Kan plante bomber i PC-er

Amerikansk etterretning tror terrorgrupper har utviklet metoder for å gjemme bomber i bærbare PC-er og annet elektronisk utstyr.

Sikkerhetssjekk på flyplass i USA

LAPTOPBOMBER: Fly er fremdeles mål for terroristorganisasjoner, og etterretning tror PC-er kan brukes til å smugle bomber ombord.

Foto: Ted S. Warren / AP

Opplysningen som kom fram fredag forklarer til dels hvorfor USA og Storbritannia har innført forbud mot å ta med PC-er, nettbrett og annet elektronisk utstyr i håndbagasjen fra ti flyplasser i åtte land i Afrika og Midtøsten.

Nå kommer det fra at beslutningen antageligvis var tatt på bakgrunn av etterretningsinformasjon som er samlet inn de siste månedene, melder blant andre CNN. Det diskuteres nå om forbudet er bredt nok.

FBI skal ha gjennomført tester som viser at laptopbomber er langt vanskeligere å oppdage i sikkerhetskontrollen enn tidligere versjoner som terroristgrupper har utviklet.

Gjemmer bomber i laptoper

Ifølge mediene skal grupper som knyttes til terror, ha fått tak i utstyr som brukes i sikkerhetskontrollen på flyplasser og bruker dette til å sjekke om de klarer å skjule eksplosiver i elektronisk utstyr.

– Av prinsipp diskuterer vi ikke etterretningsopplysninger offentlig. Men informasjon som er vurdert, antyder at terrorister fortsatt har sivil luftfart som mål, noe som inkluderer å smugle sprengladninger i elektronikk, sier departementet for innenlandssikkerhet (DHS). De ønsker ikke å kommentere de konkrete nyhetsmeldingene.

Luftfartstilsynet opplyser til NRK at de ikke har planer om å innføre lignende restriksjoner på norske flyplasser, heller ikke etter disse nye opplysningene.

Flybombe-vekker

Etterretningsorganisasjoner fikk seg en vekker da den militante islamistiske organisasjonen Al-Shabaab eksploderte en bombe på en flyvning fra Mogadishu til Djibouti i februar i 2016.

Bomben skal ha vært gjemt i en laptop, og flyplassarbeidere skal ha hjulpet til med å smugle bomben ombord, etter at laptopen hadde vært igjennom røntgen-skanning.

Flyet nødlandet kort tid etter at bomben eksploderte, og kun én omkom i eksplosjonen.

Elektronikkforbudet som ble innført i USA og Storbritannia tidligere denne måneden gjelder fra Kairo i Egypt, Amman i Jordan, Kuwait by i Kuwait, Casablanca i Marokko, Doha i Qatar, Riyadh og Jeddah i Saudi-Arabia, Istanbul i Tyrkia i tillegg til Abu Dhabi og Dubai i De forente arabiske emirater.

SISTE NYTT

Siste nytt