NRK Meny
Normal

Prøver stadig nye grep for å stoppe oljelekkasjen

Det kan ta en uke før BP kommer i gang med neste forsøk på å stoppe lekkasjen fra oljebrønnen på bunnen av Mexicogolfen.

LMRP Cap

BP vil prøve å tette med en hette, men forsøket kan kanskje ikke starte før om en uke.

Foto: BP

Doug Suttles

Doug Suttles, operasjonssjef i BP.

Foto: Patrick Semansky / Ap
Oljeutslipp i Mexicogolfen

Dette bildet tatt fra luften viser tykk olje som har nådd land i delstaten Lousiana.

Foto: Joshua Drake / Afp
Gulf Oil Spill Retro Nation

Lenser er lagt ut for å hindre oljen fra å nå land.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Det kommer trolig til å lekke ut olje i Mexicogulfen inntil nye brønner står ferdig mot slutten av sommeren. Det innrømmer oljeselskapet BP.

Teknikken selskapet prøver nå, vil i beste fall bare redusere mengden olje som slipper ut.

I går var det klart at oljeselskapet BP ikke lyktes med å stanse lekkasjen ved hjelp av en såkalt «topp kill» teknikk.

Les: Oljelekkasje i USA er ikke stanset

Planen var å pumpe boreveske ned i oljebrønnen for å dempe trykket, for deretter å plugge hullet med betong. Teknikken fungerte derimot ikke og olje strømmer fortsatt opp fra brønnen, opplyser oljeselskapets operasjonssjef Doug Suttles.

– Etter tre dager med «top kill» har vi ikke lykkes med å stanse strømmen av olje fra brønnen, sier Suttles som konfrontert av pressen ikke kunne forklare hvorfor forsøket ikke ble en suksess.

Bruker norsk teknologi

Nå er også nyutviklet norsk oljevernutstyr på plass i Mexicogulfen.

De norske oljelensene er langt mer effektive enn de tradisjonelle lensene, sier administrerende direktør i AllMaritim, Trond Dale.

– Vi har mulighet til å taue og sveipe etter olje i høyere hastigheter enn dagens lenser. Det er stort for oss å kunne bidra. Det gir oss en god sjanse til å teste ut vår teknologi.

– Tid for nye fremgangsmåter

BP sier de ikke har gitt opp forsøkene på å stanse lekkasjen før avlastningsbrønnen er ferdig, og har bestemt seg for å prøve enda en ny metode.

– Nå er det tid for å gå videre til nye fremgangsmåter, var budskapet fra operassjonssjef Suttles i BP.

Selskapet planlegger å bruke avanserte miniubåter for å kappe av og fjerne restene de skadde rørledningene som opprinnelig gikk opp til oljeriggen som tidligere i år eksploderte og til slutt sank.

Etter å ha fjernet den skadede rørledningen vil man koble seg til brønnen på bunnen med en slags hette for å stoppe den ukontrollerte lekkasjen.

Men tetteforsøket er ikke ventet å kunne gjennomføres før tidligst om fire dager, og det kan ta en hel uke før man igjen kan ha håp om å tette lekkasjer på bunnen av Mexicogolfen.

Tidligere har man forsøkt seg på ulike tetteforsøk ved å heve ulike konstruksjoner som en gigantisk « flosshatt » eller en « flosshatt » over brønnen uten å lykkes. Blant annet har det vært problemer med at gass fra lekkasjen danner krystaller inne i konstruksjonene på grunn av høyt trykk.

Problemene med gasskrystallene vil ingeniørene nå løse ved å fylle hetten de fører over brønnen med metanol allerede før olje og gass fra brønnen møter innretningen. Slik håper de å unngå tiltetning av hetten slik at oljen kan føres kontrollert opp.

Likevel vil heller ikke denne nye metoden kunne tette lekkasjen helt, men man håper å kunne samle opp mesteparten av oljen som kommer ut av brønnen.

SE video:

Video Prøver stadig nye grep for å stoppe oljelekkasjen

Klikk på bildet for å se video.

– Verste i USAs historie

Samtidig som oljeselskapet legger frem neste skritt i kampen mot det stadig pågående utslippet høster de kritikk fra flere hold. Amerikanske myndigheter var ikke spesielt fornøyd da de i går fikk meldingen om at «topp kill»-forsøket mislyktes.

President Barack Obama kalte tilbakeskrittet både «hjerteskjærende» og «til å bli sinna av».

Les også: - Obama utsetter oljeboring i Arktis

Anslag sier nå at oljebrønnen fortsetter å lekke ut mellom 12 000 og 19 000 fat olje i døgnet, og i dag fastslo en av presidentens ansatte at miljøkatastrofen har rekordmessige omfang.

– Oljelekkasjen er sannsynligvis den største miljøkatastrofen dette landet noen gang har stått overfor, sa Carol Browner i Det hvite hus til NBCs program Meet the press.

Hun anslo også at det nå lekker mer olje enn noen gang tidligere og at mengden som har lekket ut er mer enn ved Exxon Valdez-ulykken.

Exxon Valdez tømmes for olje

Carol Browner i Det hvite hus anslår at det nå lekker mer olje enn noen gang tidligere, og at mengden som har lekket ut er mer enn ved Exxon Valdez-ulykken.

Foto: Rob Stapleton / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt