NRK Meny
Normal

Godtar ikke Talibans «Islamske emirat»

Afghanistans president Hamid Karzai avbryter de pågående forhandlingene med USA om sikkerhetsspørsmålet etter 2014. Årsaken er navnet på det nye Taliban-kontoret i Qatar.

Afghan President Karzai

Karzai vil ikke snakke mer med USA når de sier en ting og gjør noe helt annet, sier en talsmann.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Karzai sier at det ikke er sammenheng mellom USAs ord og handling.

Reaksjonen skyldes navnet på «fredskontoret» Taliban i går opprettet i Qatars hovedstad Doha. USA sa seg i går villig til å starte fredsforhandlinger med Taliban i Qatar – kanskje alt i denne uka.

Det islamske afghanske emiratet

Men kontoret tilhører ifølge det offisielle navnet «Afghanistans islamske emirat». Det har satt sinnene i kok i Afghanistans regjering.

«Islamic Emirate of Afghanistan» var det formelle navnet på Talibans afghanske regjering fra 1996 til den ble styrtet i 2001. Og den regjeringen vil ikke Karzai ha tilbake.

– Presidenten er ikke glad for navnet på kontoret. Vi er imot betegnelsen – et slikt emirat eksisterer ikke, sier president Karzais talsmann Aimal Faizi.

– Det er en motsetning mellom hva USAs regjering sier og hva den gjør når det gjelder fredsforhandlingene for Afghanistan, sier talsmannen:

– USA var klar over presidentens holdning til navnet, sier Faizi.

– Presidenten avbrøt derfor BSA-samtalene med USA i morges, opplyste han.

BSA står for Bilateral Security Agreement – tosidig sikkerhetsavtale – og handler om USAs rolle i landet etter at soldatene trekker seg ut i 2014.

USA vil forhandle

I går ble det kjent at USA ønsket å forhandle med Taliban. Det ble også kjent at Taliban-utsendinger har vært i Norge for å diskutere en fredsløsning.

Samme dag sa president Karzai at han vil sende en delegasjon til Qatar for å diskutere en fredsløsning med Taliban. Men det blir neppe noe av hvis Taliban beholder navnet på kontoret sitt.

Senere i går ble fire soldater fra USA drept da Taliban angrep Bagram-flybasen – en påminnelse om at det kan være langt fram til en fredsløsning.

I går skjedde også den endelige overtakelsen av sikkerhetsansvaret i Afghanistan – fra NATO-styrken ISAF til de afghanske styrkene. Dermed har Afghanistans egen hær fullt og helt det øverste sikkerhetsansvaret for sitt eget land.

Det er fortsatt 100.000 ISAF-soldater igjen i landet. De skal fungere som en støtte til hæren og fullføre opplæringen av soldatene.

I en tilsvarende BSA-prosess for Irak brøt forhandlingene sammen, og USA ga opp og trakk ut alle sine soldater fra landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt