Hopp til innhold

– Ikke en gang to millioner soldater klarer å kontrollere dette området

Algeries Grand Canyon kan bli internasjonale styrkers nye Tora Bora. Nå tror mange at en av verdens mest ettersøkte menn, Mokhtar Belmokhtar gjemmer seg i fjellhuler og grotter i den algeriske ørkenen.

Mohammed Boutal

Mohammed Boutal kjenner godt til fjellmassivene sør i Algerie etter sine to år i militæret.

Foto: Privat

I ett og ett halvt år var Mohammed Boutal soldat i den algeriske hæren, og var stasjonert i de mektige og vakre Hoggarfjellene sør i Algerie.

De uframkommelige og majestetiske fjellene ligger bare en dagstur sørover fra In Aménas. Fjellkjedens huler og grotter har fascinert, men også skjult, mennesker i årtusener.

– Dette er et fristed for banditter og kjeltringer. Her kan de gjemme seg og her har de sine smuglerruter. Området er veldig stort og ikke engang to millioner soldater klarer å kontrollere dette området, sier Boutal til NRK.no.

Kidnappet turister

Området er en nasjonalpark og et populært turistmål, men også et farlig et. Det var her 32 europeiske turister ble kidnappet i 2003 av en gruppe med tett tilknytning til Belmokhtar.

Den gangen ble alle sluppet fri etter fem måneder med forhandlinger. Kun en tysk turist døde etter et hjerteattakk i ørkenen.

Hoggarfjellene i Algerie

Med sine mange grotter og skjulesteder har Hoggarfjellene vært populære både for turister og kriminelle.

Foto: Privat

Nå blir nok jakten intensivert i det som alltid har vært et smuglereldorado.

Francesco Strazzari

Francesco Strazzari tror Belmokthar kan bli en ny Bin Laden. Det står bare på penger.

Foto: Privat
– Belmokhtar er kjent for å bevege seg mye i disse områdene, men også lenger sør og over grensen til Mali der han har vært lenger unna algeriske styrker, sier Francesco Strazzari, professor ved Sant’Anna School of Advanced Studies i Pisa til NRK.no. Han har spesialisert seg på organisert kriminalitet og smuglerruter i Algerie og Mali.

Opprørsgruppene som har operert grenseområdene mellom Mali, Algerie, Libya og Niger er en litt broket forsamling og blanding av troende islamister, omreisende tuareger, rene kriminelle smuglere og hardbarka kidnappere. Belmokhtar har alltid skiftet side og gjort det til sitt levebrød å knytte og bryte allianser.

– Belmokhtar er en banditt og kriminell som nå ikke har mulighet til å skjule seg eller bevege seg usett rundt i området. Han kan heller ikke skifte side slik han ofte har gjort før, sier Strazzari, som om kort tid skal begynne å jobbe for NUPI.

Vannskillet

Etter den blodige og brutale borgerkrigen i Algerie har ørkenområdene sør i landet vært et oppholdssted for opprørere og islamister. Men ting er i forandring.

– De vi nå ser, som er nytt, er at Belmokhtar skiller seg fra Al Qaida i islamske Maghreb (AQIM), og hyller Al Qaida sentralt istedenfor. Dette gjør han til en global trussel mer enn en regional aktør, sier Strazzari.

– Vannskillet kom i september da Nord-Mali ble kontrollert av islamistene og tuaregene ble kastet ut. Da skilte også Belmokhtar lag med Ansar Dim, som er tett knyttet til AQIM. I desember annonserte han sin egen gruppe, «Blodets undertegnere», forteller Strazzari.

Nye trusler

Denne uken truet Belmokhtar igjen Frankrike og andre land som kjemper mot ytterliggående islamister i Mali.

Truslene framsettes av en talsmann Belmokhtar i et intervju med det franske magasinet Paris Match.

«Korsfarerne og de sionistiske jødene» i Frankrike vil betale for «angrepene på muslimer nord i Mali», sier talsmannen som kaller seg Joulaybib.

Han la også til at Frankrikes «vasaller» vil måtte betale. Vasallstater var i middelalderen betegnelsen på områder med begrenset selvstyre som ofte måtte adlyde ordre fra en annen stat.

Algeries økonomiske ryggrad

For under borgerkrigen ble ikke olje- og gassanleggene i området rammet i noen særlig grad. Det er det nok slutt på nå.

– Nå angripes Algeries økonomiske ryggrad, noe som kan får store konsekvenser for Algerie. Det er stor splittelse i de islamistiske gruppene i Nord-Mali samtidig som vi ser ny urolighet i nabolandet Niger, så dette kan fort utvikle seg til en regionalkonflikt, sier Strazzari, før han fortsetter.


– Ingen har makt nok til å ta over området og ingen er sterke nok til hindre at konflikten sprer seg. Her kommer også teknologien til kort. Det er sandstormer og huler til å skjule seg i årevis. Fjellene er litt som Tora Bora i Afghanistan med veldig mange huler og grotter og høye fjellmassiver. Her har også amerikanerne trent lenge, så det er spesielt hvor fort denne vinden snudde.

Der tuareger og MNLA-opprørere lenge holdt stand er det nå islamister og jihadister som nå kontrollerer området.

«Blodets undertegnere» har flere ganger tidligere den siste uken truet landene som deltar i militæroperasjonen i Mali. Formålet med operasjonen, som ledes av Frankrike, er nettopp å bekjempe ytterliggående islamister som har tatt kontroll over den nordlige delen av det afrikanske landet.

At militæroperasjonen i Mali måtte stanses, var et av de klare kravene fra «Blodets undertegnere» mens terroraksjonen i In Aménas pågikk.

– Belmokhtar kan bli en ny Bin Laden, det store spørsmålet er bare hvor lenge har han råd til å holde seg skjult, for det er dyrt å betale sine allierte i dette området.

SISTE NYTT

Siste nytt