NRK Meny
Normal

Kan få en måneds regn på noen dager

LONDON (NRK): I det storflommen i England fortsetter å ramme stadig nye områder, advares det nå om svært kraftig vind og enorme nedbørsmengder i løpet av de neste dagene.

Deler av Storbritannia må på nytt stålsette seg for storm, etter å ha vært rammet av flom og uvær nesten sammenhengende siden jul. På vestkysten av Wales meldes det om at vinden kan komme opp i orkan styrke med en fart på over 160 km/t, det vil i så fall være den kraftigste vinden så langt denne vinteren.

BBCs værmeldingstjeneste advarte i morgentimene om fare for enorme nedbørsmengder over de søndre delene av England de nærmeste dagene, tilsvarende en hel måned med nedbør.

Artikkelen fortsetter under videoen

Ettersom det allerede har kommet mer regn i søndre England så langt i år enn det noen gang er målt tidligere, betyr det trøbbel.

Meteorologene ber folk om å være i beredskap for vind og regn, og melder også mulighet for snø i de nordre og vestlige delene av Storbritannia.

Militær beredskap

Regjeringen har satt militære i beredskap, og statsminister David Cameron sa i går at 600 tropper nå står klare til å rykke ut og hjelpe der det trengs. Enorme mengder med sandsekker fylles opp og brukes for å holde flomvannet unna.

Mange mennesker trenger også hjelp for å komme seg fra hjemmene sine, og gummibåter er flittig i bruk flere steder.

I Surrey, sørvest for London ble 100 hjem evakuert i løpet av natten, og rundt 250 soldater distribuerte ikke mindre en 30.000 sandsekker i området. Fire skoler der er nå stengt på grunn av været.

Vanskelige kjøreforhold

Flommen gjør også at svært mange veier er stengt, i tillegg står flere jernbanestrekninger delvis under vann. Mange av de travleste pendlerlinjene er kansellert, og folk er bedt om å ikke reise inn til London fordi mange linjer utenfor hovedstaden ikke er kjørbare, eller at signalanleggene er satt ut av spill.

Flere elver, deriblant Themsen vest for London og Severn i Worcester har gått over sine bredder, og miljøverndepartementet sier det er umulig å si når flomtoppen er nådd. Området ble oversvømt også i 2007, og flomvern satt opp i ettertid har foreløpig holdt 1300 hjem unna flomvannet. 1000 hjem langs Themsen er så langt evakuert.

Flere må nok regne med å bli evakuert ettersom nivået fortsetter å stige vestover fra London. Hovedstaden regnes som trygg da de enorme flomportene øst for byen regulerer vannet gjennom London, men videre vestover kommer det tilsig fra mindre elver og innsjøer.

Også innbyggere i Herefordshire og Worcestershire advares om stigende flomvann.

I Irskesjøen advarer meteorologene om vindstyrke 12, altså orkan, noe som også vil sette ferger ute av spill. Også Skottland og Nord-Irland må regne med mer regn og uvær de neste dagene.

– Ikke tenk på kostnadene

Kostnadene som følge av uværet stiger nærmest i takt med flomvannet. Statsminister David Cameron har foreløpig sagt at ingen skal bekymre seg over det nå, og har sagt at de skal bruke de midler som trengs for å holde flomvannet unna.

Det er avvist fra regjeringen at det er snakk om noen blankosjekk, men at de ikke er noe poeng å diskutere summer på dette tidspunktet.

Tabloidavisen Daily Mail har satt i gang en kampanje hvor den ber regjeringen ta penger fra u-hjelpsbudsjettene for å hjelpe flomrammede. De har så langt fått støtte av 110.000 lesere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt