Kan fjerne BP fra oljeansvaret

Den amerikanske regjeringen truer med å fjerne BP fra ansvaret med å stanse oljelekkasjen i Mexicogolfen.

Oljeutslipp i Mexicogolfen

Oljeutslippet i Mexicogolfen har nådd kysten av USA.

Foto: Joshua Drake / Afp

Amerikanske myndigheter har i dag uttrykt misnøye med BPs håndtering av oljelekkasjen, og særlig det at selskapet ikke har klart å stanse oljen fra å renne ut i havet.

Samtidig innser de at det bare er BP og oljeindustrien som sitter på kunnskapene til å stanse lekkasjen.

– Jeg er forbannet og frustrert

USAs innenriksminister Ken Salazar

USAs innenriksminister Ken Salazar.

Foto: JOHN MOORE / Afp

USAs innenriksminister Ken Salazar sa i dag at Washington er frustrert over at BP bryter «deadline etter deadline» i sine forsøk på å stenge for utslippene. Det er gått mer enn en måned siden oljeriggen «Deepwater Horizon» eksploderte og utslippene begynte.

– Jeg er forbannet og frustrert over at BP ikke har klart å stanse oljelekkasjen, og at de ikke har klart å stanse forurensningen i å spre seg. Vi har nå brukt 33 dager på oppryddingen og deadline etter deadline er brutt, uttalte Salazar etter å ha besøkt BPs amerikanske hovedkvarter i Houston.

BP kunngjorde kort tid før møtet at selskapet det siste døgnet har fanget opp 1360 fat olje. Hvert døgn lekker rundt 5000 fat olje ut fra den havarerte oljeriggen «Deepwater Horizon», ifølge BP.

Uavhengige eksperter som har undersøkt en video av utslippet, mener imidlertid at oljemengden er minst ti ganger så stor som det BP anslår.

– Dersom vi finner ut at de ikke gjør det de burde gjøre, kommer vi til å få dem ut av veien, sa Salazar.

– Vet de hva de driver med?

Han legger dermed enda mer vekt bak president Barack Obamas uttalelser fra lørdag, da Obama skyldte oljelekkasjen på et «sammenbrudd i ansvarstagen» hos BP. Katastrofen i Mexicogolfen har fått innenrikspolitisk førsteprioritet i regjeringen til Obama.

Sjefen for den amerikanske kystvakten, admiral Thad Allen, anerkjente i dag at regjeringen til slutt må støtte seg til oljebransjen i forsøkene på å stanse utslippet. BP på sin side kan bare beklage at deres forsøk på å stanse eller samle opp utslippet på havbunnen, ikke stanser så mye olje i dag som det gjorde for tre dager siden.

– Er jeg trygg på at BP vet nøyaktig hva de driver med? Nei! sa Salazar etter møtet i Houston.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt