Putin går forbi Obama som verdens mektigste

Russlands president Vladimir Putin er ifølge Forbes Magazine verdens mektigste i 2013. Han skyver dermed for første gang USAs president Barack Obama ned fra tronen.

Barack Obama og Vladimir Putin

Vladimir Putin er kåret til verdens mektigste etter at Barack Obama har hatt den posisjonen siden 2010. Her fra G20-møtet i St. Petersburg tidligere i år.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

«Putin har befestet sin posisjon i Russland, mens Obama sliter i sin andre presidentperiode. Noe budsjettkrisen er det siste eksemplet på. Alle som har fulgt årets maktkamp om Syria og overvåkningsskandalen i USA forstår at det har vært et skifte i toppen i år» heter det i begrunnelsen til Forbes.

Hvert år siden 2009 har det anerkjente amerikanske økonomimagasinet kåret verdens mektigste statsledere, bedriftsledere, filantroper, milliardærer og entreprenører. I år er det også et norsk innslag.

Paven årets nykommer

årets liste er det 72 navn, der lederne for de tre mektigste landene i verden, Russland, USA og Kina, troner på topp av listen.

Dette er første gang Putin er på topp etter at Obama har blitt rangert som den mektigste hvert år siden 2010 etter at Kinas Hu Jintao vant den aller første kåringen i 2009.

Årets høyest rangerte nykommer er Pave Frans som Forbes mener er den fjerde mektigste i verden. For med over 1 milliard medlemmer er Pave Frans åndelig leder for over hvert sjette menneske på joden. Noe som forvarer hans plass på listen.

Verdens 10 mektigste 2013

Plassering

Navn

Land/organisasjon

1.

Vladimir Putin

Russland

2.

Barack Obama

USA

3.

Xi Jinping

Kina

4.

Pave Frans

Den katolske kirke

5.

Angela Merkel

Tyskland

6.

Bill Gates

Styreleder

7.

Ben Bernanke

Styreleder, USAs Sentralbank

8.

Kong Abdullah

Saudi Arabia

9.

Mario Draghi

Europeiske sentralbank

10.

Michael Duke

Wal-Mart

Flere kvinner

Årets liste inneholder også flere kvinner. Selv om det kun er 9 kvinner med på listen er det flere enn foregående år. Dermed utgjør kvinnene 12 prosent av verdens mektigste, og nok en gang er det Tysklands forbundskansler Angela Merkel som er den mektigste kvinnen på 5. plass.

Tesla-gründer Elon Musk (nr. 47) er også å finne på listen, det samme er Facebook-gründer Mark Zuckerberg (nr. 24) og googles Larry Page og Sergey Brin (nr. 17).

Forbes har leget denne listen siden 2009. Den gangen var det 69 navn på listen. Fem år etter er det 72.

Det er også et norsk innslag på listen. På 70. plass finner vi leder for Oljefondet Yngve Slyngstad.

SISTE NYTT

Siste nytt