NRK Meny
Normal

Kan ha filmet drapsmannen

Drapet på Boris Nemtsov kan ha blitt filmet av et webkamera som tilhører TVC TV, melder Russia Today. Ifølge TV-stasjonen viser opptaket at gjerningsmannen ventet på ham. I dag er tusener ventet til en markering for Nemtsov.

Moskva

Blomsterhavet der Nemtsov ble drept vokser. Lørdag la flere EU-ambassadører ned blomster der.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Politikeren og samfunnsdebattanten Boris Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate i Moskva sent fredag kveld. Ifølge den russiske TV-stasjonen Russia Today skal det hele ha blitt fanget opp av et webkamera på Moskvoretskij-brua der drapet skjedde.

Bildene er uklare, men de viser at en mann venter på Nemtsov som kommer gående sammen med en kvinne i en lys kåpe. Ifølge Russia Today viser opptaket at en brøytebil passerer foran kameraet idet drapet skjer.

Etter skuddene forsvinner gjerningsmannen i en ventende bil.

Tusener ventet til markering

Minnemarsjen for å hedre for den drepte opposisjonspolitikeren ventes å dra tusener av russere i Moskva. På veien vil de krysse broen hvor politikeren ble skutt.

Nemtsov skulle søndag overvære en demonstrasjon opposisjonen skulle holde. I stedet vil hans støttespillere nå gå i tog til minne for ham.

Myndighetene i Moskva har godkjent at opp til 50.000 kan delta i marsjen.

Fordømmelser

Drapet har vakt sterke reaksjoner. I Moskva strømmer folk til åstedet og blomsterhaugen der Nemtsov ble drept blir stadig større.

President Vladimir Putin har sagt at alt skal gjøres for at den eller dem som står bak dette blir tatt.

Internasjonalt har også reaksjonene vært sterke. Utenriksminister Børge Brende mener drapet må granskes uavhengig.

– Dette er en tragedie og en uhyrlig voldshandling som vi fordømmer på det sterkeste, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Også den svenske utenriksministeren Margot Wallström bruker sterke ord om drapet.

– Dette er en henrettelse. Det forsterker bildet av Putins skrekkvelde når det gjelder sikkerhet, menneskerettigheter og demokrati, sier hun til svenske TT.

Fryktet for sitt liv

I et intervju med det russiske ukemagasinet Sobesednik i begynnelsen av februar, fikk Nemtsov spørsmål om han var bekymret for om han kunne bli drept av Putin personlig eller mellommenn i nær framtid.

– Vel, litt, svarte Nemtsov.

– Men samtidig er jeg ikke redd ham. Dersom jeg hadde vært redd, hadde jeg ikke ledet et opposisjonsparti eller gjort det jeg gjør nå, sa han.

Russiske etterforskere sier de undersøker flere muligheter for et drapsmotiv, inkludert muligheten for at Nemtsov, som var jøde, ble drept av radikale islamister, eller at opposisjonen drepte ham for å sverte presidenten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt