NRK Meny
Normal

Karzai uteble fra minnemarkering

I Kabul ble 11. september-angrepet i 2001 markert på den amerikanske ambassaden i Kabul, uten at den afghanske presidenten Hamid Karzai var tilstede.

Hamid Karzai

Afghanistans president Hamid Karzai valgte ikke å markere 11. september i Kabul i dag.

Foto: SHAH MARAI / AFP

Afghanistan: Gro Holm
Foto: NRK

Den 11. september er en vanlig arbeidsdag i Afghanistan og få, om noen, markerte dagen, som markerte begynnelsen på angrepene mot landet.

– Noen der hjemme spør hvorfor vi er her? Det har vært en lang kamp og folk er slitne, sa USA ambassadør i Kabul, Ryan Crocker i dag, før han fortsatte.

– Grunnen er enkel. Al Qaida er ikke lenger her, og det er på grunn av oss.

Mistet tillit

Befolkningen i Afghanistan har i løpet av de ti årene med krig mistet tilliten til det meste i landet. Både til de internasjonale styrkene, til Karzai, men også til de internasjonale hjelpeorganisasjonene, som de hadde veldig store forhåpninger til for ti år siden.

Video 98e55483-50a3-465e-a1be-80b7ef36a10a.jpg

NETT-TV: Afghanere NRK har møtt på gata i Kabul tviler på at bin Laden stod bak 11. september.

Dagen i dag er en veldig vanskelig dag for den vanlige afghaner, og konspirasjonsteoriene florerer i landet. Det er fortsatt mange i fjellandet som mener at Al Qaida ikke planla terroren fra Afghanistan, men at det hele var et påskudd fra USA og Pakistan for å angripe landet.

For daværende president George W. Bush var krystallklar i 2001. Den som er vertskap for terrorister skal bekjempes på linje med terroristene.

Derfor måtte Taliban-regimet i Afghanistan fjernes, selv om ikke en eneste afghaner er dokumentert medskyldig i angrepet på World Trade Center.

Lite politi

Mens politi og sikkerhetstyrker har vært i høyeste beredskap i New York, har det tilsynelatende ikke vært mer synlig politi ute i gatene i Kabul enn en normal søndag.

Dagen ble kun markert på den amerikanske ambassaden og på Bagram-basen i Parwan-provinsen. Størst oppsikt vakte det at Afghanistans president Hamid Karzai valgte å ikke delta på markeringen i Kabul.

Som representant for den afghanske regjeringen møtte isteden utenriksminister Zalmay Rassoul.

Ti år etter at de internasjonale styrkene angrep Afghanistan er landet fortsatt preget av uroligheter og uforutsigbarhet. Senest i går spengte en selvmordsbomber en lastebil full av eksplosiver ved en NATO-utpost sentralt i landet.

Blant de drepte var en åtte år gammel gutt.

Trapper ned

Den ti år lange krigen i Afghanistan begynte med amerikanernes Operation Enduring Freedom og vokste senere til en enorm militærinnsats med om lag 130.000 utenlandske soldater fra et titalls land.

Av de 100.000 amerikanske soldatene som er i Afghanistan, skal etter planen 33.000 av dem ha reist hjem innen midten av 2012.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt