NRK Meny
Normal

– Hun sa hun skulle vente på oss

46 amerikanske familier står nå i fare for å miste sine russiske adoptivbarn som de allerede har møtt, etter at president Vladimir Putin undertegnet omstridt adoptivlov.

Barnehjemsbarn i Rostov-on-Don i Russland

Barnehjemsbarn i Rostov-on-Don sør i Russland. En ny lov forbyr amerikanske familier å adoptere russiske barn.

Foto: VLADIMIR KONSTANTINOV / Reuters

Josh og Jenni Johnston har mange bilder og gode minner fra møtet med 4 år gamle Anastasia. Det HIV-positive, russiske barnehjemsbarnet bor nå om lag 11 mil øst for Moskva, men hadde fått lovnader om at hun snart var på vei til et nytt land på den andre siden av verden, skriver CNN.

– Vi fortalte henne at vi skulle komme tilbake og hente henne, og hun sa at hun skulle vente på oss. Nå er vi kastet ut i uvissheten, sier Josh Johnston fra Dover i New Jersey.

Paret besøkte i november Anastasias hjem utenfor Moskva, og ansiktet til den lille jenta skal ha lyst opp da hun fikk vite at de var der for å til slutt ta henne med seg.

– Hun fanget hjertene våre, sier Josh Johnston.

Se videoen fra CNN under.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

VIDEO: Josh og Jenni Johnston fortviler over adopsjonsnekten fra Russland. Hentet fra CNN.

60.000 russiske barn til USA siden 1991

Johnston-familien er langt fra de eneste som nå frykter at de vil bli fratatt de russiske adoptivbarna de nylig var blitt lovet.

Ifølge Innenriksdepartementet i USA har 46 familier per nå møtt sine potensielle adoptivbarn, og til tross for at de er kommet langt i prosessen med å få hentet barna, sår en ny, russisk lov, tvil om hva som vil skje.

I løpet av de siste 20 årene har amerikanske familier adoptert 60.000 russiske barn, ifølge amerikanske myndigheter. Landet er det tredje mest brukte til adopsjoner for amerikanske familier. I fjor kom 970 russiske barn til USA via adopsjoner, skriver CNN.

Ny lov trer i kraft 1. januar

Et omstridt lovforslag ble fredag underskrevet av Russlands president Vladimir Putin. Loven, som like før jul ble vedtatt av Dumaen i Russland, forbyr amerikanere å adoptere russiske barn. Den kommer som en reaksjon på en amerikansk lov som er ment å straffe russere anklaget for menneskerettsbrudd.

Lovforslaget trer, ifølge Kreml, i kraft 1. januar, og barna som er i ferd med å hentes til USA, kan bli fanget i et politisk spill mellom de to landene.

Ifølge en melding fra Russlands barnerettighetskommissær og talsmann for adopsjonsforbudet, Pavel Astakhov, blir de 46 pågående adopsjonene blokkert, til tross for tidligere forhandlinger, skriver New York Times.

– Bekymret og stresset

Aaron og Heather Whaley

Heather og Aaron Whaley har ventet spent på fire år gamle «Addie». Nå vet de ikke hva som vil skje med den pågående adopsjonen.

Foto: - / Afp

– Vi er begge veldig bekymret og stresset akkurat nå, sier Heather Whaley til nyhetsbyrået AFP.

Hun og mannen Aaron Whaley har gledet seg til å starte en familie med den fire år gamle russiske jenta med kallenavnet «Addie».

– President Putin sa først at han ville la familier som var i prosessen med å fullføre adopsjoner, få gjøre det innen det neste året. Nå vet vi ikke om han kommer til å holde ord, (...) men vi er håpefulle, sier Whaley.

Aaron og Jenny Moyer i Georgia frykter at barnehjemsgutten Vitali ikke får komme til USA som planlagt.

– Han er sønnen vår. I hjertene våre er han sønnen vår, sier Aaron Moyer, til CNN.

Se video av familien Moyer under.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

VIDEO: Aaron og Jenny Moyer frykter at de ikke vil få russiske Vitali til USA. Hentet fra CNN.

– Fjerner fundamental rettighet

Mange har, etter at lovforslaget kom på bordet, skrevet under på kampanjer og overlevert brev med motargumenter til det drastiske forslaget.

Blant dem er 21 år gamle Alexander D'Jamoos. Han ble adoptert fra Russland da han var 15 år gammel, etter å ha levd hele sitt liv i et barnehjem med en funksjonshemning som har hindret ham i å gå.

Barnehjemsbarn i Rostov-on-Don i Russland

Foreldreløse barn titter ut av et vindu ved et barnehjem i Rostov-on-Don sør i Russland. En lovendring underskrevet av president Vladimir Putin hindrer amerikanske foreldre å adoptere russiske barn.

Foto: VLADIMIR KONSTANTINOV / Reuters

Etter adopsjonen til USA har D'Jamoos gjennomgått operasjoner for å amputere beina slik at han kan gå med proteser. Nylig klatret 21-åringen Mount Kilimanjaro i Tanzania, skriver Time magazine.

– Loven fjerner den fundamentale rettigheten for et barn til å ha en familie. Politikerne ignorerer at de ikke evner å håndtere situasjonen godt på egen hånd akkurat nå. Det finnes ingen god løsning for å hjelpe barna etter at de er ferdige med skolegang, spesielt om de er funksjonshemmede, sier D'Jamoos til bladet.

Han har besøkt Russland hvert år etter at han ble adoptert, og holder kontakten med de ansatte og venner han hadde ved barnehjemmet.

– Jeg ser hvordan det går med vennene mine. Enten plasseres de på et pleiehjem for resten av livet, eller så lever de ute på gaten. De er sjokkerte over denne lovendringen, men det er sterke nasjonalfølelser i Russland, så det er også mange som støtter opp om den.

Fordømmer lovendringen

På samme tid som president Putin undertegnet lovendringen, introduserte han også tiltak for å bedre forholdene for foreldreløse i Russland.

Russiske aktivister er imidlertid ikke overbevist om at dette vil være nok.

Washington Post skriver at 100.000 personer har signert en underskriftskampanje for å fordømme lovendringen.

Foreldreløse barn ved et barnehjem i Rostov-on-Don

Foreldreløse barn ved et barnehjem i Rostov-on-Don sør i Russland.

Foto: VLADIMIR KONSTANTINOV / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt