NRK Meny
Normal

Blir hun Frankrikes neste president?

Eva Joly fyker oppover på meningsmålingene etter at hun lanserte seg som presidentkandidat for de franske miljøpartiene sist helg.

Eva Joly

38 prosent av franskmennene oppgir at de liker Eva Joly, og 16 prosent vil ha den tidligere korrupsjonsjegeren og dommeren som landets neste president, viser en meningsmåling.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Eva Jolys vinnersjanser i presidentvalget 2012 har denne uka vært tema i de fleste politiske debattprogrammer. For en uke side lanserte hun seg som kandidaten for de grønne partiene i Frankrike, og avisa Libération skriver at «Eva-effekten viser seg».

På meningsmålingene scorer hun nemlig høyt. Hun raste rett inn på 10 på topp-lista over Frankrikes mest populære politikere, og danker ut sosialistenes Ségélone Royal når det gjelder popularitet.

Mangler franske røtter

38 prosent av franskmennene oppgir at de liker Eva Joly, og 16 prosent vil ha den tidligere korrupsjonsjegeren og dommeren som landets neste president. Det mener ekspertene er en veldig høy score for en som akkurat har lansert seg som kandidat.

- Hun vil først begeistre, så vil hun skuffe, tror politisk redaktør Christophe Barbier i ukemagasinet L´Express.

Han begrunner det med at for å foreslå et nytt samfunns -og sivilisasjonsprosjekt fram mot 2015 og 2020 må man rotfaste kulturelle røtter.

- Det har ikke Eva Joly, sier han og tenker på at hun født og oppvokst i Norge.

Cecile Duflot og Eva Joly

Leder for De grønne, Cecile Duflot, sammen med Eva Joly under et valgkampmøte i Nantes.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Tror hun er for gammel

Nummer to i partiet De Grønne, Jean-Vincent Placé, har uttalt at 66 år gamle Eva Joly er for gammel til å være presidentkandidat.

Han sier til NRK at han i dag angrer på disse uttalelsene, men er likevel klar på hvorfor han ikke tror Joly har noen sjanse:

- Jeg var skeptisk i begynnelsen, og hun har alt for mye fokus på sin fortid. Man blir ikke presidentkandidat om man kun snakker om korrupsjonsjakt og skatteparadis, sier Placé.

Direktøren for forskningsinstituttet Cevipof ved Science Po, Daniel Boy, er enig i dette:

Jean-Vincent Placé

Jean-Vincent Placé i De grønne tror ikke at Eva Joly har noen stor sjanse til å bli Frankrikes neste president.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

- Henne stadig poengtering av at det er mye korrupsjon i Frankrike kan slå tilbake på henne selv, altså at hun kommer utenfra og forteller oss hvordan vi skal håndtere disse spørsmålene.

- Det har vært mange korrupsjonshistorier i Frankrike, ikke minst i lokalpolitikken, men vi er på en måte alle litt impliserte og vi liker ikke å stadig høre hvor korrupte vi er. Da kan vi reagere å en nasjonalistisk måte, sier Daniel Boy.

Joly i hardt vær

Den siste tiden har nemlig Eva Joly vært knallhard i kritikken av ministeren Eric Woeths’ mulige kjennskap til skatteunndragelsene til Frankrikes rikeste dame, Liliane Bettencourt.

Hun har kritisert hans rolleblanding etter at det ble kjent at ministerens kone jobbet for l´Oréal-arvingen. Ministerkona har nå politianmeldt Eva Joly for ærekrenkelser.

Jacques Chirac

Eva Joly har den siste uka vært i klammeri med tidligere president Jacques Chirac.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Og Joly har denne uka også fått mye oppmerksomhet for kritikken av en avtale som sosialistene i Paris by har gjort med tidligere president Jacques Chirac.

Den tidligere presidenten skal nemlig få kjøpe seg fri fra rettslig forfølgelse nå som han og regjeringspartiet UMP tilbakebetaler flere millioner kroner for fiktive stillinger Chirac hadde belastet byens budsjett med da han var borgermester.

De jobbet ikke for byen, men for partiet.

Saken førte til nok en runde med korrupsjonspåstander fra Eva Joly.

Vil snakke om innenrikspolitikk

Reggaemusikken er på klisjéfylt vis sterkt til stede når De Grønne møtes – og blant sine egne prøver Eva Joly nå å få fokus på andre saker.

Hun lover å bruke mindre tid på internasjonale spørsmål og å være mer opptatt av Frankrikes innenrikspolitikk. Problemene i forstedene vil bli hennes prioriterte sak, sier hun til NRK.

- Det er ulidelig i Frankrike at vi har fem millioner mennesker som er ekskluderte fordi de bor i store drabantbyer midt på åkeren.

- De er isolerte både fra bylivet og borgerlivet, de stemmer ikke lengre, vi har fire millioner arbeidsledige, ledigheten blant unge er opp mot 40 prosent enkelte steder. Vi må ha en bedre og mer rettferdig fordeling av rikdommen.

Gode meningsmålinger

Venstresiden, inkludert De Grønne, har fått en god start på valgkampen. Denne uka sa 55 prosent av franskmennene at de fortrekker at de tar over styringen av landet, mens president Nicolas Sarkozy kun får støtte av 24 prosent.

Dominique Strauss-Kahn

Mange spår at Dominique Strauss-Kahn blir Sarkozys motkandidat ved neste presidentvalg.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Dominique Strauss-Kahn, som i dag leder Det internasjonale pengefondet, er franskmennenes presidentfavoritt. Om han stiller, er imidlertid uklart.

Men sosialistene vil aldri få flertall i 2012 uten støtte fra partiet til Eva Joly, det Europeiske miljøpartiet (EE), som på partikongressen i november formelt slår seg sammen med De grønne.

Drømmer om Sarkozy versus Joly

Så hennes sjanser - enten i presidentstolen eller i en sentral regjeringspost - avhenger av hva slags avtale partiet gjør med sosialistene. Og ikke minst hvem som til slutt blir sosialistenes presidentkandidat.

For ekspertene er i alle falle enig om en ting – blir det en svak kandidat, så styrker det Eva Jolys sjanser.

Og som økonomen og partitenkeren Alain Lipietz i De grønne sier:

- Tenke deg en siste valgrunde hvor det er Nicolas Sarkozy mot Eva Joly. Den vil bli mye mer giftig og hardtslående enn den forrige valgrunden mellom Sarkozy og Ségélone Royal, sier han drømmende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt