.

Opposisjon i eksil

Sist søndag møttes Hviterusslands eksilopposisjon i den tsjekkiske hovedstaden Praha for å markere Frihetsdagen.

Leder for Hviterusslands Kristne Parti, Zianon Pazniak, erklærte at landet lever under intern okkupasjon. Pazniak er en tidligere sovjetdissident, som flyktet fra Hviterussland i 1996, i frykt for sitt eget liv.

Lederen for styret i Hviterusslands Demokratiske Republikk, 71 år gamle Ivonka Survilla, sa hun håpet å kunne oppleve dagen da Hviterussland var fri og uavhengig.

Tidligere president i Tsjekkia, Vaclav Havel, kritiserte i et brev som ble lest opp på møtet vesten for ikke å gjøre nok for å fostre demokratiet i Hviterussland.

Hyrer PR-agent

I forrige uke ble den britiske PR- agenten Timothy Bell forespurt av president Lukashenko om å hjelpe dem i å bedre landets forbindelser med vesten. Bell er mannen som stod bak Margareth Thatchers tre vellykkede valg som statsminister i Storbritannia.

Hvis Bell tar jobben, så har han noen utfordringer å ta fatt på. Mandag hevdet sikkerhetspolitiet, KGB, at de hadde avslørt en amerikansk spionring i landet, med over 10 involverte hviterussere. Det er også et faktum at opposisjonen og pressen i Hviterussland har tøffe kår.

Utlendinger som kritiserer det, må reise hjem, slik som de 17 amerikanske diplomatene vil gjøre på torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt