Hopp til innhold
Urix forklarer

Donald Trumps drømmeuke?

Republikanernes partikongress i Cleveland er så langt en underlig forestilling. Men er det ikke nettopp det Donald Trump ønsker?

Donald Trump 20. juli

KONGEN AV KAOS?: Donald Trump har akkurat ankommet et arrangement for venner og familiemedlemmer i forbindelse med partikongressen i Cleveland.

Foto: JIM BOURG / Reuters

1. Trump, Trump og atter Trump.

Donald Trump landet i Cleveland onsdag kveld med flyet sitt fra New York. Litt etterpå klatret han inn i et helikopter for å forflytte seg halvannen kilometer.

I CNNs studio satt seks eksperter klare til å kommentere hvert eneste øyeblikk. Og for presidentkandidaten som har bygget en kampanje på gratisreklame fra media, fortsetter heisaturen.

Presidentkandidaten dukker vanligvis ikke opp på kongressen før den siste dagen når han holder sin nominasjonstale. Trump har vært her hver eneste kveld.

Den første kvelden introduserte han kona Melania, Tirsdag takket han for nominasjonen på videolink. Og nå er han på plass i Cleveland foran sin store tale i natt.

Dette landsmøtet handler om Donald Trump. Og hovedpersonen fyller gjerne inn der det er hull i programmet. Mens mediene fokuserer på kaos og hvor annerledes enn vanlig alt er, får Trum bare enda mer oppmerksomhet.

2. Kaos på Talerstolen

Talerlista i Cleveland er slett ikke slik den pleier å være på amerikanske partikongresser.

Den er rett og slett glissen.

Siden mange kjente størrelser i partiet glimrer med sitt fravær, er programmet fylt opp av familiemedlemmer, B-kjendiser og de som er villig til å gå lengst i sin kritikk av president Obama og Hillary Clinton. Eller kanskje det var planlagt slik?

Mandag gjentok modellen, såpestjernen og stripperen Antonio Sabato Jr, gang på gang at Barack Obama er muslim. Og tirdag gjorde New Jerseys terrier-guvernør Chris Christie seg til påtalemakt (han jobbet en gang som aktor) og listet opp alt han ville stille Hillary Clinton for retten for.

Melania Trumps tale har selvsagt fått aller mest oppmerksomhet. En kvinnelig medarberider som har hjulpet Trump med å skrive en av bøkene hans la onsdag sitt hode på blokka og sa hun er ansvarlig for at talen delvis var plagiat av Michelle Obamas fra 2008.

Men Trumpkampanjen vil ikke sparke henne. Talen til førstedamekandidaten har tross alt fått mer dekning enn noen annen slik tale i amerikansk landsmøtehistorie. Og all PR har gjennom hele valgkampen vært god PR for Trump.

USA-ELECTION/REPUBLICANS

Donald Trumps kone, Melania Trump, holdt mandag en tale som har fått usedvanlig mye oppmerksomhet.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

3. Alle de som ikke kom

Da jeg spiste middag et par kvartaler fra sikkerhetssonen en kveld, dukket en svart SUV med sikkerhetsvakter plutselig opp. Ut steg Ohios egen guvenør John Kasich. Han var som kjent presidentkandidat og burde nå ha vært verten for storfesten her i Cleveland. Men Kasich holder seg unna.

Det gjør også Marco Rubio, Jeb Bush og nesten alle partiets nålevende tidligere presidenter og kandidater: George W. Bush og faren hans, Mitt Romney og John McCain. Og hovedrivalen Ted Cruz ydmyket Trump ved å nekte å stille seg bak ham i sin tale til landsmøtet.

Dette er en helt uvanlig utvikling på en partikongress i USA, men lite her er altså slik det pleier. Spørsmålet er hvor mye det vil skade Donald Trump i den valgkampen.

Det største problemet er kanskje at det er glissent i salen fordi sponsorer fra næringslivet, lobbyister og kongressdelegasjoner glimrer med sitt fravær. Trump klarer ikke å samle partiet.

John Kasich

Ohios guvernør John Kasich har så langt holdt seg unna festen i Cleveland.

Foto: Alex Brandon / Ap

4. Hva er egentlig budskapet?

Donald Trump har vekket det enorme sinnet som bor i deler av USA hvite befolkning. Det er protestkandidat han først og fremst er, og det er protestene som gjaller fra talerstolen her i Cleveland.

Kampen mot Hillary Clinton er det eneste som virkelig samler deltakerne. "Lock her up", er blitt det uoffisielle mottoet for kongressen, og en av Trumps rådgivere uttalte i dag at Clinton burde bli henrettet ved skyting.

Andre saker enn motstanden mot Clinton og Obamaadministrasjonen får liten plass her.

Mange av dem jeg snakker med i salen er ikke så opptatt av om Donald Trump faktisk kommer til å klare å gjennomføre politikken sin. For dem er det ikke å nøye om han bygger muren på den meksikanske grensen eller deporterer 12 millioner ulovlige innvandrere.

Tilhengerne er fornøyde med at Trump våger å foreslå slike ting, og liker at han vil være en ukonvensjonell president som vil styre landet som en tøff forretningsmann og forhandler.

Partiplattformen er ikke viktig for denne delen av delegatene. De vil heller la seg inspirere.

Mer konservative velgere er fornøyde med at kristenkonservative MIke Pence blir visepresidentkandidat.

Han er dypt religiøs og konservativ og har angrepet både kvinner som sender ungene sine i barnehage og homofile som ønsker samme rettigheter som andre.

Indianas guvernør kan hjelpe Trump med å nå fram til flere av de konservative velgerne som er skeptiske.

US-VOTE-DEMOCRATS-HILLARY-OBAMA

Kampen mot Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton er det eneste som virkelig samler republikanerne i Cleveland.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

5. Hvor står Trump etter landsmøtet?

I kveld takker Trump for den sensajonelle nominasjonen han har klart å sikre seg.

Det er selvsagt knyttet spenning til om han vil tale med eller uten telepromter. Han foretrekker det siste, men har de siste månedene blitt tvunget til å gjøre det første gjentatte ganger.

Hva han sier er neppe så nøye. Trump har sagt mer enn noen annen presidentkandidat i dette landet noensinne har våget allerede.

Partikongressen har vært like kaotisk som valgkampen hans har vært, og mens nyhetene fra verden utenfor USA, fra Frankrike, Tyrkia og Tyskland er mer skremmende enn på lenge, er det ikke hva Trump ønsker å gjøre med disse som får oppmerksomhet her.

Det er det Fru Trumps tale, Trumps helikopterturer og de fortsatte stridighetene innad i partiet som får fra oss 15 000 journalister.

Og slik vil det høyst sannsynlig fortsette mens 8. november nærmer seg.

Neste uke vil vi få se en disiplinert Hillary Clinton bli kronet på et gjennomregissert møte i Philadelphia der ingenting er overlatt til tilfeldighene.

Hun har demografien, økonomien og valgkamporganisasjonen på sin side, og burde statistisk sett vinne i november. Men 2016 vil gå inn i historien som et svært spesielt år i amerikansk valghistorie.

Det er helt umulig å avskrive dampveivalsen Donald Trump før siste stemme er talt opp.

Chris Christie

New Jerseys terrier-guvernør Chris Christie har gått langt i sitt angrep av Hillary Clinton. Akkurat slik Trump ønsker.

Foto: ROBYN BECK / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt