Hopp til innhold

Dette kommer du ikke til å høre Obama si i Berlin

BERLIN (NRK.no): Det har tatt president Barack Obama fire og et halvt år å komme seg til Berlin. Men det betyr ikke at amerikanske og tyske myndigheter er uvenner. Det betyr bare at verden har forandret seg.

Obama taler i Belfast

USAs president Barack Obama kommer rett fra G8-møtet i Nord-Irland til Tyskland. Der talte han for nordirske studenter i Belfast.

Foto: Evan Vucci / Ap

Arnt Stefansen, Tyskland
Foto: NRK

Det er årets politiske besøk her i den tyske hovedstaden, og Berlin har stått på hodet de siste dagene.

Populær gjest

Når USAs president Barack Obama holder sin tale foran Brandenburger Tor onsdag ettermiddag vil tusener av berlinere være til stede og hylle ham. For USAs president er en meget populær mann her i Berlin og ellers i Tyskland, det viser alle meningsmålinger.

Under den amerikanske valgkampen i fjor høst viste en måling at 90 prosent av tyskerne hadde stemt på Obama hvis de hadde hatt stemmerett i USA.

Men selv om sympatien er stor, så er mange tyskere nokså skuffet over Barack Obama. Her i Tyskland, som ellers i Europa, var det knyttet enorme forventninger til USAs første fargede president da han kom til makten i januar 2009.

Barack Obama holdt sin første tale i Berlin i 2009

Video: Obama snakket om alle de andre murene som måtte rives forrige gang han talte i Berlin.

Mange så for seg et nytt, fredeligere, åpnere og mer tolerant USA, og de må nå fastslå at lite har skjedd: I kampen mot terror blir det enkelte menneske i økende grad overvåket, klimapolitikken står i stampe, det blir ingen fart på økonomien og Guantánamo-basen er fortsatt i drift.

– En hyggelig fyr

Charles King Mallory er leder Aspen Instituttet i Berlin

Charles King Mallory er sikker på at Obama ikke kommer til å si «Ich bin ein Berliner».

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Charles King Mallory er leder for det velrenommerte Aspen Instituttet i Berlin, og en kjent ekspert på forholdet mellom USA og Tyskland. Hvordan forklarer han Obamas popularitet blant tyskerne?

– Det er selvsagt slik at europeere har lettere for å identifisere seg med en liberaler fra det demokratiske partiet enn med en republikaner. Det gjelder også her i Tyskland. Men jeg tillater meg vel å mene at tyskerne hadde vært langt mer skeptisk til Obama dersom de selv hadde levd med hans politikk. For øvrig er det jo lett å like Barack Obama, det gjør jeg også, selv om jeg politisk står nærmere republikanerne, sier eksperten.

Hva kan vi så vente oss av Obamas besøk, 50 år etter at hans forgjenger John F. Kennedy tok Vest-Berlin med storm og fikk en plass i historiebøkene med de berømte ordene «Ich bin ein Berliner»?

Video: John F. Kennedy holdt en av verdens mest berømte taler den 26. juni i 1963

Symbolet Berlin

– En ting er sikkert: Barack Obama kommer ikke til å si «Ich bin ein Berliner», eller noe tilsvarende, sier Charles King Mallory med et smil.

– Vi skal huske at Kennedys ord, og senere Ronald Reagans oppfordring til den sovjetiske presidenten Mikhail Gorbatsjov, «Riv denne muren», skjedde i en helt annen tid. Den gang var det kald krig i Europa, kommunistiske diktaturer rådde i Øst-Europa, og Jernteppet delte kontinentet. I dag er budskapet fra Kennedy og Reagan for lengst blitt virkelighet, og ingen trenger denne type dramatiske og følelsesladede utsagn, sier eksperten.

Så hva kan president Barack Obama egentlig bidra med når han står foran titusener av forventningsfulle berlinere ved Brandenburger Tor onsdag ettermiddag? Hva kan han si som blir husket fra denne dagen, og som nok en gang kan begeistre Berlins innbyggere?

