Hopp til innhold

Tsjad kan forsyne Gaddafi med soldater

Nabolandet Tsjad kan komme til å spille en avgjørende rolle i det blodige dramaet i Libya. President Déby skylder nemlig Gaddafi en tjeneste.

Libyas leder Moammar al-Gaddafi og president i Tsjad Idriss Déby

Tsjads president Idriss Déby (til venstre) og Libyas leder Moammar al-Gaddafi (til høyre) har vært venner og allierte i flere år.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

– Déby har alle muligheter til å hjelpe Gaddafi hvis han ønsker det.

Det sier Ketil Fred Hansen, førsteamanuensis i utviklingsstudier ved Høgskolen i Oslo, på høgskolens egne nettsider. Hansen er en av Norges fremste eksperter på Tsjad og det fransktalende Afrika.

Førsteamanuensis i utviklingsstudier Ketil Fred Hansen

Førsteamanuensis Ketil Fred Hansen er en av Norges fremste eksperter på Tsjad og fransktalende Afrika.

Foto: Høgskolen i Oslo

Ifølge Hansen går det vennskapelige forholdet mellom Tsjads president Idriss Déby og den libyske lederen Moammar al-Gaddafi flere år tilbake.

Under et kuppforsøk mot Déby i 2008 støttet Gaddafi sinn venn i nabolandet, og bidro på denne måten til at Déby ble sittende på makten.

De siste årene har Gaddafi investert store penger i Tsjad og hjulpet Déby både militært og politisk. Blant annet som fredsmekler mellom Déby og opprørere, og mellom Sudan og Tsjad.

Ifølge Hansen kan det nå bli tid for Déby å måtte gjengjelde tjenesten.

– Gadafi støttet Déby under kuppforsøket mot ham i 2008, og nå er det payback-time for Déby, sier han.

Beskjedne styrker

Tidligere denne uken advarte Gaddafi om at Libya vil bli et blodbad dersom USA eller andre utenlandske styrker går inn i landet. Han lovet å «kjempe til siste mann og kvinne», og hevdet at antallet døde rapportert i utlandet var overdrevet.

Til tross for Gaddafis trusler finnes de som har spurt seg hvilke styrker den libyske lederen har tenkt å bruke for å slå tilbake mot sin egen befolkning.

I alt teller den libyske hæren 50.000 soldater, 2200 stridsvogner, 374 kampfly uten nok piloter og to ubåter ingen vet om virker.

Med tanke på Gaddafis beskjedne styrker mener Hansen at Déby vil måtte komme sin gamle venn og allierte til unnsetning.

opprørere i Brega, Libya

Enkelte har spurt seg om Gaddafi sitter på nok styrker til å kunne slå tilbake mot opprørerne.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Kan tilby leiesoldater

I Tsjad sitter president Idriss Déby med store militære styrker tilgjengelige.

De siste fire årene har presidenten tredoblet antallet soldater i landet, og sitter nå med en hær på 80.000 mann. I tillegg har Tsjad brukt mye av sin nye oljeformue på å kjøpe inn store mengder våpen.

– Déby fikk støtte da han hadde problemer, og nå kan det se ut som han betaler tilbake i form av leiesoldater, sier Hansen til hio.no.

Under opprørene den siste uken har tsjadiske leiesoldater allerede vært observert i Libya.

– Déby vil aldri innrømme at han har sendt soldater til Libya, men det er sannsynlig, sier Hansen.

En fot i hver leir

Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafi har truet med å slå hardt ned på opprørere.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Og det er ikke bare gjennom Déby at Gaddafi søker hjelp i nabolandet.

Ifølge Hansen har Gaddafi også rekruttert leiesoldater fra opprørsgrupper i den nordlige delen av Tsjad.

Dette er grupper på alt fra 20 til 200 mann som har forsøkt å styrte president Déby flere ganger, men som nå mangler finansiell støtte.

– Dette er rebeller uten et spesielt politisk program, men ungdommer på drift som ikke helt vet hva de skal gjøre etter at pengestøtten fra Sudan tok slutt. De kan lett rekrutteres av Gaddafi til oppdrag i Libya, sier Hansen.

Soldater som kan skyte

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer vil leiesoldater fra afrikanske naboland bli attraktive for Gaddafi i tiden som kommer.

Det sies nemlig at leiesoldater fra land som Tsjad, Niger og Etiopia – i motsetning til libyske soldater – ikke har noen skrupler med å skyte mot de libyske demonstrantene.

SISTE NYTT

Siste nytt