Kartlegger lykke via Iphone

Forskere ved London School of Economics (LSE) har utviklet en app for Iphone for å kartlegge hvor lykkelig du er til enhver tid.

Mappiness

Mappiness-applikasjonen til Iphone, som er blitt lansert av forskere fra London School of Economics (LSE).

Foto: Sun Iren Bjørnås / NRK

Prosjektet har fått navnet «Mappiness», som er sammensatt av ordene kart («map» på engelsk), lykke («happiness»), i tillegg til å inneholde ordet app (applikasjon).

Prosjektet går kort ut på at folk kan laste ned en såkalt app gratis til sin Iphone. Deretter blir brukerne mellom to og fem ganger om dagen bedt om å melde fra hvordan de har det, hvor de befinner seg, hvem de er sammen med og hva de gjør. Hvis man befinner seg utendørs, kan man også sende et bilde av omgivelsene.

Brukerne blir bedt om å rangere hvor lykkelig, avslappet og våken de føler seg. Tilbakemeldingene blir sendt anonymt.

Lykke og omgivelsene

– Vi er spesielt interessert i hvordan folks lykkefølelse blir påvirket av omgivelsene rundt dem – forurensning, støy, grøntområder og så videre, skriver utviklerne på sin nettside.

– Ved å kartlegge over både tid og sted, ved hjelp av teknologi som millioner av mennesker allerede bærer rundt med seg, håper vi å finne bedre svar på hvordan natur, forurensning og klima påvirker både personlig og nasjonal velvære, sier forsker George MacKerron, leder for Avdeling for geografi og miljø ved LSE, til avisen The Telegraph.

Resultatene fra svarene folk gir blir løpende oppdatert på prosjektets nettside Mappiness.org.uk.

Der kan man også se hvordan folks lykkefølelse har utviklet seg de siste dagene.

MacKerron sier til NRK.no at de ikke har bestemt seg for hvor lenge prosjektet skal vare, men at de håper at de fleste vil dele hvor lykkelige de til enhver tid føler seg i minst to uker.

– Revolusjonerende forskningsidé

– Mappiness er en revolusjonerende forskningsidé. Det er den beste metoden så langt for å forstå hvordan folks følelser blir påvirket av bebyggelsen og det naturlige miljøet de beveger seg i, sier professor lord Richard Layard, direktør for velværeprogrammet ved LSEs Senter for økonomisk resultat.

Forskerne håper at å mange som 3000 personer vil delta i prosjektet. Tirsdag formiddag hadde over 1200 Iphonebrukere lastet ned applikasjonen.

Den nye applikasjonen til Iphone blir lansert i dag, men kartlegger foreløpig brukere i Storbritannia.

SISTE NYTT

Siste nytt