Karzais bror gravlagt i Kandahar

Kandahar-provinsen ble rystet av flere eksplosjoner da den afghanske presidentens halvbror ble gravlagt. Innbyggerne frykter maktvakuumet drapet på Ahmed Wali Karzai etterlater seg.

En sørgende Hamid Karzai i halvbrorens begravelse.

En sørgende Hamid Karzai i halvbrorens begravelse.

Foto: AHMAD NADEEM / Reuters

President Hamid Karzai gråt og kysset brorens ansikt i begravelsen og ledet selv begravelsesfølget fra sentrum av Kandahar by til landsbyen der presidentens yngre halvbror og en av landets mektigste menn ble begravet.

Flere tusen sørgende deltok i begravelsesfølget.

Ahmed Wali Karzai ble tirsdag drept av sin egen sikkerhetsvakt i familiens hjem i Kandahar.

Guvernør i veibombedrama

Flere bomber gikk av i provinsen i forbindelse med begravelsen. Guvernøren i Kandahars naboprovins Helmand var på vei til presidentbrorens begravelse da kolonnen hans ble rammet av en veibombe.

Verken guvernør Gulab Mangal eller provinsens etterretningssjef, som også kjørte i kolonnen, ble såret i angrepet og deltok derfor i begravelsen som planlagt.

Bomben ble detonert ved hjelp av en fjernkontroll i Maiwand-distriktet, og to afghanske soldater ble såret i angrepet, ifølge guvernørens medarbeidere.

Øyenvitner skal også ha hørt to eksplosjoner i Kandahar kort tid etter at Karzai ble gravlagt.

Her graver afghanere jord over Wali Karzais kiste.

Her graver afghanere jord over Wali Karzais kiste.

Foto: AHMAD NADEEM / Reuters

– Han var vårt håp

Wali Karzai skal ha vært en av de mest innflytelsesrike personene sør i Afghanistan, og afghanere i sør frykter hva som kommer til å skje med maktvakuumet som har oppstått etter drapet.

– Jeg kom hit for å sørge over Ahmad Wali Karzais død. Han var vårt eneste håp for alt i Kandahar, fortalte en av deltakerne i begravelsen, Khan Agha, gråtende.

Også analytikere advarer om at situasjonen i det sørlige Afghanistan kan bli enda mer voldelig når NATO-soldater i tillegg starter sin tilbaketrekning.

Angrepshelikoptre sirklet over begravelsesfølget, og sikkerheten ble styrket under morgenbønnen.

Soldater og politi var også å se i gatene rundt i byen, og hovedgatene var stengt for trafikk og for det meste tømt for fotgjengere.

Anklaget for korrupsjon

Drapet på Wali Karzai skjedde på samme tid som Afghanistans president, Hamid Karzai, skulle møte den franske presidenten, skriver AFP.

Ahmad Wali Karzai har i flere år vært anklaget for å ha bånd til landets lukrative opiumshandel.

Kritikere av den avdøde sier Wali Karzai drev med korrupsjon, og at han ved flere anledninger skal være forsøkt myrdet. Det skriver BBC.

Han skal også ha vært på den amerikanske etterretningstjenesten CIAs lønningsliste, ifølge nyhetsbyrået AFP. Selv benektet han alle anklager.

Taliban tar ansvar

Taliban hevder å stå bak drapet på presidentens halvbror, og ifølge AFP skal Taliban ha uttalt at dette er en av deres største prestasjoner så langt.

Men politiet sier derimot at Karzai ble skutt av sin egen livvakt.

Den erfarne livvakten Sardar Mohammad inngikk i Karzai-familiens sikkerhetsteam i Kandahar og hadde kjent offeret i minst ti år.

SISTE NYTT

Siste nytt