Hopp til innhold

Kanskje har Israel bombet nok?

NRKs utenriksmedarbeider Haakon Børde trekker lange linjer i denne kommentaren til den siste tidens utvikling i Israel-Palestina-konflikten.

 

Selvmordsaksjon Tel Aviv 17. april 2006
Foto: Amnon Gutman / Scanpix/AFP

Kanskje er det formastelig å antyde det. Men det kan jo hende at det beste forsvar mot palestinske selvmordsbombere er å frata dem grunnen til å begå de avskyelige handlingene. Det vil si frata potensielle selvmordsbombere det de anser som berettigelse for de avskyelige handlingene.

Søndag 20. februar 1944 smalt en tidsinnstilt bombe på jernbaneferja "Hydro" på Tinnsjøen i det okkuperte Norge. Båten hadde halvfabrikat av tungtvann om bord. Det gjaldt å stanse transporten til Tyskland. Det skjedde: Ferja sank på noen minutter med tungtvannet - og med 14 nordmenn og fire tyskere.

Okkupasjon i 40 år

Formastelig kan det også være å antyde at palestinernes blinde terror kan ha noe med okkupasjon å gjøre - med den israelske okkupasjonen av Gaza som ble avsluttet for et år siden, og med okkupasjonen av Vestbredden, som det neste år kan feires 40 års jubileum for.

Nå holder Hamas en 19 år gammel israelsk soldat. Gilad Shalit, heter han, og bortføringen av ham har utløst den voldsomme israelske bombingen i Gaza. På en drøy uke har denne bombingen tatt et 70-80-tall palestinske liv.

19-åringen skal bombes tilbake til friheten. Kontakt med Hamas om fangeutveksling kommer ikke på tale, forsikret Israels statsminister Ehud Olmert i begynnelsen av denne uka. Tvert imot skal bombingen fortsette til Gilad Shalit er funnet i god behold - og fortsette til palestinere slutter å skyte hjemmelagede raketter mot Israel.

Demonstrasjon i Ottawa for Gilad Shalit
Foto: Fred Chartrand / Scanpix/AFP

 

Forhandlinger og diplomati

"De lidelser som sivilbefolkningen i Gaza påføres som følge av den israelske militæraksjonen, er helt uakseptable", står det i en pressemelding fra det norske Utenriksdepartementet for noen dager siden.

Jonas Gahr Støre sier i denne pressemeldingen at krisen bare kan løses gjennom forhandlinger og med diplomatiske virkemidler, og at han igjen og igjen sier nettopp det til partene.

Men så er det jo slik at ingen - verken israelere eller utlendinger - vil snakke med den lovlig valgte selvstyremyndigheten fordi Hamas ennå ikke har vist vilje til å opptre slik det internasjonale samfunn forlanger. Det internasjonale samfunn definert som USA, EU, deler av FN - ja, og Norge da. Hva slags forhandlinger og diplomatiske virkemidler er det da snakk om?

Veldedighet

Halvannen million palestinere i Gaza er gisler i kampen mellom palestinsk fundamentalisme og israelsk fundamentalisme. Nå skal vestlig veldedighet holde liv i dem.

Først stanset israelerne overføringen av 50 millioner dollar i måneden til Hamas-regimet. Israel holder tilbake palestinske penger, toll og avgifter israelerne krever inn etter avtale. Så fulgte USA, EU - ja, og Norge, da - dette eksemplet og stanset pengeoverføringene til selvstyremyndigheten fordi den etter valget er dominert av Hamas.

Det er her veldedighet trer inn i stedet:

EU har begynt å sende nødrasjoner av drivstoff gjennom det som kalles en mekanisme. Dette drivstoffet er øremerket sykehusenes generatorer fordi israelske bomber har ødelagt kraftverk i Gaza.

I går møttes folk fra de land som før overførte penger til palestinerne gjennom Fatahs gjennomkorrupte selvstyremyndighet. Fordi de ikke vil sende penger til Hamas' ikkekorrupte selvstyremyndighet, leter teknokrater fra disse landene nå etter kanaler å sende penger gjennom til palestinerne utenom selvstyremyndigheten.

Kanskje de klekker ut enda en mekanisme?

En ødelagt bil i ruinene av et ødelagt hus i Gaza
Foto: Thomas Coex / Scanpix/AFP

 

Ingen lys i Midtøsten-tunnelen

Jeg håper Gilad Shalit kommer til rette i god behold. Jeg håper de to israelske soldatene libanesiske Hizbollah har bortført, kommer uskadd til rette igjen. Jeg håper de utbombede kraftverkene og broene i Gaza blir reparert fort og at palestinernes gisseltilværelse opphører.

Og jeg håper at hus og bruer i Sør-Libanon og flyplassene blir reparert snart og at Israel snart synes de har bombet nok.

Hvis Hamas' og Hizbollahs angrep på militære stillinger og kidnapping av israelske soldater signaliserer at motstanden skal rette seg mer mot den militære fienden enn mot sivile israelere, da kan det kanskje sies at det er et bitte lite lys i enden av tunnelen i Midtøsten. Menneskerettighetsmessig sett, mener jeg.

Men. Å tro på et lys i Midtøsten-tunnelen, det er nok ønsketenkning. I beste fall er det lys fra toget som kommer imot.

SISTE NYTT

Siste nytt