Kaoset i Italia kan få enorme konsekvenser for verdensøkonomien

Den politiske krisen i Italia sprer seg til verdens børser. Både i USA og Asia merkes krangelen mellom presidenten og populistene. Euroen er satt under press mens den italienske sentralbanksjefen er dypt bekymret.

President Sergio Mattarella og Carlo Cottarelli

Carlo Cottarelli (t.v.), den tidligere økonomen fra Verdensbanken har fått det som fortoner seg som en av Europas vanskeligste oppgaver president Sergio Mattarella (t.h.); å danne ny italiensk regjering.

Foto: Paolo Giandotti / AFP

– Det er usikkerheten rundt situasjonen, at man ikke vet hvor det vil ende, det er det som preger markedene, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Nervøsiteten brer seg

Nervøsiteten kom allerede for to uker siden da vinnerne fra valget i mars, ytrehøyrepartiet Lega og protestpartiet Femstjernersbevegelsen, kunngjorde at de var klare til å danne regjering sammen. Begge er skeptiske til EU og fellesvalutaen euroen.

Ikke godkjent

Den italienske presidentens avvisning av den sterkt euroskeptiske økonomiprofessoren Paolo Savona (81) har ført til full politisk krise i Italia.

Foto: Luca Bruno / AP

Bedre ble det ikke da de ønsket økonomiprofessor og euromotstander Paolo Savona som finansminister. Savona mener Italia bør forlate eurosonen og gå tilbake til den italienske liren.

Han har også uttrykt at det er for tungt for Italia å betjene den store statsgjelden, en gjeld som utgjør 130 prosent av bruttonasjonalproduktet.

I helgen la president Sergio Mattarella ned veto mot Savona som ny finansminister, noe som gjorde partilederne Luigi De Maio (Femstjernersbevegelsen) og Matteo Salvini (Lega) rasende.

President Mattarella pekte deretter på en annen økonom, Carlo Cottarelli, som midlertidig statsminister for en teknokratregjering.

Nedgangen sprer seg

I går fikk de amerikanske aksjemarkedene den største nedgangen på flere uker, og i dag har nervøsiteten spredd seg til Asia og børsene i Tokyo og Hongkong.

Også verdien på euroen er påvirket. Den felleseuropeiske valutaen har i løpet av mai falt fire prosent, og svekket seg mot verdien av amerikanske dollar.

Italia er EUs fjerde største økonomi, etter Tyskland, Storbritannia og Frankrike, og den tredje største i eurosamarbeidet. Det vil få store konsekvenser både for euroen og unionen skulle Italia starte på en euroexit.

Børsen i Milano er naturlig nok preget. Det er spesielt de italienske bankene som har falt kraftig. Mens renten på italienske statsobligasjoner øker. Obligasjonsrenten regnes som en temperaturmåler på hvilken tillit investorer har til et lands økonomi.

Sist gang renten på toårige italienske statsobligasjoner steg like mye i løpet av en dag som i går, var i 1992, ifølge Reuters.

Italias sentralbanksjef Ignazio Visco

Sentralbanksjef Ignazio Visco sa i sin årstale tidligere i mai at «Italias skjebne er Europas skjebne».

Foto: Giuseppe Lami / AP

Den italienske sentralbanksjefen Ignazio Visco advarer mot at Italia kun er noen få skritt unna å miste investorenes tillit.

Mange vil lide hvis Italia feiler

Den norske sjefanalytikeren sier situasjonen er svært alvorlig, både for Italia selv og for dem som har lånt landet penger.

– Hvis Italia ikke klarer eller ønsker å betjene den store statsgjelden, vil det ha enorme konsekvenser i finansmarkedene og for økonomiene rundt, sier Erik Bruce.

– Mange vil måtte ta store tap, og man vet ikke hvor tapene kommer. Banker og pensjonskasser rundt om sitter på store summer av italiensk statsgjeld, og det vil bli mange uoversiktlige konkurser.

– Hvis dette skulle inntre, vil det bli et mye større problem enn under eurokrisen. Da gjaldt det Hellas, som er et mye mindre land. Italia er en stor og viktig økonomi, sier Bruce.

Den italienske politiske krisen blir derfor tema når finansministrene fra G7-landene møtes i Canada denne uken.

– For italienerne selv kan det bli en ond sirkel. De siste årene har landet fått mer orden på statsgjeldsproblemet, den vokser ikke så raskt som før og rentene var ikke så høye. Nå stiger rentene på grunn av usikkerheten, og gjelden blir mer kostbar å betjene, sier Bruce.

Leder for Femstjernersbevegelsen Luigi Di Maio

Leder for Femstjernersbevegelsen Luigi De Maio ønsker president Sergio Mattarella stilt for riksrett, på grunn av sitt veto mot populistregjeringens finansministerkandidat.

Foto: Flavio Lo Scalzo / AP

Ny regjering eller ikke?

Partilederne Luigi De Maio (Femstjernersbevegelsen) og Matteo Salvini (Lega) har høylytt protestert mot teknokratregjeringen, som den tidligere økonomen fra Verdensbanken Carlo Cottarelli har fått i oppdrag med å danne.

Hittil har kun sentrumvenstrepartiet PD, som ledet Italia frem til valget i mars, uttrykt at de støtter utnevnelsen av Cottarelli og vil stemme for den midlertidige regjeringen i nasjonalforsamlingen.

Den gamle ringreven Silvio Berlusconi har nøyd seg med å si at president Mattarella har gjort det som er best for landet.

Cottarelli satte onsdag formiddag sin regjeringsdannelse på hold, da det kom signaler om at Femstjernersbevegelsen og Lega leter etter et nytt navn til finansministerposten, noe de har nektet frem til nå.

Overfor nyhetsbyrået ANSA gir Cottarelli uttrykk for at alle muligheter bør være prøvd, gitt turbulensen den italienske krisen skaper i finansmarkedene.

Ifølge kilder i Femstjernersbevegelsen ønsker de å utvide regjeringskoalisjonen ved å inkludere Fratelli d'Italia, ytrehøyrepartiet med fascistiske røtter.

Lega-leder Matteo Salvini

Lega-leder Matteo Salvini har vært en sterk tilhenger av den avslåtte finansministerkandidaten Paolo Savona. Nå vil han direktevalg av president.

Foto: Yara Nardi / Reuters

Valg for eller mot euroen

Lega-leder Matteo Salvini ønsker seg uansett et nyvalg.

– Jo raskere folket får stemme, jo vi raskere kommer vi ut av denne hengemyren og usikkerheten, sier Salvini til italienske medier. Han håper å gjenta valgsuksessen fra i vår og meningsmålinger viser at han er på stigende kurs.

Gitt Legas og Femstjernersbevegelsens sterke EU-skepsis mener analytikere at et nyvalg kan komme til å fortone seg som en «folkeavstemning» for eller mot euroen.

Lega-leder Matteo Salvini har uttalt at Italia er «finansielt okkupert» av tyskere, franskmenn og EU-byråkrater, mens De Maio mener kredittratingbyråer, finanslobbyister sammen med Tyskland påvirket presidentens avgjørelse om å blokkere for euroskeptikeren Savona.

Håper de holder seg til spillereglene

– Skulle det bli en regjering fra disse partiene, tror de fleste at det ender med at Italia forblir i eurosamarbeidet og at de ikke misligholder gjelden sin. Det vil også være i interessen til en ny regjering, sier Erik Bruce.

– Kaos i markedene vil ramme den italiensk økonomien og gjøre det enda vanskeligere å få gjort noe med den høye arbeidsledigheten. Det tviler jeg på at de ønsker.

Han mener det er viktig at det kommer en avklaring av den politiske situasjonen.

– Og så trenger man en forsikring fra en ny regjering om at de vil følge spillereglene – de kan gjerne arbeide for å endre dem – men de må følge dem for ikke å skape kaos, sier Nordeas sjefanalytiker.

SISTE NYTT

Siste nytt