Kasakhstan skal gjeninnføre tigere etter 70 års utryddelse

Kan bli verdens første land til å få arten for fullt tilbake.

Kinesisk tiger

UTRYDNINGSTRUET: Det var trolig rundt 100 000 ville tigere i verden ved begynnelsen av det tjuende århundret. I dag viser tallene knappe 3900, opplyser WWF. Bildet viser en tiger i en dyrehage i Shanghai, Kina.

Foto: Aly Song / Reuters

Et prosjekt støttet av Word Wide Fund (WWF) skal jobbe for å gjeninnføre ville tigere i regionen Ili-Balkhash i Kasakhstan, skriver The Guardian.

Det er 70 år siden kattedyrene sist hadde potene på kasakhstansk landejord. Lykkes prosjektet vil landet være først i verden til å få arten tilbake etter en utryddelse som har vart i over et halvt århundre.

I lignende, tidligere prosjekter har fokuset vært på å øke tallet i allerede eksisterende tigerhabitater, som naturreservater i India.

Et prosjekt over flere år

Trolig vil det ta flere år å gjennomføre prosjektet, hvor de første tigerne trolig ikke vil komme på plass før i 2025.

Ulovlig jakt og menneskelig utbygging har tidligere ødelagt både tigernes habitat og matfat, noe som gjorde at de forsvant helt fra Kasakhstan på 1940-tallet. Målet er derfor å gjeninnføre flere byttedyr slik at landskapet blir mest mulig levedyktig for kattedyrene.

– Takket være godt samarbeid mellom kasakhstanske og russiske eksperter har vi nå funnet nøkkelen til hvordan å gjenskape det ideelle landskapet for tigrene. Dette vil omfatte gjeninnføring av andre opprinnelige og utryddede arter, sier Igor Chestin, direktør for WWF i Russland.

Siden begynnelsen av det tjuende århundret har ville tigere mistet mer enn 90 prosent av sine historiske territorier i verden, også i Sentral-Asia.

– En grønn utvikling

Landbruksministeren i Kasakhstan, Askar Myrzakhmetov, er stolt over at de er med på en bærekraftig utvikling.

– Vi er beæret over å være det første landet i Sentral-Asia som gjennomfører et slikt prosjekt. Tigerne hører til her og er viktige for økosystemet i Ili-Balkhash regionen, sier han.

Til tross for engasjementet ser WWF for seg hardt arbeid for å få landskapet klart. Dette innebærer blant annet stans av ulovlig jakt, innføre et stort nok mangfold av byttedyr og motivere en lokalbefolkning til å støtte prosjektet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Røde flammer opp i skyene og kraftige drønn i natt da Israel traff Gaza med det som hittil er de kraftigste angrepene, ifølge AP.

Israelsk storangrep på Gaza i natt

Israel har gjennom natten angrepet mål på Gazastripen fra luften og fra stridsvogner på israelsk side av grensen. Det israelske forsvaret meldte først at militære styrker var på vei inn i Gaza, før de trakk tilbake meldingen.