Bilde fra Mars: – Ligner på fossiler

Bildene som ble tatt 2. januar blir nå studert av forskerne. De har ingen forklaring på hva de små strukturene kan være. De ligner på fossiler av små dyr.

Bilde fra Mars som viser små strukturer

KAN VÆRE SPOR AV LIV: Bildet er tatt 2. januar og viser omtrent en millimeter store strukturer på overflaten av Mars. Forskerne lurer på om det er fossiler fra liv.

Foto: NASA/JPL

Det er roboten Curiosity som har tatt bildene. Ingeniørene og forskerne som fjernstyrer den fra jorden oppdaget noe merkelig i bilder som ble tatt mens roboten arbeidet selvstendig før nyttår.

De ga ordre om at den skulle bevege seg tilbake dit bildene ble tatt, og gjennomføre nærmere undersøkelser.

Bildene som kom inn 2. januar overrasket forskeren Barry DiGregorio ved Buckingham Centre for Astrobiology da han så dem.

– De ligner i forbausende grad på spor-fossiler jeg har studert her på jorden, forteller han til Inside Outer Space, skriver Space.com.

– Dersom det ikke er spor-fossiler, hva slags geologisk prosess er det da som kan ha skapt dem, er spørsmålet DiGregorio stiller.

Curiosity rover

PÅ OVERFLATEN AV MARS: Roboten Curiosity har tatt bilde av seg selv. Det er ett kamera på enden av en av armene som har tatt de oppsiktsvekkende bildene.

Foto: NASA/JPL

Merkelige mål

Han arbeider ikke direkte med operasjonen av Curiosity, men staben som gjør det, har heller ikke noen svar.

I oppdateringen fra staben som kom 3. januar, skriver forsker Christopher Edwards:

– I området rundt der Curiosity er nå, har vi noen veldig merkelige mål.

Forsker Ashwin Vasavada fra Nasa sier de ikke har funnet noen forklaring, og at de skal fortsette å undersøke området.

– Når det gjelder spor-fossiler, så er det ikke noe vi kan utelukke, men det er ikke den første tolkningen vi kommer til å komme med.

Strukturer på overflaten av Mars

GEOLOGI ELLER LIV: Nærbilde av noen av strukturene. Området Curiosity nå er i, ble pekt ut som spesielt interessant i satellittbilder fordi det så annerledes ut en terrenget rundt.

Foto: NASA/JPL

Som spor etter ormer

Strukturene er små. Ikke mer enn en millimeter i utstrekning. Dette er likevel for stort til å ha blitt skapt av encellede organismer. Det er slike organismer det har blitt spekulert kan finnes på Mars.

Forsker Pascal Lee ved SETI-instituttet sier til Space.com at det første han tenkte på, var den type spor små ormer etterlater seg når de beveger seg i leire. Dette kalles bioturbasjon.

– Bioturbasjon i den størrelsen vi ser på bildene fra Curiosity, ville innebære makroskopiske, flercellede dyr. Å hevde at det har vært på Mars, er en temmelig ekstraordinær påstand, sier Lee.

Sporfossiler

PÅ JORDEN: Sporfossiler funnet på jorden. De lages av organismer som beveger seg i leire.

Foto: Geokogud

Vanskelig å bevise

I forskningen er det en holdning at ekstraordinære påstander må følges av ekstraordinære bevis.

Forskerne mener det lite trolig at Curiosity vil være i stand til å gi dette beviset.

– Det er ganske utfordrende på Jorden å skille mellom spor av biologiske prosesser og geologiske prosesser uten å sette disse tingene inn i et laboratorium for å se etter forekomst av organiske stoffer, sier Vasavada.

Forskerne fortsetter å undersøke, og det kommer inn nye bilder hele tiden. Bilder du selv kan se her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt