NRK Meny
Normal

Karzai forbyr private soldater

President Hamid Karzai sier han vil forby private sikkerhetsstyrker i Afghanistan innen fire måneder. Det får NATO til å fryse på ryggen.

Video Hamid Karzai taler

Hamid Karzai vil kaste ut private sikkerhetsselskaper.

Foto: Nyhetsspiller

NATO-styrkene kommer etter all sannsynlighet til å motsette seg den korte tidsfristen. Årsaken er at organisasjonen ofte bruker private sikkerhetsstyrker til å ta seg av sikkerheten for konvoyer og installasjoner rundt om i hele Afghanistan.

Utspillet til Karzai skal, ifølge den amerikanske avisen Washington Post, ha kommet som en overraskelse på det amerikanske militæret. De holder i disse dager på å gå gjennom kontraktene med de private selskapene. De ønsker å gå gjennom om det er hold i stadige rykter og beskyldninger om at vaktene i de private selskapene er ukontrollerbare, og at de fører til unødig misnøye med de internasjonale styrkene i landet.

Men avhengigheten til tross, det amerikanske militæret som er i Afghanistan sier de støtter avgjørelsen om å forby de private selskapene.

– Vi støtter presidentens intensjon om å kvitte seg med de private sikkerhetsselskapene og behovet for disse i Afghanistan fullt ut. Men dette bør gjøres i en logisk rekkefølge ettersom situasjonen i landet tillater det, sier talsmannen for millitæret fra USA i Kabul, Major Joel Harper, til avisen.

USA alene har leiet inn 26.000 væpnede vakter. 19.000 av disse jobber for det amerikanske millitæret.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt