Hopp til innhold

Kaos i Tyrkia: Kuppforsøket skal være slått tilbake

Etter flere timer med kaos skal kuppforsøket fra militæret i Tyrkia være slått ned, og president Recep Erdogan har landet i Istanbul

TV-bilder viser at folk ved Bosporos-broen i Istanbul protesterer mot militæret. Det blir skutt, men det blir trolig ikke skutt direkte mot menneskene. Bildene viser at folk leggger seg ned når skuddsalvene kommer, for så å reise seg opp igjen.

Situasjonen i Tyrkia er mildt sagt uoversiktlig etter at militæret forsøkte å gjennomføre et kupp natt til lørdag. Etter flere timer i uvisse kom meldingene like etter halv to natt til lørdag, om at kuppforsøket var slått tilbake.

Samtidig meldes det om eksplosjoner i både Ankara og Istanbul. I hovedstaden er det parlamentsbygningen som skal være rammet av flere bomber, ifølge tyrkiske medier. Ifølge AP skal militæret og politiet skyte mot hverandre i Istanbul, så situasjonen er fremdeles svært spent.

De første meldingene om at noe var i ferd med å skje begynte å komme fredag kveld rundt klokken 22 norsk tid. Det ble det meldt at begge broene ved Bosporos-stredet i Istanbul var sperret av, og at jagerfly var observert i hovedstaden Ankara.

Det ble også observert stridsvogner i gatene i Istanbul og Ankara.

Siden eskalerte dramatikken.

Ifølge CNN Turk skal tre personer være skadd etter skyting på Bosporos-broen. De skal ha protesert mot kuppforsøket.

Erklærte kuppet for vellykket

I en melding fra militæret gjorde de det klart at de nå hadde overtatt makten i landet, og det ble sagt at det var innført portforbud og unntakstilstand i landet.

Soldater tok seg også inn i lokalene til den statlige TV-kanalen TRT. Herfra ble meldinger fra militæret formidlet, før sendingen gikk i svart. Etter at meldingene om at kuppforsøket var mislykket begynte å komme, begynte sendingene igjen. En nyhetsanker sier hun ble truet med våpen og tvunget til å lese kuppmakernes meldinger.

Etter at soldatene var drevet ut fra TRT, viser bilder fra CNN Turk at militæret nå befinner seg inne i deres redaksjonslokaler.

Tyrkia: Demonstrasjoner ved Taksim plass i Istanbul
Foto: MURAD SEZER / Reuters

Erdogan avviste kupp

President Recep Erdogan kom tidligere i natt med en uttalelse via Facetime der han gjorde det klart at myndighetene ville slå tilbake mot kuppet. Han oppfordret også folket til å ta ta til gatene for å demonstrere mot kuppforsøket.

Tusenvis fulgte denne oppfordringen over hele landet. I Istanbul samlet flere tusen seg på Taksim-plassen, det samme området hvor det senere ble meldt om en eksplosjon. To personer skal ha blitt drept i sammenstøt i byen.

Også i andre byer tok folket til gatene og bilder viser hvordan militæret møtte motstand og folk som klatret på stridsvognene deres. Flere forsøkte også å velte dem.

Stengt flyplass

Atatürk-flyplassen i Istanbul har vært stengt mens dramatikken har pågått og det var utplasert flere stridsvogner på flyplassen. Det ble meldt om skyting ved flyplassen, og utenfor parlamentsbygningen i Ankara ble det tidligere meldt om at det var åpnet ild.

Nyhetsbyrået Anadolu meldte også at militærhelikoptre har angrepet hovedkvarteret til den tyrkiske sikkerhetstjenesten.

Tyrkisk fjernsyn viste sent fredag kveld bilder av stridsvogner utenfor Atatürk flyplass i Istanbul.

Laster Twitter-innhold

Fjernsynskanalen NTV meldte litt senere at et tyrkisk kampfly hadde skutt ned et militærhelikopter i Ankara som angivelig var under kuppmakernes kontroll, melder NTB.

– Ulovlig aksjon

Like etter de første meldingene om et mulig kupp ble kjent, ba statsminister Binali Yildrim folk om å holde seg i ro, og sa at ingenting kan true det tyrkiske demokratiet, ifølge Reuters.

Han hevder at en gruppe innenfor det tyrkiske militæret er involvert i et forsøk på å kuppe makten, og kaller aksjonen ulovlig.

– Regjeringen som er valgt av folket styrer fortsatt. Denne regjeringen vil bare gå av når folket har bestemt det, sier statsminister Yildrim.

Den tyrkiske statsministeren sier videre at sikkerhetsstyrkene gjør det som er nødvendig for å løse situasjonen.

– De som deltar i dette vil betale dyrt.

TURKEY-SECURITY-MILITARY

Tyrkiske sikkerhetsstyrker pågriper tyrkisk politi i Istanbul sent fredag kveld.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Turkey Military Coup

Tyrkiske militære styrker har tatt plass ved Bosphorus-brua fredag kveld.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Tyrkia har en lang moderne historie med militærkupp. Sist gang hæren tok fullstendig kontroll over makten, var i 1980, da også grunnloven ble suspendert.

I 1997 tvang militæret regjeringen fra makten i det som historikere har kalt et postmoderne kupp, skriver NTB.

TURKEY-SECURITY/

Militære styrker inntok fredag kveld Bosphorus-brua i Istanbul.

Foto: STRINGER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt