Kandidatene begynner å markere seg

Noen har sagt de vil stille, noen sitter fortsatt på gjerdet, mens atter andre har gjort det klart at de ikke vil være med i kampen om Det hvite hus.

Newt Gingrich

Newt Gingrich vil gå inn i kampen om den republikanske nominasjonen med en rykte som en av partiets mest kreative tenkere, og med Tea Party-bevegelsen i ryggen.

Foto: Mark Hirsch / Afp

USA-president Barack Obama

President Barack Obama kommer til å kjempe om en ny presidentperiode, og foreløpig leder han klart på meningsmålingene mot republikanske utfordrere.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Republikanske velgere i USA begynner å få en viss oversikt over hvem som vil be om deres støtte i primærvalgene foran presidentvalget neste år.

Demokratene har det enklere. President Barack Obama kommer til å kjempe om en ny presidentperiode, og foreløpig leder han klart på meningsmålingene over mulige utfordrere på republikansk side.

Disse republikanerne er blant dem som stiller:

Mitt Romney kunngjorde torsdag at han ønsker å bli Republikanernes presidentkandidat i neste års valg. Han innledet sin valgkamp i New Hampshire med å legge ansvaret på «Obama-økonomien» for tapte arbeidsplasser og tvangssalg av eiendommer i USA. Han mener Obama har sviktet USA.

– Staten har under president Obama vokst til å sluke nesten 40 prosent av økonomien vår. Vi er bare tommer fra å slutte å være en markedsøkonomi, sa Romney, ifølge NTB.

Han forsøkte seg også for fire år siden. Han er tidligere guvernør i Massachusetts, og ifølge The New York Times kan ha dra fordel av sin fortid som politiker og vellykket forretningsmann i en valgkamp som trolig blir dominert av jobbskaping og økonomi.

(Saken fortsetter under bildet)

Mitt Romney taler på Republikanernes landsmøte

Mitt Romney forsøkte seg også for fire år siden, men tapte kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.

Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

Han har vært aktiv i mediene, og har holdt foredrag for tallrike konservative grupper. Det har gitt ham muligheter å skaffe seg svært viktig støtte, noe han manglet da han drev valgkamp i 2008. Romney er mormoner, noe som ble brukt mot ham den gangen.

Han blir møtt med den samme konservative motviljen denne gangen. Han har beveget seg mot høyre siden sin guvernørtid, men har støttet en helsereform i Massachusetts som likner på den president Barack Obama har kjempet gjennom på føderalt plan. Det blir neppe tatt vel imot blant republikanske kjernevelgere.

Tim Pawlenty

Tim Pawlenty, Minnesotas tidligere guvernør, får fart på grillen.

Foto: Steve Pope / Afp

Tim Pawlenty har også en guvernørfortid, i Minnesota. Han betegner seg selv som en politiker plassert i det republikanske sentrum. Han ble valgt og gjenvalg i Minnesota, en stat som republikanerne vanligvis ikke dominerer.

På riksplan er han blitt stadig mer kjent etter at han var blant favorittene til å bli John McCains visepresident i 2008, selv om McCain til slutt foretrakk Sarah Palin. Likevel er han ikke like kjent som andre republikanske kandidater. Det kan ødelegge for mulighetene til å bli partiets kandidat neste høst.

Ron Paul prøver seg for tredje gang. Han har sittet 20 år i Senatet i Washington, og utmerket seg som en frittalende kritiker av amerikansk utenriks- og økonomisk politikk. Han er viden kjent for sine liberalistiske standpunkter i en rekke saker.

Paul er blitt kalt Tea Party-bevegelsens intellektuelle gudfar. Bevegelsen gjenspeiler Ron Pauls synspunkter på økonomi. Mange Tea Party-tilhengere mener imidlertid Paul går for langt i sin politikk om å redusere USAs militære nærvær på verdensbasis, mens flere av Pauls tilhengere ser på Tea Party-bevegelsen med motvilje.

(Saken fortsetter under bildet)

Ron Paul

Ron Paul, en frittalende kritiker av amerikansk utenriks- og økonomisk politikk, prøver seg for tredje gang.

Foto: Cheryl Gerber / AP

Newt Gingrich er fra Georgia og har tidligere vært leder for Representantenes hus i Kongressen.

Han er fortsatt relevant i amerikansk politikk etter å ha skrevet en rekke bøker, holdt mange foredrag og uttalt seg om politiske spørsmål i stor stil.

Gingrich vil gå inn i kampen om den republikanske nominasjonen med en rykte som en av partiets mest kreative tenkere, og med Tea Party-bevegelsen i ryggen.

Han er en av partiets mest kjente politikere, men er omstridt. Han har innrømmet å ha hatt et utenomekteskapelig forhold med Callista Bisek, den gang et medlem av staben i Representantenes hus, nå hans kone.

Gingrich' forsøk på å bli nominert snublet i startet, da det ble kjent at han hadde kjøpt smykker for astronomiske summer til kona, en handel mediene på ingen måte forsøkte å skjule.

John Huntsman

John Huntsman har nylig kommet hjem fra Kina der han har vært amerikansk ambassadør, valgt av Barack Obama.

Foto: Lauren Victoria Burke / Ap

Gary Johnson kunngjør at han vil kjempe for å bli republikanernes presidentkandidat

Gary Johnson, tidligere guvernør i New Mexico, er krigsmotstander - og tilhenger av å legalisere marihuana.

Foto: Jim Cole / Ap
John Huntsman har nylig kommet hjem fra Kina der han har vært amerikansk ambassadør, valgt av Barack Obama som han nå håper å møte i sluttkampen om Det hvite hus.

Huntsman er populær og kommer fra en svært rik familie. Han har vært guvernør i Utah i to perioder, har bred utenrikspolitisk erfaring og snakker mandarin flytende.

I en tid med sterke politiske motsetninger i USA, kan hans samarbeid med Obama telle imot ham. Det samme kan hans moderate standpunkter i sosiale spørsmål, og det faktum at han, som Mitt Romney, er mormoner.

Gary Johnson er kanskje mest kjent for sine bestrebelser på å gjøre marihuana lovlig i sine to perioder som guvernør i New Mexico.

Han er en liberalist og motstander av krigene i Irak og Afghanistan.

Selv om Johnson vil bygge ned offentlig administrasjon og redusere skattene, stemmer det neppe like godt med republikanske synspunkter at han er tilhenger av liberal abortlovgivning, homofilt ekteskap og mindre strenge innvandringslover.

Johnson mangler dessuten en politisk base han kan jobbe ut fra.

Har ikke bestemt seg:

Sarah Palin farter over hele USA og holder foredrag, møter mennesker og deltar i offentlige arrangementer, men har ikke kunngjort at hun stiller. Som visepresidentkandidat for fire år siden kom hun fra det store intet som guvernør i Alaska, men ble raskt en politisk kjendis, selv om ikke alt hun sa og gjorde i den forbindelse var like lurt.

Etterpå har hun markert seg som en av Tea Party-bevegelsens frontfigurer. Det kan brukes mot Palin hun ved mellomvalget i fjor støttet Tea Party-kandidater som kjempet mot kandidater republikanerne hadde nominert.

Denne gangen kan hun få problemer i primærvalgene når hun skal konkurrere mot mer partilojale kandidater, selv om hun kan vise til solide konservative standpunkter i politiske spørsmål.

John McCain og Sarah Palin på valgarrangement i Hershey, Pennsylvania

Sarah Palin kom for mange fra det store intet da hun ble John McCains makker under forrige presidentvalg. Hun ble raskt en politisk kjendis.

Foto: Scanpix/AP
Michele Bachmann

Michele Bachman kan tjene på sitt nære forhold til Tea Party-bevegelsen, men det kan også være en hindring når hun skal forsøke å tiltrekke seg uavhengige velgere.

Foto: Charlie Neibergall / Ap

Michele Bachman ble valgt inn i Kongressen i 2006, og fikk nasjonal oppmerksomhet to år seinere da hun sa i et fjernsynsintervju at Barack Obama kunne tenkes å ha anti-amerikanske synspunkter.

De par siste årene har Bachman økt den politiske kjendisstatusen med bitende kritikk av demokrater og alt hun mener de står for, skatteøkninger, størrelsen på offentlige administrasjon, helsereformen og offentlige utgifter.

Også Bachman kan tjene på sitt nære forhold til Tea Party-bevegelsen, men det kan også være en hindring når hun skal forsøke å tiltrekke seg uavhengige velgere, og få støtte fra lojale partimedlemmer.

Etter mellomvalget i fjor forsøkte hun å få en lederposisjon i Representantenes hus, på grunn av Tea Party-bevegelsens framgang, men fikk liten støtte.

Stiller ikke:

Donald Trump trakk seg i mai som en mulig presidentkandidat for republikanerne, etter å ha drevet en uoffisiell kampanje i noen måneder. Eiendomsmagnaten og realitykjendisen uttalte da at han var overbevist om at han kunne vunnet valget i 2012.

Blant mulige republikanske presidentkandidater, ledet Trump på noen målinger. Få trodde likevel at USA var klar til å velge sin første reality-TV-president.

(Saken fortsetter under bildet)

Donald Trump

Blant mulige republikanske presidentkandidater, ledet Donald Trump på noen målinger. Få trodde likevel at USA var klar til å velge sin første reality-TV-president.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Trump ble en slags forntfigur for gruppen av amerikanere som tvilte på at Barack Obama virkelig var født i USA, men snarere i Kenya. Ifølge USAs grunnlov må en amerikansk president være født i USA, 35 år eller eldre, og må ha bodd i USA i minst 14 år.

Obama friga fødselsattesten sin, som kunne bevise at han ble født på Hawaii. Presidenten latterliggjorde senere Trump for opprinnet. Trump selv uttalte senere at han var stolt over å ha fått Obama til å offentliggjøre attesten., og ville også se Obamas vitnemål.

Mitch Daniels

Mitch Daniels var regnet som aktuell, men har trukket seg etter å ha rådført seg med familien.

Foto: Michael Conroy / Ap

Mitch Daniels var regnet som aktuell, men har trukket seg. Det er kona og døtrene som har tatt den avgjørelsen. De vil ikke være med på den offentlige skittentøyvasken en valgkamp lett kan bli.

Han kom som en outsider for seks år siden, og mange mener han har vist frem en eksemplarisk konservativ økonomisk politikk. Det kunne ha bli en styrke, gitt USAs økonomiske tilstand og velgerens signaler i mellomvalget.

Svakheten var at han visstnok ikke er så interessert i «den konservative kulturelle kampen» som Sarah Palin og Tea Party-bevegelsen fører an i. Uansett, skulle ikke familien ombestemme seg i siste liten, blir det ingen Daniels i 2012.

Mike Huckabee er baptistpastor fra Arkansas som har telt på knappene, men har bestemt seg for å ikke stille.

Han har en sterk stilling i det amerikanske kristen-høyre, med synspunkter mot abort og homofili, pluss en god porsjon folkelig sjarme.

Det som talte mot ham, var hans tidvise liberale kriminalpolitikk som guvernør i Arkansas, hvor også eks-president Bill Clinton holdt hus.

Mike Huckabee

Mike Huckabee har en sterk stilling i det amerikanske kristen-høyre, men har bestemt seg for å ikke stille.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

SISTE NYTT

Siste nytt