NRK Meny
Normal

Kapteinen arrestert mistenkt for menneskesmugling

CATANIA (NRK): Av de 800 som var om bord var det bare 28 mennesker som klarte å redde livet. Nå har italienske politi arrestert to av dem, mistenkt for menneskehandel.

Overlevende etter båtforliset blir arrestert i Italia

Flere av de overlevende etter båtforliset i helgen blir arrestert i det de kommer i land i Italia.

Foto: ORIETTA SCARDINO / Epa

Den tunisiske kapteinen og hans nestkommanderende fra Syria ble begge arrestert av italiensk politi i natt.

En av de 28 båtflyktningene som overlevde hevdet at det var 950 mennesker om bord i fiskebåten og at mange av dem skal ha vært innelåst i lasterommet.

FNs høykommissær for flyktninger opplyser nå at rundt 800 båtflyktninger omkom i tragedien i Middelhavet.

– Vi kan si at det er 800 døde, sier UNHCRs talskvinne i Italia, Carlotta Sami.

UNHCR har sammen med Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) intervjuet de fleste som overlevende dramaet og dannet seg et bilde av hvor mange som var om bord og hvor de kom fra.

Møtt med blomster

På havna i Catania hadde flere møtt frem med blomster for å vise de overlevende etter et av Europas verste skipsforlis at de bryr seg.

– Vi tok med oss blomster for å hylle dem som overlevde, men dette er bare symbolsk for, sier Mariachiara Falco til NRK på havna i Catania der de skipet med de overlevende kom til land i natt.

Akkurat nå er det seks pågående operasjoner ute i Middelhavet og det er ventet at flere båter med overlevende vil ankomme Sicilia i løpet av morgentimene og dagen i dag.

Der vil de bli værende noen dager før de flyttes videre til italienske flyktningmottak.

– De vil bli holdt her i Catania noen dager for å bli avhørt slik at vi kan finne ut hva som har skjedd, forteller Flavio De Giacomo fra de italienske immigrasjonsmyndighetene.

I natt kom de overlevende etter et av Europas verste skipsforlis til Italia. Der møtte lokalbefolkningen dem med blomster

VIDEO: På havne i Catania hadde lokalbefolkningen møtte opp med blomster i natt.

Eritreere

– Det var litt over 800 mennesker om bord, blant dem barn i 10-12-årsalderen. Det var syrere, rundt 150 eritreere, somaliere. De forlot Tripoli i 8-tiden lørdag morgen, sier Sami.

De overlevende etter forliset kommer ifølge Sami fra Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritrea og Bangladesh.

Blant de overlevende var også kapteinen på fiskebåten, en tunisisk statsborger, som nå er pågrepet av italiensk politi, anklaget for medvirkning til massedrap.

En syrisk mann, som ifølge enkelte kilder skal ha vært styrmann om bord, er også pågrepet og siktet for menneskesmugling, opplyser Italias infrastrukturminister Graziano Delrio.

Etterlyser bakmenn

I løpet av de siste åra har italiensk politi arrestert mer enn tusen menneskesmuglere.

De nylig arresterte blir av påtalemyndigheten i Palermo omtalt som kun «fotsoldater». To navngitte ledere fra Eritrea og Etiopia anses for å være lederne av smuglernettverket, og på frifot.

De er tidligere etterlyst i forbindelse med en hendelse i 2013 der 366 flyktninger døde da deres overfylte båt begynte å brenne og til slutt sank utenfor den italienske øya Lampedusa.

Vurderer Libya-angrep

Nå vurderer også italienske myndigheter angrep inne i Libya også.

– Det kan være mulig med målrettede aksjoner for å ødelegge det kriminelle og dødelige nettverket. Vi vurderer et angrep mot slavehandlerne, sa statsminister Matteo Renzi under en pressekonferanse mandag.

De mener den ustabile situasjonen i Libya er kjernen til båtflyktningproblemet. Kaoset som har oppstått etter at Muammar al-Gaddafi ble styrtet gjør det mulig for menneskesmuglerne å operere uten risiko for å bli tatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt