NRK Meny
Normal

Le Pen kåret til Årets løgner

Etter et bittert nederlag i det regionale valget, stakk hun endelig av med en seier. Hun ble tildelt prisen som årets løgner.

Marine Le Pen

OPPFORDRES TIL Å SJEKKE: Ifølge panelet som står bak kåringen, sliter Marine Le Pen med fakta.

Foto: FREDERICK FLORIN / Afp

Prisen utdeles på grunnlag av alle politikernes offentlige uttalelser gjennom året, og har som formål å oppfordre dem til å sjekke fakta og ikke spre usannheter.

Det er et panel bestående av en rekke profilerte franske journalister, med statsviteren Thomas Guénolé i spissen, som står bak kåringen.

De fleste utspillene Marine Le Pen anklages for å ha løyet om, er knyttet til flyktningkrisen og innvandring.

Flyktingstrømmen er en bakteriologisk invasjon

Marine Le Pen

Påstand på påstand ble avvist

  • Marine Le Pen hevdet i et TV-intervju at over 4500 flyktninger tok sjøveien over Middelhavet til Europa hver eneste dag, og at antallet stadig økte. Ifølge det europeiske byrået for grensekontroll (Frontex), var det i snitt 330 flyktninger som ankom Europas kyster i løpet av første kvartal i 2015. Hele 13 ganger færre enn den høyreradikale partilederen hevdet.
  • En annen grov overdrivelse fra Le Pen i 2015 var at 99 % av flyktningene var menn. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger var antallet mannlige flyktninger imidlertid 69% på det tidspunktet. Det utgjør et flertall, men langt færre enn Le Pens estimat.
  • Prisutvalget viste også til hennes påstand om at kun en brøkdel av flyktningene som ankom Europa, flyktet fra krig. Også dette kunne FN avkrefte, ettersom 54% av flyktningene som seilte over Middelhavet i 2015 var fra Syria. Afghanere som flykter fra Taliban, Irakere som flykter fra IS og Nigerianere som flykter fra Boko Haram, for å nevne noen, kvalifiserer også som krigsflyktninger.
  • Natt til 15 oktober ble en ung syrisk kvinne påkjørt og drept på en motorvei i nærheten av flyktningleiren i Calais, nord i Frankrike. I forbindelse med denne tragiske ulykken, hevdet Le Pen at redningsmannskapet som kom på stedet ble angrepet av en horde illsinte flyktninger. Kontaktet av Liberation, kunne generalsekretæren for brann-og redningsetaten Jean-Charles Tirmarche fortelle en annen versjon: Ifølge redningsmannskapet som var på ulykkesstedet, strømmet et stort antall migranter til og samlet seg rundt offerets mann og deres felles barn, for å støtte dem i denne vanskelige stunden. Redningsmannskapet understreket at de overhodet ikke følte seg truet på noe tidspunkt.

Følger etter Sarkozy

Sarkozy

Sarkozy: Kanskje ber han om å slippe prisen som årets løgner

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / Afp

Siden Nasjonal front ble stiftet av Marine Le Pens far på 70 tallet, har innvandringsspørsmålet stått øverst på partiets agenda.

Marine Le Pen kaller flyktningstrømmen for en "bakteriologisk invasjon". Hun ønsker å melde Frankrike ut av EU, ut av Schengen og gjeninnføre dødsstraff.

I fjor var det tidligere president Nicolas Sarkozy som stakk av med den lite flatterende seieren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt