Kan ta over en uke å fjerne grunnstøtt tanker i arktisk Canada

Tankskipet som grunnstøtte i arktisk Canada med 9 millioner dieselolje ombord kan bli stående på sandbanken en stund, men kystvakten frykter ikke lekkasjer.

King William Island, Canada
Foto: NRK Grafikk

I går kveld gikk tankskipet «Nanny» på grunn på en sandbanke sørvest på King William-øya i Nordvest-passasjen, utenfor Gjøa Haven.

Skipet hadde 9 millioner liter dieselolje ombord, og den canadiske kystvakten fryktet et større utslipp i arktisk område.

Les også: Tankskip på grunn i arktisk Canada

Etter at kystvaktskipet «Henry Larsen» kom til stedet og man i tillegg fikk undersøkt situasjonen fra lufta med helikopter var det derimot klart at det ikke var noen lekkasje fra skipet.

– Situasjonen er stabil og det moderne tankskipet med doble skrog ble ikke skadet da det gikk på sandbanken, og det er ikke meldt om hverken skader på mannskapet eller utslipp fra skipet, sa talsmann for miljøinnsats hos kystvakten til CBC News sent torsdag kveld.

Tankskipet «Nanny» eies av selskapet Woodward's Oil som forsyner lokalsamfunnene nordvest i Canada med drivstoff. Selskapet vil nå i samarbeid med lokale myndigheter prøve å fjerne skipet fra sandbanken, men det kan ta tid.

"Henry Larsen", den canadiske kystvakta

Det canadiske kystvaktskipet «Henry Larsen» gikk til det grunnstøtte tankskipet for å overvåke situasjonen.

Foto: Canadian Coast Guard

– Fjerning av tankeren kan ta mer enn en uke

Ifølge lokabefolkningen skal tankskipet ha kommet ut av kurs, og valgt en annen seilingsrute enn den vanligvis bruker på sine turer for å levere drivstoff.

– Innbyggerne i Gjøa Haven har fortalt meg at skipet vanligvis seiler lenger øst, men av en eller annen grunn gikk de i går lenger vest enn vanlig, sa lokalpolitiker Jeannie Ugyuk i Gjøa Haven som selv trodde skipet var kommet ut av kurs til CBC News.

«Nanny» seiler jevnlig i farvannene for å levere drivstoff for eierselskapet Woodward's Oil.

Nå planlegger selskapet å pumpe ut drivstoff fra tankeren til den blir så lett at den løftes av sandbanken den har grunnstøtt mot, men denne operasjonen kan ta mer enn en uke opplyser selskapet.

Lokalpolitikeren Ugyuk uttrykker bekymring for hvordan man kunne taklet et større utslipp. Noe hun mener kunne blitt veldig ødeleggende for naturen.

– Jeg vet ikke om folk er godt nok forberedt på å håndtere en slik situasjon. Jeg vet bare at vi har planlagt for en mindre drivstofflekkasje, sa Ugyuk.

Tredje grunnstøting på kort tid i området

Tankskipet Nanny er et av flere skip som grunnstøter i området på kort tid.

Ifølge den canadiske avisa Montreal Gazette har to andre skip grunnstøtt den siste måneden ikke langt fra gårsdagens hendelse.

Selskapet Woodward's Oil har blant annet fått en annen av sine tankere på grunn i august. Skipet «Mokami» gikk på grunn i nærheten av Pangnirtung, men heller ikke da var det noen lekkasjer.

27. august gikk turistskipet «Clipper Adventurer» på et skjær som ikke fantes på sjøkartene. Grunnstøtingen resulterte i evakuering for de 120 passasjerene ombord, men ingen ble skadd.

SISTE NYTT

Siste nytt