Karadžić boikottet rettssaken

I dag skulle rettssaken mot folkemordtiltalte Radovan Karadžić i krigsforbryterdomstolen i Haag ha startet, men hovedpersonen møtte ikke opp.

Karadzics stol i Haag

Her skulle Radovan Karadžić ha sittet da rettssaken mot ham startet i Haag i dag. Men Radovan Karadžić glimret med sitt fravær.

Foto: Peter Dejong / Scanpix/Reuters

Saken skulle egentlig startet i forrige uke, men appelldomstolen ga Karadžić delvis rett i kravet hans om ytterligere tid til å forberede sitt eget forsvar.

I september søkte Karadžić om ti måneders utsettelse, men dette ble avvist.

Møtte ikke opp

Karadžić varslet i forrige uke at han ville boikotte rettsforhandlingene når FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i dag skulle ha sitt første møte.

Da rettssaken startet klokken 9 norsk tid, viste det seg at Karadžić gjorde alvor av truslene.

Etter at dommerne hadde diskutert seg i mellom i drøye 15 minutter, ble det bestemt at de avslutter for dagen og forsøker på nytt i morgen ettermiddag.

Dommerne må nå ta stilling til om de skal fortsette uten den tiltalte, tvinge ham til å møte, utnevne en advokat som kan representere ham eller gi etter for Karadžićs krav om en utsettelse.

Dommer O-Gon Kwon sa i retten i dag at hvis Karadžić fortsatt ikke møter, vil de vurdere å oppnevne en advokat som kan forsvare ham.

– Vi ber om at Herr Karadžić møter slik at rettssaken ikke blir ytterligere utsatt, sa Kwon.

Karadžić har varslet at han kommer tilå forsvare seg selv under rettssaken, og kommer ikke til å starte sin innledning før i neste uke.

I tillegg har han med seg en forsvarergruppe som skal bistå ham, hvor blant andre nordmannen Jan Heftye Blehr er med.

10.000 drept

Karadžić ble pågrepet i fjor og utlevert til krigsforbryterdomstolen etter 13 år på rømmen.

Karadzic er tiltalt på elleve punkter for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, inkludert to anklager om folkemord, under krigen i Bosnia-Hercegovina i årene 1992–1995.

Video nsps_upload_2009_10_26_7_53_54_4699.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Tiltalt for folkemord.

Blant tiltalepunktene er Karadzics ansvar for den 44 måneder lange beleiringen av Sarajevo, der over 10.000 mennesker ble drept, og massakren på minst 7500 bosniske muslimer i Srebrenica i juli 1995.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt