Kaster ukrainske politikere i søppelkasser

Valgkampen før det ukrainske presidentvalget preges av stadig mer trakassering av politikere. Minst 12 politikere er bokstavelig talt kastet i søppelkasser den siste måneden.

Høyre Sektor-flagg

Flagget til det høyreekstreme ukrainske partiet Høyre Sektor.

Foto: Wikimedia Commons

Siden det første tilfellet 6. september har en rekke ukrainske politikere blitt angrepet.

Fremgangsmåten er stort sett den samme, politikerne blir angrepet av maskerte menn på kontoret og trukket ut på gaten.

Der blir de kastet i store søppelkasser, og det hele blir filmet og publisert på sosiale medier. Noen av dem er holdt i søppelkassene i 20–30 minutter.

Så utbredt er angriperne blitt, skriver ABC News, at de har fått sin egen emneknagg på sosiale medier, #TrashBucketChallenge.

Først og fremst er det høyreekstreme nasjonalister i partiet Høyre Sektor som står bak angrepene.

Angrep korrupsjonssiktet

Det første angrepet rettet seg mot Oleg Rudenko, en kommuneansatt i Odessa som var anklaget for korrupsjon, skriver Telegraph.

Rudenko var anklaget for å ha puttet rundt 300.000 kroner som skulle gått til funksjonshemmede barn, i sin egen lomme.

Etter at han hadde blitt frikjent for anklagene i en rettssak ble han 6. september angrepet utenfor bygningen der han arbeider av en gruppe menn.

Først ble han skjelt ut, og så ble han båret bort til en søppelkasse, kastet opp før lokket ble lukket igjen.

– Vi besøkte den kriminelle og fraktet ham til hans nye arbeidssted, sa lederen for Høyre Sektor i Ukraina, Sergej Sternenko etter angrepet på Rudenko.

Se videoen med angrepet på Rudenko.

Retter seg mot Janukovtisj' støttespillere

Etter det første angrepet mot Rudenko har ofrene for søppelkasse-aksjonene i flere tilfeller vært parlamentsmedlemmer fra Regionpartiet, det nå nedlagte partiet til Viktor Janukovitsj.

16. september i år ble Vitaly Zhuravskij, parlamentsmedlem fra Regionpartiet, kastet i en søppelkasse. Der ble han holdt nede, mens angriperne kastet et bildekk og vann på ham før han kom seg ut.

25. september skjedde det samme med Viktor Pylypyshyn, også han fra Regionpartiet.

De høyreekstreme i Høyre Sektor ser på aksjonene som politisk teater, men de publiserte videoene viser tydelig hvor voldelige aksjonene er.

30. september ble Regionparti-parlamentariker Nestor Shufrych angrepet mens han drev valgkamp i Odessa.

Videoen viser at politiet og livvaktene hans klarte å stoppe angrepet før han ble kastet i en søppelkasse, men ikke før han var blitt kraftig mishandlet.

Shufrych sa etterpå at han hadde pådratt seg en hjernerystelse under angrepet.

Se videoen med angrepet på Shufrych.

Parlamentsvalg 26. oktober

Ukraina holder parlamentsvalg 26. oktober. Det er det første parlamentsvalget i landet etter revolusjonen i vinter der president Viktor Janukovitsj ble styrtet.

Medlemmer av Høyre Sektor sier at angrepene er en måte å straffe korrupsjonen og kriminaliteten som preget styret til president Janukovitsj.

Kritikerne peker på at aksjonene er voldelige og bare er ett skritt fra pøbelvelde og offentlige lynsjinger.

Etter angrepet på Shufrych ba den ukrainske innenriksministeren, Arsen Avakov, de høyreekstreme om å slutte med angrepene.

– Bare et par forslåtte ansikter til som Shufrych eller et par lynsjinger til som den med Pylypyshyn, og Europa vil snu seg bort fra vår seierrike revolusjon, skrev innenriksminister Avakov på sin Facebook-side.

– Ikke bli ekstreme betydningsløse idioter som følger dumme instinkter og provoserer folkemengder til pøbelvelde, skrev Avakov.

Får lav oppslutning

Så langt tyder ikke noe på at de høyreekstreme i Høyre Sektor hører på innenriksministeren.

Høyre Sektors leder, Dmytro Jarosh, fikk bare én prosent av stemmene ved presidentvalget 25. mai. Meningsmålingene tyder på at det ikke vil gå særlig bedre ved parlamentsvalget 26. oktober.

Innen det kommer så langt kan Høyre Sektor ha ødelagt mye av valgkampen og troverdigheten til valget.

Særlig gjelder det i de østlige russisktalende delene av Ukraina der mange av de trakasserte politikerne kommer fra.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt