Kan torpedere traktat

Både Storbritannia og Polen kan torpedere  EU-landenes forsøk på å lage en ny EU-traktat.

Blair og Merkel på toppmøtet

Om bare noen dager går Blair av som statsminister, og det å vise seg for føyelig overfor EU kan skade hans ettermæle blant EU-kritiske briter.

Foto: GERARD CERLES / AFP

EU-landene er samlet til toppmøte i Brussel. Delegatene drøfter ikke lenger ny EU-grunnlov.

Sittende EU-leder, Tysklands forbundskansler  Angela Merkel, prøver i stedet å få dem til å samles om en ny EU-traktat, men både Storbritannia og Polen kan komme til å hindre at forslaget blir vedtatt.

SE VIDEO: TAUTREKKING OM TRAKTAT

 

Blair har blant annet satt ned foten for å overføre makt fra London til Brussel i utenrikspolitikken.

Og fra flere hold ble det påpekt at Storbritannia kan bli det vanskeligste landet å få med på en avtale, selv om det så langt har vært mest støy omkring den polske motstanden.

Polen er kritisk til den planlagte endringen av stemmevektsreglene, som de hevder vil svekke landets innflytelse i EU, og landets  president Lech Kaczynski hadde med seg ti advokater og matematikere til Brussel for å vurdere mulige forhandlingsutspill.

- Harde nøtter

Angela Merkel la torsdag da heller ikke skjul på at det er vanskelige spørsmål som må løses før en avtale er i havn.

– Det er ikke lenger et stort antall problemer som må løses, men de som er igjen, er noen harde nøtter å knekke, sa hun.

Men før de politiske diskusjonene for alvor starter fredag er det klart at Merkel har stor støtte fra de øvrige medlemslandene for forsøket på å finne løsninger på hvordan unionen kan fungere mest mulig effektivt i fremtiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt