Jon Huntsman (51)

Tidligere Utah-guvernør Jon Huntsman håper å dytte sin eksarbeidsgiver, president Barack Obama, ut av Det hvite hus.

Jon Huntsman

Jon Huntsman skryter av å ha jobbet for den demokratiske presidenten.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

OBS: 16. januar trakk Jon Huntsman seg fra Republikanernes nominasjonsvalg. I primærvalget i New Hampshire kom han på 3. plass, men valgte etterpå å gi sin støtte til Mitt Romney.

Huntsman er en populær og moderat republikaner med en styrtrik far.

Hans største fordel i forsøket på å detronisere president Obama kan også være hans største hemsko - særlig i Republikanernes primærvalg: Huntsman har jobbet som USAs ambassadør til Kina - mens Obama var president.

Tidligere har Huntsman jobbet i Det hvite hus for president Ronald Reagan, og han har jobbet i diplomattjenesten for presidentene George H.W. Bush og George W. Bush.

Huntsman ble i sin tid gjenvalgt som guvernør i Utah, og han har stor utenrikspolitisk erfaring. Han snakker flytende mandarin fra tiden som mormonsk misjonær i Taiwan.

Skryter av å ha jobbet for president Obama og USA

På mange måter ligner Huntsmans kandidatur på det til Mitt Romney. Begge er mormonere, begge er tidligere guvernører, og begge kan beskrives som moderate. Det gjør samtidig at begge står i fare for å bli uglesett av Republikanernes konservative kjerne.

I vår tid er polarisering et slående trekk i amerikansk politikk, og Huntsmans arbeid for president Obama kan være et hinder i drømmen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 skrøt Huntsman av sin bipartisane fortid: «Jeg er stolt av å tjene dette landet. Hvis du elsker landet ditt, tjener du det».

I kamp mot mange godt kjente kandidater kan navnet til Huntsman fort forsvinne i mengden.

Dette mener Jon Huntsman:

Økonomi: Huntsman har vært kritisk både til hvordan president Obama har håndtert USAs haltende økonomi og til den uforsonlige holdningen hos enkelte kongressmedlemmer under debatten rundt hevingen av USAs gjeldstak. I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 sa Huntsman at dersom han ble valgt til USAs president, vil han gjøre som han gjorde da han var guvernør i Utah: kutte i skattene og skape et forretningsvennlig miljø. «Det kalles lederskap», sa han i debatten. Ifølge Huntsmans hjemmeside støtter han også et grunnlovstillegg om et balansert budsjett.

Helse: Huntsman ønsker å omgjøre Demokratenes helsereform. I stedet vil han «legge til rette for det frie markedet og gi forbrukerne større kontroll over sin egen helseomsorg». I valgkampen setter Huntsman helsereformen som Romney innførte som Massachusetts-guvernør opp mot den han selv innførte som Utah-guvernør.

Utenriks: Huntsman har vært skeptisk til det USA gjør i Afghanistan.

Innvandring: I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 sa Huntsman at det hadde vært «null lederskap fra Washington» i innvandringsspørsmålet. Dersom han velges som president vil han, sier Huntsman, fokusere på å sikre hele USAs grense mot sør.

Homofile ekteskap: Blant de håpefulle i den Republikanske nominasjonskampen har Huntsman et progressivt syn på ekteskap, og støtter partnerskap. I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 forklarte Huntsman synet sitt: «Jeg tror først og fremst på tradisjonelt ekteskap». Han la til: «Men jeg tror også på partnerskap. Jeg mener at dette landet kan gjøre en bedre jobb når det kommer til likeverd».

Abort: Huntsman er abortmotstander, og i nominasjonskampen nevnes det at han som Utah-guvernør skrev under på en lov som begrenset abortrettigheter. Da han ble kritisert av Rick Santorum for ikke å skrive under på en antiabort-lovnad slik ,mange av de andre kandidatene gjorde, smalt det fra Huntsmans medarbeidere: «Folk som må basere seg på lovnader, har som regel ikke noe konkret å vise til. Heldigvis har Huntsman faktisk gjort antiabort til lov - og det er en underskrift som faktisk gjør en forskjell».

SISTE NYTT

Siste nytt