Hopp til innhold

Kan ikke utsette presidentvalget

Koronaviruset snur den amerikanske valgkampen på hodet. Men USAs grunnlov er krystallklar: Å utsette valget er ikke et alternativ.

NfF9VaXFwWc

FRA KJELLERSTUA: Joe og Jill Biden forsøker å møte folk på internett. Men det er å møte folk ansikt til ansikt som er Joe Bidens styrke.

Foto: Brian Cahn / Brian Cahn

Folkemøtene er avlyst og en rekke delstater har utsatt nominasjonsvalgene. Joe Biden, en av Demokratenes presidentkandidater, driver en slags valgkamp fra kjellerstua si.

USA står midt i den verste helsekrisen i moderne tid, med over 9500 døde og 335.000 smittede av det dødelige og svært smittsomme koronaviruset.

Nå lurer mange på hvordan rundt 150 millioner amerikanere skal kunne velge president i november, hvis krisen fortsetter.

Den amerikanske grunnloven er klar: Presidentvalg skal holdes hvert fjerde år, og den valgte presidenten må tas i ed innen 20. januar det påfølgende året.

Pandemi eller ikke.

CNN går eksperter gjennom mulige løsninger hvis pandemien fortsatt herjer, eller det kommer en ny bølge til høsten.

Donald Trump viser fram brevet som sier at han testet nagativt på koronatesten

FRISK: Donald Trump har testet negativt på sin andre korona-test. Men 245.000 amerikanere er syke.

Foto: Alex Brandon / AP/NTB Scanpix

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

Spår kaotisk valg i november

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Sofie Høgestøl, spår en kaotisk valgrunde i november. Hver delstat har nemlig sin egen valgordning og må løse det på sin måte.

– Vi snakker om 50 ulike valg. Det ligger retningslinjer i grunnloven, men selve valget står hver enkelt delstat for, sier Høgestøl til NRK.

Det er også stor forskjell på hvordan demokratene og republikanerne ser på muligheten for å stemme ved hjelp av brev. Høgestøl tror demokratiske delstater kommer til å åpne for at flere kan stemme slik, mens republikansk kontrollerte stater kan velge en mer restriktiv linje.

Les også: Trump: – Dette blir den tøffeste uka

«The show must go on»

Eirik Løkke, rådgiver i tenketanken Civita, sier valget må holdes uansett.

Hvis ikke, blir det lederen for Representantenes hus som skal ta over som president.

Nancy Pelosi 12. mars i Kongressen

PRESIDENT PELOSI?: Hvis presidentvalget ikke holdes i november, tar lederen av Representantenes hus over.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

I dag er det demokraten Nancy Pelosi.

Men det er mer komplisert enn som så: Hvis presidentvalget ikke holdes, holdes heller ikke valget til Kongressen. Dermed blir det personen under Pelosi som tar over ledelsen av landet. Holdes ikke valget, blir de representantene som skal stille til valg kastet, noe som vil endre maktforholdet i Senatet. New York Magazine forklarer den ytterst kompliserte prosessen her.

Hvordan valget skal holdes, er høyst usikkert. Pandemien har trolig dempet seg, men kan blusse opp igjen.

– Valg kan gjennomføres per post, slik de gjør i noen delstater. Det finne få gode grunner til ikke å begynne å forberede dette allerede nå, sier Løkke.

På Fox and Friends, sa presidenten nylig at en ikke kan åpne for at for mange kan stemme, for da vil ikke republikanerne vinne noen valg.

Kongressen innvilget 400 millioner dollar i støtte til delstatene for å gjøre korona-nødvendige endringer i forbindelse med presidentvalget november. Men der Demokratene ville gi mer penger for å tilrettelegge for forhåndsstemming og brevstemmer, sa republikanerne nei.

– Det er en forståelse av at lav lavdeltakelse vil tjene republikanerne, sier Eirik Løkke.

Biden og Sanders hilser med albuen

KORONAHILSEN: Bernie Sanders (t.h.) hilser på Joe Biden under Demokratenes siste debatt. Nå vurderer Sanders å trekke seg, ifølge flere medier.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Valgkamp fra kjelleren

Hos demokratene er det Joe Biden som ligger an til å bli demokratenes presidentkandidat. Motstander Bernie Sanders ligger langt bak, og merker trolig presset, tror Sofie Høgestøl.

– Hvis Sanders trekker seg nå, kan Biden rigge seg for en valgkamp mot Trump og velge visepresident, sier Høgestøl.

Nylig har Biden tatt til orde for at Demokratenes landsmøte trolig bør holdes digitalt. Det blir lettere å avholde slik hvis partiet bare har en kandidat å stemme på, sier Høgestøl.

Donald Trump har hatt økt oppslutning de siste ukene, og 47 prosent av amerikanere sier de synes presidenten gjør en god jobb.

Støtte i USA til Trumps håndtering av koronakrisen
Foto: NRK

Det til tross for at Donald Trump lenge holdt fast på at viruset ikke var farlig. 26. februar framholdt han at koronaviruset neppe var verre enn en vanlig influensa.

Støtten vil neppe vare hvis dødstallene fortsetter å stige, tror rådgiver Eirik Løkke.

– Høye dødstall er vanskelig å bortforklare, selv for Donald Trump, sier Løkke til NRK.

Sofie Høgestøl er enig.

Amerikanske velgere i krisetid kan «rally around the flag», altså samle seg om nasjonale symboler som presidenten. Men Donald Trump vil også måtte svare for høye dødstall, sier Høgestøl.

Donald Trump holder daglige pressekonferanser og det er vanskelig for demokratene å få særlig oppmerksomhet. For tiden holder Joe Biden en slags valgkamp fra kjelleren sin hjemme i Delaware. Men det er Donald Trump som får all oppmerksomheten.

– Det er vanskelig å drive valgkamp for Biden nå. Med daglige pressekonferanser i krisetid får Trump all oppmerksomhet, naturlig nok, sier Løkke.

President Donald Trump (73) og begge de to demokratiske presidentkandidatene Bernie Sanders (78) og Joe Biden (77) er i høyrisikogruppen for covid-19.

I teorien kan hvem som helst steppe inn i valgkampen dersom Biden blir alvorlig syk, sier Løkke.

SISTE NYTT

Siste nytt