
President Hamid Karzai har ledet Afghanistan siden Talibans fall.
- Besøket blir også en ettårsmarkering for Karzai som afghansk leder, sier statssekretær Vidar Helgesen.
Karzai ble invitert av statsminister Kjell Magne Bondevik tidligere i år, men det har tatt tid å finne en dato som passet både Karzai, Bondevik og Slottet.
- Karzai skal åpne årsmøtet i giverlandsgruppen som begynner 17. desember, sier Helgesen.
Karzai, utenriksminister Abdullah Abdullah, finansministeren og flere andre fra regjeringen kommer antakelig til Oslo et par dager før giverlandsmøtet.
Siste ASG-møte
Møtet 17. og 18. desember er det siste i Norges lederår og blir sannsynligvis også det siste i ASGs (Afghan Support Group) historie.
Det er Japan som står for tur til å lede ASG, men Helgesen sier at man arbeider for at afghanerne fra neste år selv skal stå i spissen for en ny organisasjon som kan erstatte giverlandsgruppen.
- Kan den afghanske regjeringen håndtere koordineringen av hjelpen fra giverlandene?
- De har en finansminister som er ansvarlig for koordineringen, og de vil fortsatt ha det samme internasjonale apparatet i ryggen som ASG, sier Helgesen.
- Dessuten er det symbolsk viktig at afghanerne tar over styringen, legger han til. Årsmøtet i Oslo blir også en anledning for det internasjonale samfunnet til å forsikre at de fortsatt vil forplikte seg til å støtte Afghanistan, sier Helgesen.
ASG ble dannet i 1997 under Taliban-regimet og består av 15 land.
Ettårsmarkering
Hamid Karzai ble valgt av afghanere i eksil på en konferanse i Bonn i begynnelsen av desember i fjor, en knapp måned etter at Taliban var fordrevet fra Kabul.
Selv befant han seg i Kandahar da valget fant sted, og unnslapp så vidt en bombe som amerikanske fly ved en feil slapp på sin beste støttespiller i kampen mot Taliban.
Den 22. desember ble interimsregjeringen innsatt i Kabul. I juni i år ble han valgt til landets president av det afghanske storrådet Loya jirga, som var samlet i Kabul.
Vidar Helgesen synes mye er oppnådd i Afghanistan på et knapt år.
- Min hovedvurdering er at det er oppsiktsvekkende hvor mye afghanerne og det internasjonale samfunnet har fått til. Afghanistan har en regjering som fungerer, de gjennomførte en vellykket Loya jirga-prosess, de har etablert en menneskerettskommisjon. Situasjonen er usikker og skjør, men med Afghanistans utgangspunkt er dette formidabelt, sier Helgesen.