– Hvis president Obama greier å sette de riktige ordene på det som er dagens virkelighet – forholdet mellom USA og Tyskland i en ny verden – så kan hans tale ved Brandenburger Tor bli husket. Det vil være et svært nyttig bidrag fra hans side. Men om han får samme plass i historiebøkene som forgjengerne Kennedy og Reagan vil jeg sterkt betvile, sier Charles King Mallory.

Har ventet lenge

Det har altså tatt fire og et halvt år fra Barack Obama ble valgt til president til han kommer på sitt første statsbesøk til Europas mektigste land Tyskland.

Vi må hele 50 år tilbake i tiden for å finne en annen amerikansk president som har unnlatt å besøke Tyskland i sin første 4-årsperiode ved makten. Både tyske og amerikanske myndigheter har strevd en del de siste dagene med å forklare dette, samtidig som de ivrig understreker at forholdet mellom de to NATO-partnerne er det aller beste.

Video: 12. juni i 1987 stod Ronald Reagan foran Brandenburger Tor og sier sine berømte ord: «Mr. Gorbatsjov – tear down this wall»

Video: 12. juni i 1987 stod Ronald Reagan foran Brandenburger Tor og sier sine berømte ord: «Mr. Gorbatsjov – tear down this wall»

Og i all hovedsak har de rett. Det er i dag ingen store stridsspørsmål mellom regjeringene i Berlin og Washington. Og det er ingen tvil om at Tyskland er USAs viktigste partner i Europa.

Hvorfor har presidenten ventet så lenge med å reise til Berlin?

– Den viktigste forklaringen er rett og slett at vi lever i en ny verden, sier Tysklands-eksperten Charles King Mallory.

– Tidligere var Tyskland det sentrale frontavsnittet i en global konfrontasjon mellom to ideologiske systemer som sto på terskelen til konvensjonell og kjernefysisk krig. Dette er ikke tilfelle lenger, derfor er det heller ikke avgjørende for en USA-president å besøke Tyskland i sin første valgperiode.

– De siste årene har tyngdepunktet for USAs økonomiske orientering og utenrikspolitikk flyttet seg fra Europa til Asia, først og fremst mot Kina, og det er selvsagt et avgjørende moment, sier eksperten.

Handel og vandel

På sitt ett-døgns besøk i Berlin skal Barack Obama møte den tyske presidenten Joachim Gauck, han skal ha politiske samtaler med forbundskansler Angela Merkel, og han skal altså holde tale ved Brandenburger Tor.

Hva blir det politiske innholdet i Obamas første statsbesøk i Tyskland?

– President Obama vil fortelle tyskerne hvor viktig Tyskland er som partner, og han vil sikre tysk støtte til en rekke utfordringer som er viktige for USA: Krigen i Syria, tilbaketrekningen fra Afghanistan, å hindre spredning av atomvåpen, og å skape vekst for å overvinne den økonomiske krisa, sier Charles King Mallory.

Den viktigste enkeltsaken under Obama-besøket blir ventelig den nye handelsavtalen mellom USA og EU, som begge parter har store forventninger til.

Det er nå enighet om å starte konkrete forhandlinger om innholdet i avtalen, og Obama og Merkel vil ventelig legge stor vekt på dette som et konkret uttrykk for at USA og Tyskland fortsatt er svært viktige partnere, selv om de sterke følelsene og de symboltunge ordene ikke lenger preger forholdet mellom de to land.

Atomvåpen

Men gitt den tunge symbolske arven som ligger i amerikanske presidenters Berlin-taler, vil Obama ta opp det som fortsatt er vesentlig for verdensfreden; atomvåpen.

Den amerikanske presidenten vil i ettermiddag foreslå at USA og Russland reduserer sine strategiske atomvåpen med en tredjedel. I den planen ligger også fjerning av atomarsenalene i Europa. Russland har tidligere motsatt seg kutt i sine taktiske atomvåpen og det er usikkert hvordan Vladimir Putin vil stille seg til dette – hvis han ikke har gitt underhånden signaler under det nylig avsluttede G8-møtet.

Ifølge amerikanske tjenestemenn vil presidenten selv delta på toppmøte om atomsikkerhet som skal holdes i Haag neste år – for å argumentere for atomreduksjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt