Her kan Shin Bet sjekke e-posten din før du slipper inn i Israel

Israelske myndigheter har slått fast at landets sikkerhetstjeneste, Shin Bet, kan kreve å lese e-postene dine før innreise til landet.

Israelske politimenn på Ben-Gurion flyplassen

Nå kan sikkerhetsvakter på Ben-Gurion flyplassen i Israel med loven i hånd kreve å lese e-postene dine.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Hvis ikke kan du bli nektet innreise, slo den israelske statsadvokaten fast i dag.

– Dette gjøres bare i spesielle tilfeller, etter at indikasjoner på annen kriminell aktivitet er avslørt, heter det i en uttalelse fra Yehuda Weinstein, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Weinstein understreker også at det er fullt mulig å nekte e-postlesningen for sikkerhetsvaktene skal ikke få tilgang på brukernavn og passord, men da risikerer man deportasjon.

– Angrep på privatlivet

Bakgrunnen for avklaringen kommer etter at den israelske menneskerettighetsorganisasjon ACRI krevde en avklaring av fra statsadvokatembete etter at sikkerhetspersonell på flyplassen ved flere anledninger hadde gjennomgått turisters e-poster før de slapp inn i Israel i fjor sommer.

Den fikk de i dag, og svaret mener ACRI er et kraftig angrep på menneskers rett til privatliv og at sikkerhetspersonalet i virkeligheten ikke gir turistene noe reelt valg.

– En turist som nettopp har brukt tusenvis av dollar for å reise til Israel, er ikke i en posisjon til å nekte en sikkerhetsvakt tilgang til sin e-post-konto, hvis trusselen er at man ikke slipper inn i landet, sier Lila Margalit i ACRI, før hun fortsetter.

– Et slikt samtykke gitt under den type press, kan ikke brukes til et så drastisk overgrep av personvernet.

Avhørt i timevis

I mai i fjor ble det kjent at to amerikanske statsborgere ble stoppet på Ben-Gurion flyplassen og avhørt i flere timer.

Da lette sikkerhetsvaktene gjennom e-post-kontoen til de to og så etter ord som «Palestina», «Israel», Vestbredden» og «internasjonal solidaritetsbevegelse».

Etter fire timer med avhør måtte de to kvinnene vente i tre timer før de fikk beskjed om å forlate landet, ifølge Haaretz.

SISTE NYTT

Siste nytt