NRK Meny
Normal

Karzais brødre beskutt da de besøkte etterlatte

To av president Hamid Karzais brødre ble beskutt da de besøkte de etterlatte etter afghanerne som ble massakrert av en amerikansk soldat. Tirsdag demonstrerte flere tusen mot USAs tilsdeværelse i landet.

Afghanistan bønnemøte

Afghanere holder opp en tom hylse til delegasjonen med Karzais brødre. Hylsteret skal ha blitt brukt av soldater i avdelingen mannen som drepte 16 sivile var en del av.

Foto: Allauddin Khan / Ap

En afghansk regjeringssoldat ble drept og en politimann ble såret under tirsdagens angrep, som fant sted i Panjwayi-området sør i Kandahar-provinsen.

– Kulene regnet over oss, forteller et øyenvitne.

Karzais to brødre, Afghanistans stammeminister Asadullah Khalid og Kandahars guvernør Tooryalai Wesa, var med i en regjeringsdelegasjon som var sendt til området for å granske hendelsen der en amerikansk soldat gikk amok og drepte 16 landsbyboere, de fleste av disse kvinner og barn.

Truer med halshogging

Delegasjonen satt i møte med lokale ledere i en moské i Zangabad da ukjente åpnet ild. Skytingen pågikk i 15 minutter og tvang delegasjonen til å flykte fra området.

Det er ikke kjent hvem som sto bak angrepet, men mistankene rettes mot Taliban. Opprørsgruppen truer amerikanske soldater med halshogging som hevn for massakren i Panjwayi-området.

– Det islamske emiratet advarer igjen de amerikanske dyrene om at mujahedin skal hevne seg og med Allahs hjelp halshogge deres sadistiske, morderiske soldater, heter det i en uttalelse fra Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Barack Obama ber om at Afghanistan-drap etterforskes

Barack Obama sier man vil bruke mye ressurser på å etterforske drapene i Kandahar-provinsen.

– Like alvorlig som amerikanere

President Barack Obama sa tirsdag at man vil bruke mye ressurser på å etterforske massakren i Kandahar-provinsen.

– USA tar dette like alvorlig som vi ville gjort dersom det var amerikanere og våre egne barn som ble drept, sa president Obama under en tale i Det hvite hus tirsdag.

Obama sa også at denne beskjeden hadde blitt overbrakt Afghanistans president Hamid Karzai.

Obama lovet også at den antatte gjerningsmannen ville bli møtt med «hele makten til det amerikanske rettsvesenet», hvor enn etterforskningen måtte lede.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Demonstrasjon mot angrep på sivile i Jalalabad

I Jalalabad var det tirsdag store demonstrasjoner mot angrepet på sivile i Kandahar-provinsen.

«Død over Amerika»

Massakren i Kandahar-provinsen har satt sinnene i kok i Afghanistan. Tirsdag demonstrerte rundt 2.000 i Jalalabads gater, der det ble ropt «Død over Amerika».

Demonstrantene brant også et kors som skulle symbolisere USA og president Obama.

Både den afghanske nasjonalforsamlingen og ulema-rådet, landets høyeste religiøse autoritet, krever at den amerikanske 38-åringen blir stilt for retten i Afghanistan.

Ifølge kilder nær den afghanske presidenten godtar Karzai at gjerningsmannen stilles for retten i USA, så lenge det blir en åpen rettssak der også mediene får tilgang.

– Afghanistan-oppdraget truet

Senator John McCain sa tirsdag at det amerikanske oppdraget i Afghanistan «er i fare».

– Presidenten fortsetter å snakke om tilbaketrekning og når dette skal skje, noe som i et militært perspektiv innebærer en stor risiko. Det er opplagt at oppdraget er i fare, sier McCain.

Han understreker likevel at han ikke mener den siste sivile massakren i Kandahar-provinsen er et tegn på at operasjonen i Afghanistan har vært mislykket.

– Jeg mener at dette ikke bør påvirke USAs strategi, men presidentens gjentatte annonseringer om tilbaketrekning svekker vår posisjon, mener McCain.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt