Urix forklarer

Politisk korrekt Trump på tur

President Donald Trump gledet vertskapet og holdt seg til manus på den første etappen av utenlandsturneen. Men kan det hjelpe ham på hjemmebane?

President Donald Trump og førstedame Melania Trump på vei inn i Air Force One

President Donald Trump og førstedame Melania Trump på vei inn i Air Force One i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh for å reise videre til Israel.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Urix forklarer vignett

En hardt prøvet amerikansk president slo an tonen for utenlandsturneen med det kommentatorer mener var en politisk korrekt tale til vertskapet i Saudi-Arabia.

Borte var den flammende antiislamske retorikken fra den amerikanske valgkampen der Trump gjentatte ganger sa «Islam hater oss».

Det faktum at han startet sin regjeringstid med et forsøk på å nekte innbyggerne i sju muslimske land innreise til USA ble ikke nevnt med et ord.

Trump snakket i stedet om samhørighet mellom USA og sunnimuslimske regimer og ba statslederne i publikum om å drive ekstremistiske krefter eller «ondskapens fotsoldater» ut av sine land. Men han sa det uten å kritisere lederne han snakket til.

USA-TRUMP/SAUDI Trump takes his seat before his speech to the Arab Islamic American Summit in Riyadh

President Donald Trump gjør seg klar til talen i Riyadh, en tale som gikk rett hjem hos ledelsen i landet.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Krevde mindre enn Obama

På hjemmebane her i USA spør kommentatorene hvorfor Trump ikke nevnte menneskerettigheter og kvinnesyn og hvorfor talen hans krevde mindre av statsledere i regionen enn den Barack Obama holdt i Kairo i 2009.

Trump snakket til lederne han hadde foran seg, ikke til innbyggerne i landene deres, og han omfavnet langt på vei Saudi-Arabias visjon for Midtøsten, skriver Washington Post.

Trump blir rett og slett beskrevet som politisk korrekt etter talen i Riyadh.

Det står i kontrast til det han tvitret om målet for reisen før han dro:

Laster Twitter-innhold

Men den gode tonen i Riyadh har nok også hjulpet Trump til å fremme deler av sin agenda:

Amerikanske interesser er amerikanske arbeidsplasser. Saudi-Arabia lovet våpenkjøp og infrastrukturinvesteringer i USA verdt mer enn 900 milliarder kroner i løpet av helga.

Sammen med Emiratene lovet kongedømmet også 100 millioner dollar til et fond for kvinnelige entreprenører som presidentdatter Ivanka Trump skal drive.

New York Times: Trump kalte FBI-sjefen for en tulling i møte med Russlands utenriksminister - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer

10 dagers mareritt

Det er ikke ventet at Trump vil være mindre politisk korrekt når han i dag kommer til Israel.

Men der vil mediene på hjemmebane også igjen kunne gripe fatt i de brennende krisene han etterlot seg i hjemme.

For det skal ha vært dyrebar israelsk etterretningsinformasjon Trump snakket til Russlands utenriksminister om da de møttes i Det hvite hus 10. mai.

Det var en uvirkelig stemning her i USA da Trump reiste av gårde før helga.

De siste 10 dagene har vært en katastrofe for presidenten. Han får kritikk for å ha påført seg selv mye av den, men amerikanske medier har i høyeste grad hjulpet til.

Minutter etter at flyet hans tok av fredag veltet nye avsløringer ut fra de store avisene.

Mest alvorlig var New York Times artikkel om at Trump på møtet med Russlands utenriksminister skal ha sagt at han sparket FBI-sjef James Comey fordi han var en «skikkelig tulling» og fordi han var under «hardt press på grunn av Russland, men det er borte nå».

Stemmer det muntlige referatet avisen har fått fra møtet, har Trump langt på vei innrømmet at han har forsøkt å blande seg inn i en etterforskning mot sine egne.

Det er slikt en kan stilles for riksrett for.

James Comey

Trump kalte FBI-sjef James Comey en «skikkelig tulling».

Foto: Carolyn Kaster / AP

Men ingenting er bekreftet, og på høyresiden mener medier som Breitbart at de store amerikanske avisene slipper unna uten å måtte bevise sannhetsgehalten i alle avsløringene de får fra anonyme kilder.

Febernettsettende?

Så langt på utenlandsreisen har Trump klart å roe det feberhete fokuset rundt Russland og valgkampen hans (den største heksejakten en amerikansk politiker har vært utsatt for noensinne, ifølge presidenten selv).

Det første døgnet etter ankomst i Riyadh var det nesten stille fra den vanligvis så taletrengte Trump.

Han la bare ut et par ufarlige Twittermeldinger, og i talen søndag holdt han seg stort sett til manus.

Om han kan fortsette med det på turen, vil det være bra for Trump, mener kommentatorene.

For han er kraftig svekket som en troverdig leder for verdens eneste supermakt.

Europeiske ledere ler av Trump, og spør seg hva han kan klare å utrette, skriver Politico.

USA må styres

Her i USA har avisene i helga vært fylt av analyser av den voldsomme krisestemningen Trump reiste fra på hjemmebane.

En som advarer langt flere enn Trump er Peggy Noonan i Wall Street Journal.

I en treffende kommentar konkluderer hun:

– Slutt å lekke, slutt å tvitre og slutt å heie.

Rådene er myntet på de i administrasjonen som gir anonyme opplysninger til mediene, på president Trump og hans tvitring og på politikere og journalister som pisker opp stemningen.

Administrasjonens må styre landet. Helsereform og andre uløste kriser stå i kø, og velgerne forventer resultater.

–Demokratiet er ikke et leketøy, skriver Noonan.

I forrige uke stupte børsene for første gang siden september i fjor. Investorene er blitt urolige for om Trump vil klare å få til noe i nærheten av den skatte- og sysselsettingspolitikken han har lovet.

Laster innhold, vennligst vent..
Trump Special Counsel Q&A Robert Mueller

Robert Mueller ble utnevnt til spesialetterforsker i forrige uke.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Oppnevningen av en spesialetterforsker som skal se på om det var samrøre mellom Trump kampanjen og russerne betyr at krisen ikke vil bli borte. Den vil henge over presidenten lenge.

Håpet må likevel være at den bortsatte etterforskningen får fokuset til politikerne litt vekk fra konspirasjonsteorier om Russland og over på politikken de er vagt til å drive med.

Kanskje kan også den neste ukas Trump-turne i utlandet gi et feberhett Washington anledning til å trekke pusten og fordøye alt som skjedde før presidenten reiste?

SISTE NYTT

Siste nytt